Suflu de optimism pe bursele mondiale, care evolueaza din record in record. Pesimistii se tem de un boom artificial, al carui revers ar putea fi sever
Recordurile se succed de la inceputul lunii mai: indicele DAX al bursei din Frankfurt a atins un nivel istoric, Londra a revenit la nivelul din octombrie 2007 (inaintea crizei financiare) ca si Tokyo. New York-ul afiseaza aproape zilnic noi recorduri.
Parisul pare sa se miste mai lent. Indicele CAC 40 a revenit la nivelul din vara lui 2011 dar este inca departe de recordul istoric (7.000 de puncte in octombrie 2000) si de nivelul dinaintea falimentului Lehman Brothers, in toamna lui 2008 (4.332 puncte).
"Navigam in plin paradox" in fata acestor puternice aprecieri ale cursurilor, sublinia recent Swiss Life, in conditiile in care situatia economica mondiala este departe de a fi stabilizata si chiar se degradeaza in Europa.
In mediile financiare, interpretarile sunt diverse.
Unii considera ca este vorba de o miscare artificiala, indusa de importantele lichiditati injectate de bancile centrale, in timp ce altii justifica nivelurile record din perspectivele de redresare a economiei mondiale.
"Dihotomia intre economica reala si sfera financiara se accentueaza si acest fenomen este ingrijorator", spune Guillaume Garabedian, de la Meeschaert Gestion Privee.
Potrivit acestuia, bursele cresc esential gratie bancilor centrale si politicilor lor ultra-acomodante, reducerile de dobanzi, care creeaza un aflux de lichiditati in circuitele financiare.
Toate clasele de active profita, inclusiv cele mai riscante, precum datoriile tarilor din sudul Europei.
Aceasta crestere ar putea genera o noua bula financiara. De acest lucru se teme Jonathan Sudeira, de la Capital Spreads.
Acesta apreciaza ca "in ciuda unui efort al bancilor centrale, volumele de tranzactii se reduc iar nivelurile atinse de anumite actiuni devin nejustificate".
Cei care cred intr-o crestere sanatoasa si justificata au si ei argumentele lor. Si, pentru moment, piata le da dreptate.
Investitorii sunt linistiti de cresterea economiei americane, vestile mai bune din Germania, discursurile incurajatoare ale directorilor de intreprinderi si disparitia riscului de implozie a zonei euro.
Philippe Waechter, economist la Natixis, afirma ca, dincolo de masurile luate de bancile centrale, situatia din Statele Unite, motor al cresterii pietelor bursiere in intreaga lume, este satisfacatoare si explica suflul de optimism pe piete.
"Exista o crestere, desigur moderata, dar prezenta si anticipatiile sunt pozitive", subliniaza acesta, notand ca traderii sunt in cautare de randamente si inclina spre active riscante.
De altfel, intreprinderile, prudente in dorinta de crestere externa, isi rascumpara actiunile, ceea ce urca in mod automat cotatia acestora. "Pe ansamblu, suntem intr-un context care este extrem de favorabil pietelor bursiere", explica el.
Pentru Guillaume Garabedian, chestiunea se rezuma la analizarea pe fond a motivelor cresterii. "Deoarece, daca pietele progreseaza din cauze care nu sunt suficiente de valabile, reversul va fi sever", avertizeaza el.

Schimbările RCA la decontarea directă ar putea fi inutile și costisitoare: Cât costă acum acest serviciu și ce pericol este în proiectul de OUG inițiat de autorități
Elicoptere grele pentru IGSU: Lockheed Martin propune 12 elicoptere Black Hawk construite în Polonia și cu mentenanța la Romaero pentru 273 milioane de euro / Ce alte oferte au fost depuse
Cum a început „nebunia Ivermectinei” în România și ce știm până acum despre acest medicament. Medic: Nu trebuie să plecăm de la ideea că e miraculos înainte să i se demonstreze clar eficiența
De ce nu are România credite bancare pentru studenți? Cum funcționează un asemenea mecanism în alte state
Ce conține o doză de vaccin Pfizer, în afară de ARN mesager: Grăsimi, sare și zahăr / La ce folosesc ”ingredientele”
Claudiu Năsui i-a solicitat premierului Cîțu numirea unei persoane acuzată de colaborare cu Securitatea în funcția de secretar general / De ce orice numire de secretar de stat nu poate respecta acum legea- Documente
Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Se vor gasi creduli sa puna botul,vor cistiga citiva de ochii lumii sa creasca miza si cind au intrat destui fraieri pe teava ,plesneste totul.
Nu v-ati saturat de CARITAS,de FNI ???,mai luati-o inca odata poate va treziti .