Ambasada SUA: Bursa din Romania este printre cele mai scumpe din cauza comisioanelor ASF si BVB / investitorii vor ezita sa vina in Romania daca nu exista egalitate de tratament sau daca principiile statului de drept nu sunt aplicate consecvent

de Robert Mihailescu     HotNews.ro
Miercuri, 22 ianuarie 2014, 12:17 Economie | Burse


Duane Butcher
Foto: Ambasada SUA
Piata de capital din Romania este una dintre cele mai scumpe din Europa Centrala si de Est din cauza comisioanelor ridicate practicate de ASF si BVB, in timp ce Guvernul este mai preocupat de veniturile bugetare decat de investitii, afirma insarcinatul cu afaceri al SUA in Romania, Duane Butcher, citat de Mediafax.

Oficialul american a reiterat preocuparile pentru respectarea statului de drept si a amintit vizita de acum doua saptamani a emisarului Victoria Nuland, spunind ca "investitorii vor ezita sa vina in Romania, iar cei care se afla deja aici nu isi vor extinde investitiile daca nu exista egalitate de tratament sau daca principiile statului de drept nu sunt aplicate consecvent".

Butcher a criticat si Executivul pentru lipsa de transparenta, spunand ca firmele care îşi desfăşoară activitatea în România "au aflat că aici nimic nu e sigur nici în ce priveşte fiscalitatea... Guvernul nu a efectuat un studiu de impact pentru a evalua fie efectul noii taxe asupra companiilor (dintre care multe sunt companii de stat) cărora li se va aplica noua taxă, fie valoarea veniturilor colectate".

"Accesul pe piata de capital din Romania ramane dificil. Conform unui studiu recent, deschiderea unui cont de tranzactionare in Romania poate dura pana la sase luni, in timp ce in cele mai multe dintre tarile dezvoltate din Europa Centrala si de Est dureaza cateva ore", a afirmat Butcher, la ceremonia de deschidere a sedintei bursiere cu ocazia aniversarii a trei ani de la listarea Fondului Proprietatea.

In plus, diplomatul american a aratat ca piata de capital din Romania este printre cele mai scumpe din regiune, din cauza comisioanelor percepute atat de Bursa de Valori BUcuresti, cat si de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Comisioanele ridicate practicate de ASF au fost abordate si de Fondul Monetar International, iar ultima scrisoare de intentie stabileste in mod expres obligatia institutiei de a publica si transparentiza toate costurile si de a aplica o reasezare a comisioanelor la niveluri rezonabile, conform practicilor internationale.

In paralel, o companie de consultanta va face o analiza a organizarii institutiei, iar in urma raportului se va decide o restructurare a institutiei. Pana atunci, s- ademarat o evaluare a salariatilor ASF, in urma careia se va decide cine ramane in institutie si pe ce pozitii.

Insarcinatul cu afaceri al SUA a mai aratat ca piata de capital nu poate genera singura cresterea economica si ca Romania are nevoie de investitii private, atat interne, cat si investitii straine directe.

"Investitorii se vor gandi de doua ori inainte sa investeasca aici daca sunt preocupati ca guvernul nu acorda importanta ingrijorarii investitorilor sau ca se concentreaza in primul rand pe obtinerea de venituri la buget, in loc sa promoveze dezvoltarea sustenabila prin legislatie si reglementari favorabile investitorilor", a continuat Butcher.

Diplomatul american spune ca desi investitorii actioneaza sub dictonul "Nimic nu e sigur in aceasta lume, in afara de moarte si impozite" (Benjamin Franklin), companiile straine care activeaza in Romania au invatat ca nici macar fiscalitatea nu e sigura.

El a dat ca exemplu taxa pe constructiile speciale, care a fost publicata in Monitorul Oficial, la doar o zi distanta dupa ce proiectul fusese postat pentru dezbatere publica pe pagina de web a Ministerului Finantelor, fara a avea un studiu de impact privind veniturile bugetare si cheltuielile companiilor, dintre care multe sunt detinute chiar de stat.

Potrivit lui Butcher, noile oferte publice pentru companii din sectorul energetic si licitatiile de licentiere in domeniul petrol si gaze ar putea avea un efect benefic pentru economie daca sunt realizate corespunzator.

