Depozitul bancar nu mai trezeste nimanui acel sentiment de siguranta indulcit de speranta unui profit serios. Principalele banci de pe piata locala ofera dobanzi de maximum 5%, insa valoarea finala este erodata de rata inflatiei si de dimensiunea comisoanelor. Gandul la securitate nu poate fi eliminat de o minte rationala, insa este oare suficient cand ne putem imagina ca un seif indeplineste acelasi rol? Nimeni nu isi poate permite sa-si ingusteze pe atat orizontul investitional incat sa ramana doar la confortabilul cont bancar.

Comparatie rata dobanzii si BETFoto: Tradeville

Oportunitatile sunt mult mai numeroase. Numai daca ne uitam la BET, principalul indice de actiuni al pietei de la BVB, care este la maximul ultimilor cinci ani, nu trebuie sa ratam o astfel de sansa.

Inevitabil apare intrebarea “de unde bani pentru investitii?”, insa multe persoane nu constientizeaza ca detin un bilant individual. Acesta include pe de o parte active, de la depozite sau instrumente financiare la case, timbre sau colectii de arata, si de cealalta parte pasive, precum facturile la utilitati sau creditele bancare. Din diferenta dintre cele doua rezulta bogatia reala personala.

Cel mai important dintre activele din portofoliul personal il reprezinta valoarea prezenta a salariilor viitoare sau altfel spus suma de bani incasata astazi daca cineva ar plati in banii de acum toate salariile cuvenite de-a lungul vietii. In practica financiara, suma lor se ajusteaza cel putin cu inflatia si probabilitatea de a pierde slujba, putand afirma ca aceste venituri viitoare echivaleaza cu o investitie in instrumente cu venit fix.

Sa luam exemplul unei persoane care are mai mult de 15 ani de viata profesionala si estimeaza ca va incasa sume relativ constante. Daca ar folosi depozitele ca principala forma de economisire ar insemna ca este excesiv de prudenta si prefera sa isi vada diminuata averea, mai ales ca ratele dobanzilor sunt de multe ori real negative. Principala problema este ca prin alegerea acestei variante a renunat la beneficiile trendului economic general care, cel putin in ultimii 150 de ani, a fost de crestere. Daca insa ar fi investit in mod periodic in actiuni, ar fi putut sa beneficieze de economii mult mai mari decat cele rezultate din simpla acumulare intr-un cont bancar.

Persoana respectiva poate a ales varianta depozitelor considerand ca “bursa nu este pentru toti” sau ca “nu detine suficiente cunostinte”. Acest impas este insa rezolvat cu ajutorul brokerului al carui rol este de a ajuta in alegerea actiunilor. In plus, in functie de situatia fiecaruia exista o serie de reguli generale prin care sa se poata determina structura cea mai buna a portofoliului personal. Una dintre regulile cele mai simple este ca procentul din economiile personale investit in actiuni sa fie determinat ca diferenta intre 100 si varsta in ani. De exemplu, un tanar de 31 de ani ar trebui ca 69% din bani sa ii plaseze in actiuni, iar restul in instrumente cu venit fix. Cu toate acestea, primul pas pentru o structurare optima a portofoliului consta in determinarea profilului de investitor.

Pe site-ul Tradeville, broker de 18 ani la Bursa de Valori Bucuresti, poti face un test pentru a vedea ce fel de investitor esti. Click aici pentru test!