Wall Street s-a poticnit miercuri dupa publicarea raportului reuniunii bancii centrale din SUA interpretat ca sugereaza o reducere pe viitor a ajutorului masiv acordat economiei: Dow Jones a cedat 0,41 %, iar Nasdaq 0,26 %.

Dow Jones a scazut 66.21 puncte la 15.900,82 puncte, iar Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie, a pierdut 10.28 puncte la 3.921,27 puncte .

Si S & P 500 a scazut cu 0,36% (-6.50 puncte ) la 1.781,37 de puncte .

In conformitate cu procesul-verbal al ultimei reuniuni a membrilor Comitetului de politica monetara al Rezervei Federale din SUA (FOMC), reuniune ce a avut loc la 30 octombrie, o reducere a sustinerii data economiei este posibila "in urmatoarele luni", in cazul in care piata ocuparii fortei de munca se imbunatateste, potrivit AFP.

Presedintele Bancii centrale americane (Fed), Ben Bernanke, a afirmat marti ca relansarea economica "mai are inca un drum de parcurs" si ca ar trebui sa se mai astepte "un timp inainte ca politica monetara sa revina la un curs mai normal", scrie AFP.

Potrivit textului discursului sau, sustinut in fata National Economists Club la Washington, Bernanke a precizat ca ratele dobanzilor, in prezent aproape de zero, vor ramane probabil in acest interval pana cand somajul scade sub pragul de 6,5%. In prezent, rata somajului in Statele Unite este de 7,3%.

"Sunt de acord cu opinia exprimata de colega mea Janet Yellen (...): cel mai sigur drum spre o abordare mai normala a politicii monetare este sa facem tot ce putem pentru a promova o relansare puternica", a adaugat Bernanke, evocand audierea in fata Congresului a celei care ii va succeda in fruntea Federal Reserve.

De peste un an, mentinand dobanzi apropiate de zero, Fed cumpara titluri de Trezorerie si titluri legate de credite imobiliare in valoare de 85 de miliarde de dolari pe luna. Aceste injectii de lichiditati au drept scop sa exercite o presiune pentru reducerea dobanzilor.

In interventia sa, Ben Bernanke nu a oferit alte detalii legate de calendarul unei reduceri a acestui ajutor, notand insa ca incepe sa aiba un cost pentru Fed.