"Este insa posibil ca interesul investitorilor sa scada daca Romania isi elaboreaza strategia energetica intr-un mod netransparent, daca nu aplica eficient codul de guvernare corporativa in toate companiile de stat si daca nu organizeaza consultari transparente si nu realizeaza studii de impact al modificarii sistemului de redevente", a adaugat oficialul american.


Cele mai importante declaratii ale lui Duane Butcher:

România este a şaptea ţară membră UE ca număr de locuitori, însă rezultatele economice sunt sub aşteptări, iar marea parte a populaţiei nu simte încă efectele creşterii economice în îmbunătăţirea nivelului de trai.

Dezvoltarea pieţei de capital este importantă pentru atragerea de finanţare, necesară pentru investiţii vitale şi capital de lucru atât în companii private, cât şi de stat.

Însă ea nu este suficientă. Adevărul este că piaţa de capital nu va genera singură creştere economică pe termen lung. Atragerea de noi investiţii, atât locale, cât şi investiţii străine directe, este esenţială.

Însă investitorii vor ezita să vină în România, iar cei care se află deja aici nu îşi vor extinde investiţiile dacă nu există egalitate de tratament sau dacă principiile statului de drept nu sunt aplicate consecvent.

Companiile pot alege unde să investească, iar acele ţări în care procesul decizional nu este transparent şi regulile nu sunt previzibile sunt în dezavantaj în atragerea de noi investiţii.

Investitorii se vor gândi de două ori înainte să investească aici dacă sunt preocupaţi că guvernul nu acordă importanţă îngrijorării investitorilor sau că se concentrează în primul rând pe obţinerea de venituri la buget în loc să promoveze dezvoltarea sustenabilă prin legislaţie şi reglementări favorabile investiţiilor.

Benjamin Franklin, unul dintre părinţii fondatori ai SUA, spunea că „Nimic nu e sigur în această lume, în afară de moarte şi impozite”. Companiile care îşi desfăşoară activitatea în România au aflat că aici nimic nu e sigur nici în ce priveşte fiscalitatea.

Am văzut dezamăgirea companiilor şi a altor părţi interesate atunci când guvernul a decis să adopte o ordonanţă de urgenţă care stabileşte o taxă pe construcţiile speciale, pe care a publicat-o în Monitorul Oficial în data de 15 noiembrie, la o zi după ce proiectul de ordonanţă fusese publicat pe website-ul Ministerului Finanţelor pentru consultare. Clar, o zi nu este suficientă pentru a permite consultări eficiente cu părţile interesate.

Guvernul nu a efectuat un studiu de impact pentru a evalua fie efectul noii taxe asupra companiilor (dintre care multe sunt companii de stat) cărora li se va aplica noua taxă, fie valoarea veniturilor colectate.

Încurajăm Ministerul Finanţelor să se consulte cu toate părţile interesate, inclusiv cu toate companiile afectate, înainte de implementarea noii taxe pe construcţiile speciale. De asemenea, încurajăm Parlamentul să se consulte cu companiile afectate atunci când examinează ordonanţa de urgenţă, pentru a evita transformarea taxei într-o penalizare a investiţiilor.

Aşa cum a subliniat adjunctul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene, doamna ambasador Victoria Nuland, în timpul recentei sale vizite la Bucureşti, statul de drept, eforturile anti-corupţie, transparenţa şi previzibilitatea sunt toate esenţiale pentru afaceri, dar şi pentru securitatea unei ţări. Aşa cum a declarat ea, acestea reprezintă ceea ce le datorăm cetăţenilor noştri.

Benjamin Franklin a mai spus „Creditorii au memorie mai bună decât debitorii”. Acest lucru este valabil şi în cazul investitorilor. Atunci când aceştia compară România cu alte potenţiale destinaţii pentru investiţiile lor, ei vor analiza rezultatele guvernării din România în asigurarea stabilităţii şi predictibilităţii de care investitorii au nevoie.

Investiţiile private, atât locale, cât şi străine, sunt vitale dacă România îşi doreşte dezvoltare sustenabilă. Este vital ca Guvernul şi Parlamentul să fie parteneri de încredere pentru investitori. Trebuie să aibă consultări transparente, cu toate părţile interesate, cu privire la toate legile, indiferent că acestea sunt legate de statul de drept, guvernare corporativă sau taxare. Părţilor interesate trebuie să li se ofere timpul necesar pentru a prezenta observaţii de substanţă; ele au nevoie de asigurări din partea guvernului că observaţiile lor vor fi luate în considerare.

