Cotatia barilului de petrol revine pe plus miercuri dimineata pe bursele asiatice, dupa ce marti atinsese ce mai scazut nivel din ultimele cinci luni si pierduse peste doi dolari.

Un baril de titei "light sweet crude" (WTI) cu livrare in decembrie s-a scumpit cu 16 centi, pana la 93,20 dolari, in timp ce petrolul Brent din Marea Nordului s-a apreciat cu 19 centi, ajungand la cotatia de 106 dolari.

Investitorii "au reactionat puternic" marti in contextul cresterii puternice a ofertei de titei pe piata in timp ce cererea este in scadere mai ales in SUA, unde stocurile de petrol sunt tot mai mari, spun analistii pietei.

Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a anuntat ca Statele Unite vor deveni in 2015 cel mai mare producator de petrol din lume, prin extinderea productiei de petrol neconventional.

Statele Unite sunt in prezent al treilea cel mai mare producator de petrol dupa Arabia Saudita si Rusia, si produce acum 8 milioane de barili pe zi, cu aproape 50% mai mult decat in urma cu cinci ani.