Bursa Nasdaq din New York a suspendat joi toate activitatile timp de peste trei ore, din cauza unei probleme informatice, un incident fara precedent care pune din nou in discutie fiabilitatea tranzactiilor electronice, scrie AFP.

Tranzactionarea actiunilor a fost oprita pe platforma electronica in jurul orei 16,15 GMT pana la 19,25 GMT, paralizand indicele compozit Nasdaq, cu dominanta tehnologica, si titluri precum Apple sau Microsoft.

Indicele a inchis in crestere cu 1,08%, la 3.638,71 puncte. Actiunile grupului Nasdaq au pierdut in schimb 3,42%, la 30,46 dolari.

"Este pentru prima oara cand vad o platforma de tranzactii inchisa complet atat de mult timp din cauza unei probleme tehnice, in plina zi", si-a exprimat mirarea Art Hogan, responsabil pentru strategia de investitii la Lazard Capital Markets.

Surse care au preferat sa-si pastreze anonimatul au precizat ca motivele defectiunii nu au fost inca lamurite, dar ele sunt legate de sistemul de comunicare al Nasdaq cu alte burse.

Alt piete bursiere, precum New York Stock Exchange (NYSE), au fost nevoite sa suspende tranzactionarea titlurilor de pe Nasdaq.

Problema in sine nu a durat decat 30 de minute si in timpul celor doua ore si jumatate care au urmat "Nasdaq, celelalte platforme bursiere, autoritatile de reglementare si operatorii din piata s-au coordonat pentru a asigura redeschiderea ordonata a cotatiilor", se arata intr-un comunicat al companiei.

Incidentul nu a provocat panica pe piete, noteaza Art Hogan.

A "aparut in plina vara, la ora pranzului, in conditiile in care cea mai mare confuzie domneste asupra viitorului politicii monetare americane si niciuna dintre marile companii de pe Nasdaq nu publica rezultate. Volumul schimburilor a fost foarte slab", intareste si Steven Rosen, specialist la Societe Generale.

"De fiecare data cand apare o problema tehnica, se pune problema integritatii pietelor. Acest lucru nu incurajeaza oamenii sa-si incredinteze banii" sistemelor electronice, in piete din ce in ce mai mult supuse tranzactionarii automatizate de inalta frecventa, afirma Michael Gayed, responsabil cu investitiile la Pension Partners.

Dar, adauga el, aceste incidente sunt relativ rare si, intr-o lume unde totul depinde de fibra optica si de internet, este imposibil sa nu te gasesti uneori in fata unor situatii anormale".