În 2014, România intenţionează să lanseze noi oferte publice iniţiale pentru companii din sectorul energetic şi să organizeze o nouă rundă de licitaţii pentru licenţe în domeniul petrolier şi al gazelor. Realizate corespunzător, aceste acţiuni ar avea o influenţă benefică asupra creşterii economice a României şi încurajăm guvernul să continue aceşti paşi.

Însă este posibil ca interesul investitorilor să scadă dacă România îşi elaborează strategia energetică într-un mod netransparent, dacă nu aplică eficient codul de guvernare corporativă în toate companiile sale de stat şi dacă nu organizează consultări transparente şi nu realizează studii de impact al modificării sistemului de redevenţe.

Buna guvernare corporativă şi garantarea aplicării bunelor practici de afaceri, mai degrabă decât a considerentelor politice, în administrarea companiilor de stat aduce beneficii companiilor pentru că o bună administrare aduce profituri mai mari. Aduce beneficii guvernului, întrucât companiile bine administrate, profitabile, nu sunt o povară pentru bugetul de stat.

Cel mai important lucru este că o bună guvernare corporativă aduce beneficii românilor, care sunt acţionarii finali ai companiilor de stat. Ei sunt cei care duc greul serviciilor proaste şi al costurilor legate de subvenţionarea companiilor administrate defectuos. Astfel, acestea îi privează de alte servicii publice extrem de necesare. Dacă aceste costuri nu ar exista, presiunea asupra bugetului de stat ar scădea, iar guvernul României ar putea dedica resursele devenite disponibile îmbunătăţirii serviciilor publice, în beneficiul tuturor românilor.

Fondul Proprietatea şi administratorul său, Franklin Templeton, continuă să pledeze pentru şi să stimuleze buna guvernare corporativă şi reforma entităţilor controlate de stat, spre beneficiul bugetului de stat şi al cetăţenilor. Îi felicit pentru angajamentul lor de a asigura responsabilitate şi bună administrare.

Ambasada susţine ferm o mai mare transparenţă şi consultarea guvernului cu toate părţile implicate, inclusiv cu companiile şi reprezentanţii societăţii civile, în privinţa aspectelor legate de taxare şi reglementare, inclusiv cu privire la modificarea sistemului de redevenţe pentru petrol şi gaze, plănuită de guvern.

De exemplu, suntem pregătiţi să colaborăm cu guvernul pentru a ajuta la conturarea unui plan pentru efectuarea de consultări transparente, care să includă toate părţile, pe tema redevenţelor pentru petrol şi gaze. Sperăm că o astfel de abordare ar putea fi repetată ca model de bune practici de asigurare a transparenţei procesului decizional în alte domenii ale economiei.

România şi Statele Unite ale Americii au o alianţă puternică, profundă şi strategică. Vom continua să susţinem România să asigure transparenţă şi previzibilitate în procesul său decizional.

Vom face acest lucru pentru că, aşa cum a spus adjunctul secretarului de stat, Victoria Nuland, „Statele Unite ale Americii vor cea mai puternică, cea mai nepătată şi democratică Românie cu putinţă să continue să fie marele nostru aliat aici, în Europa, şi în întreaga lume”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3112 vizualizari

 • +6 (10 voturi)    
  ASF si BVB (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 12:55)

  misa2002_2006 [utilizator]

  Pai nu tb sa manance si gura lor????
 • -10 (18 voturi)    
  moca (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 13:03)

  Mazeta [utilizator]

  Gratis! Pentru americani totul gratis, fără nici o taxă, fără nici un control sau reglementare, ca să nu fugă investitorii. Așa e bine, domnu însărcinat?
  • +12 (14 voturi)    
   nu te pricepi (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 13:25)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Taxele ASF si BVB sunt cele ami mari din Europa de Est si Centrala, chiar si de 10 ori mai mari fata de Polonia de exemplu. Te invit sa compari piata de capita din Polonia cu cea din romania si o sa-ti dai seama de ce insarcinatul comercial declara ce declara. Este in interesul Romaniei sa dezvolte piata financiara, dar ASF-ul si BVB-ul sunt subordonate politic si nu este cazul sa mai comentez ce inseamna asta. Cu tipi ca Ursache, Daianu nu poti sa dezvolti ceva. Ochelari de cal si birocratie in stil comunist.....Sefii acestor institutii ar trebui sa fie oameni cu experienta pe bursele externe de succes, nu persoane numite politic.
   • +2 (4 voturi)    
    Stai sa rationezi cu o mazeta? (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 15:30)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui minos

