New York Stock Exchange a scazut luni, investitorii fiind ingrijorati de implicatiile pe care l-ear putea avea anuntarea unei taxe la depozitele bancare in Cipru pentru credibilitatea sistemului bancar european: Dow Jones a scazut 0,43% si Nasdaq 0,35%.

Dow Jones Industrial Average a scazut 62.05 puncte la 14.452,06 puncte.

Nasdaq, dominat actiunile pe tehnologie, a coborat cu 11.48 puncte la 3.237,59 de punctei, iar Standard & Poor 500 a cedat 0,55% (-8.60 puncte) incheind sedinta la 1552.10 de puncte.

"Exista ingrijoarea in piata ca Cipru ar putea crea un precedent", a remarcat Mihai Gayed, director de investitii la Pension Partners, potrivit AFP

Astfel de probleme cu "depozitele bancare pot aparea acum in toate tarile europene in care bancile se afla sub amenintarea de faliment", a adaugat el.

Zona Euro vrea sa nu mai taxeze deponentii din Cipru care au mai putin de 100.000 de euro in conturi, insa decizia finala le va reveni autoritatilor cipriote, a afirmat luni seara surse apropiate discutiilor, citate de AFP.

"Zona Euro este de acord cu o taxa zero pentru micii deponenti", a informat o sursa europeana la finalul unei teleconferinte a ministrilor de finante din uniunea monetara. "Decizia depinde de ciprioti", a aratat o a doua sursa.

Daca aceasta decizie este luata, va trebui in schimb "majorate taxele pentru depozitele mari", a precizat de asemenea o sursa diplomatica la Bruxelles.

Intr-un comunicat difuzat la finalul a peste doua ore de discutii, ministrii de finante din zona euro au aratat ca "autoritatile cipriote vor sa introduca mai multa progresivitate in ceea ce priveste taxa exceptionala asupra depozitelor bancare (...), cu conditia ca (...) acest lucru sa nu modifice valoarea totala a ajutorului financiar" din partea UE si FMI.

Zona Euro si FMI au ajuns sambata la un acord privind un plan de salvare de maxim 10 miliarde de euro pentru Cipru in schimbul unei taxari exceptionale a depozitelor bancare care va furniza aproape 6 miliarde de euro.

Ciprul este astfel a cincea tara din Zona Euro care beneficiaza de un program de ajutor international.