SIF Oltenia (SIF5) a cumparat 0,09% din actiunile OMV Petrom (SNP), pentru aproape 20 milioane lei (4,6 milioane euro), in cadrul plasamentului privat prin care Fondul Proprietatea (FP) a vandut 1,11% din titlurile companiei din sectorul energetic, cu 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro), transmite Medifax.

Achizitia pachetului de actiuni OMV Petrom a fost anuntata de SIF Oltenia printr-un raport transmis, luni, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Titlurile cumparate de SIF Oltenia reprezinta 8,1% din pachetul vandut de Fondul Proprietatea.

Pretul la care Fondul a cedat actiunile este cu 6% sub ultima cotatie bursiera de joi, de 0,415 lei/titlu si, totodata, cu 12,2% sub pretul dinainte ca Fondul Proprietatea sa anunte, miercuri, intentia privind vanzarea de titluri OMV Petrom.

La finele lunii martie, SIF Oltenia avea putin peste 1,1% din actiunile OMV Petrom, iar prin achizitia pachetului de la Fondul Proprietatea a ajuns sa detina peste 1,19% din titlurile companiei de petrol, gaze si energie.

FP a anuntat vineri dimineata ca a vandut doar 63% din pachetul de 1,77% din actiunile OMV Petrom pe care il viza. Spre finalul sedintei de vineri, actiunile OMV Petrom s-au aliniat la traiectoria pietei si au incheiat ziua in scadere usoara, la fel ca titlurile Fondului Proprietatea.

Participatia Fondului a scazut, astfel, de la 20,11% la 19%.

La finele lunii aprilie, SIF Oltenia avea un activ net de 1,436 miliarde lei, cu 7,3% sub nivelul de la finele lunii martie. Scaderea a fost determinata in principal de inregistrarea ca datorii a dividendelor pe care le va distribui din profitul inregistrat anul trecut. Societatea va distribui dividende de 75,4 milioane lei din profitul inregistrat anul trecut, de 88,4 milioane lei.

In prima ora a sedintei bursiere de luni a fost realizata doar o tranzactie cu actiunile SIF Oltenia, de 1.400 de lei. Titlurile au fost transferate la pretul de 1,402 lei, cu 0,36% peste ultima cotatie de vineri. La acest pret, capitalizarea bursiera a societatii de investitii financiare este de 813,4 milioane lei (187,4 milioane euro).