Banca Nationala a redus dobanda de politica monetara la 3,75 %, masura urmand sa aiba un impact direct asupra economiilor, dar si a investitiilor populatiei. Cum veti fi afectati de aceasta masura, dar si ce puteti face pentru a va eficientiza investitiile, aflati in articol de la brokerii Tradeville.

ETF BET TradevilleFoto: Tradeville

Scaderea dobanzilor forteaza investitorii sa caute alternative la depozitele bancare si alte instrumente cu venit fix. Aceasta idee a fost indicata explicit si de presedintele Rezervei Federale, Ben Bernake, in august 2012, intr-un discurs despre inundarea sistemului financiar cu lichiditate ultraieftina. Prin tiparirea de dolari americani, Rezerva Federala a intentionat sa genereze o prabusire a dobanzilor pentru a-i conduce pe investitori catre active tot mai atractive precum bursele de actiuni, spunea Bernake. Astfel, cu cat mai repede investitorii opteaza pentru a isi muta investitiile din depozite in actiuni, cu atat ei beneficiaza de o proportie mai mare din randamentul potential al pietei.

O a doua consecinta se remarca la nivelul depozitelor. Bancile reduc dobanzile, ceea ce cuplat cu nivelul comisioanelor, poate duce la situatia de a retrage mai putin decat a fost depus. Potrivit economica.net, “in cazul a patru banci din sistem, pentru un depozit de 3.000 de lei la trei luni, clientul plateste el bani bancii. Desi clientul ar trebui recompensat pentru ca imprumuta banca, combinatia dobanda scazuta/comision mare face ca acesta sa plateasca banca pentru ca o finanteaza, fara a lua in calcul un alt cost: inflatia”.

Fondurile pe indici, alternativa la depozite

Majoritatea populatiei nu isi administreaza activ plasamentele din lipsa de cunostinte. Ceea ce nu se stie este faptul ca si cei care nu au timpul sau pregatirea necesare de a investi la bursa pot profita de pe urma preturilor actiunilor prin investirea pe baza anumitor indici bursieri.

De exemplu, BET este principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti si contine cele mai lichide 10 companii listate la BVB. Indicele S&P500 este principalul indice de pe piata americana si include 500 companii. Astfel, pentru a vedea care este potentialul oferit de bursa pe perioade mai mari de timp, este suficient sa calculam evolutia unui indice pe perioadele respective. Astfel, aflam ca S&P500 a crescut in medie cu 5.27% in ultimii 10 ani, iar BET a crescut cu 12.18% pe an, in ultimii 10 ani.

Castigul minim: cat piata

Teoretic, un investitor care alege sa replice structura unui indice poate castiga cel putin echivalentul evolutiei acestuia. In ceea ce priveste modalitatea de a cumpara un astfel de indice, acest lucru le este facil investitorilor inca din 1993. Atunci, americanii au lansat pe piata ETF-urile sau Exchange Traded Funds, adica fonduri deschise de investitii care replica performanta unui indice tranzactionat la bursa. Ca si in cazul actiunilor, este suficient ca investitorul sa-si deschida un cont la un broker autorizat.

ETF-urile pe indicii de actiuni sunt recomandate in special investitorilor incepatori pentru ca, datorita diversificarii, fluctueaza mai putin decat actiunile individuale. Pentru investitorii mai experimentati, ETF-urile pot fi folosite in cadrul unor strategii mai complexe, menite sa aduca randamente superioare indicilor bursieri. De exemplu, randamente superioare unui indice bursier se pot obtine investind o parte importanta (60-80%) din portofoliu intr-un ETF si restul de 20-40% in actiuni individuale despre care consideram ca vor creste mai mult decat indicele. Sa luam ca exemplu evolutia din 2003 pana in prezent a principalului indice al bursei bucurestene, BET. Astfel, daca in 2003 am fi investit 60% din portofoliu in indicele BET si restul de 40% l-am fi impartit in mod egal intre actiuni ale Bancii Transilvania, Antibiotice si SIF Transilvania, obtineam un randament anual mediu compus de 14.61%, cu peste doua puncte procentuale fata de randamentul inregistrat in aceeasi perioada de indicele BET.

Cu toate acestea, la acel moment nu exista niciun fond deschis tranzactionabil. Insa din 2012 la Bursa de Valori Bucuresti se tranzactioneaza ETF BET TRADEVILLE (TVBETETF), care replica performanta indicelui celor mai lichide 10 actiuni, BET. Asadar, cei neexperimentati care vor o diversificare imediata a plasamentelor pot avea oportunitatea de a profita de trendul pietei.

Pentru mai multe detalii despre ETF BET TRADEVILLE, pretul de tranzactionare si modalitatea de investitie, acceseaza linkul aici.