    Ai gasit tu vreun comment scris de asta care sa fie logic?
  • +6 (8 voturi)    
   esti pe langa (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 14:09)

   gigi1 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Nu doar gratis ar trebui sa le dam si scutiri de taxe ca sa investeasca bani aici sa ridice economia sufocata de taxele sefilor tai comunisti.
   • -4 (8 voturi)    
    Mai le-am dat deja gratis (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 14:43)

    alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui gigi1

    Mai le-am dat deja gratis

    Tu pe ce lume esti de n-ai aflat, inca?


    Si surpriza : economia e tot la pamant

    desi au cumparat-o toata pe nimic.
    • +4 (6 voturi)    
     pe bune? (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 16:06)

     Marcel, ciolacul de padure [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

     Ai si ceva date-n sensul asta? Ce procent din companiile straine de la noi sunt americane, ce procent din export, respectiv import, e cu americanii?
     • -2 (6 voturi)    
      ai auzit de fondul proprietatea? (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 16:42)

      alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui Marcel, ciolacul de padure

      ai auzit de fondul proprietatea?

      informeaza-te singur cine are azi actiunile despagubitilor

      apoi vezi cine acumparata actiunile nuclearaelectrica s.a.m.d

      asta iniante sa vorbesti
      • +5 (5 voturi)    
       Tu habar nu ai cum functioneaza o bursa (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 18:34)

       Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

       si cum se coteaza actiunile unei companii daca vrea sa se listeze la bursa; tu vrei doar pomana, bani moca sa ai de un rachiu zilnic. Se mai mira unii ca nu functioneaza capitalismul in Romania.
       PS: Tu esti Dumitrica?
  • +4 (4 voturi)    
   Gratis ? (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 15:10)

   dandantheman [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Daca nu ai habar, incearca sa afli inainte sa scrii prostii. Lucrez in domeniu si clientii mei evita BVB ca pe raie datorita costurilor foarte ridicate, ca sa nu mai zic ca se adauga si costurile de curs valutar/spread-uri mari pe care le aplica bancile!
  • +5 (5 voturi)    
   Bah Mazetule (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 16:16)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   De ce naiba as investi eu in Romania, ca-s roman, nu american hot, atata vreme cat guvernul ma poate bubui cu niste taxe peste noapte? Lasam deoparte faptul ca bursa e o gluma proasta. Doar ca sa aiba ei bani pt postaci ca tine. La munca tovarase, pune mana de munceste ca din cate vad se duc banii, o sa ajungi pe drumuri, curand.
 • +7 (9 voturi)    
  Ceva e sigur in ce priveste fiscalitatea.. (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 13:25)

  motanu_ranjila [utilizator]

  Taxele cresc de la an la an, asta ar putea sa observe orice manager sau investitor.
 • +1 (13 voturi)    
  Zilele trecute (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 13:31)

  miguelito [utilizator]

  aparuse un articol despre o companie americana din IT care fusese umflata pe bursa pina la 10 mld. Inclusiv ei se intrebau de este asa de mare valoarea cind in realitate trebuia sa fie de citeva sute de milioane. O metoda moderna de a face bani care nu au acoperire in piata. Si ne mai intrebam de ce am trecut si inca sintem intr-o criza mondiala.
  • +2 (2 voturi)    
   Dropbox (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 13:48)

   Trojan.H [utilizator] i-a raspuns lui miguelito

   Asa e, umflarea asta artificiala nu e sanatoasa.
 • -4 (10 voturi)    
  insarcinatul (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 13:44)

  demaGOGU [utilizator]

  atat merita colonia, ambasadorii sunt trimisi in state partener cu drepturi egale...
  • +2 (4 voturi)    
   Sau.. sau... (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 15:31)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   sau sunt trimisi in state in care guvernele nu sunt reprezentate de mincinosi si hoti si in care parlamentele nu fac legi pentru hoti.

   Dar ai dreptate: atat merita colonia lui Poanta.
 • +7 (9 voturi)    
  guvernare de stanga..... (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 13:49)

  un oarecare [utilizator]

  taxe taxe si iar taxe. cat mai multe taxe.
  impozitat tot ce misca sau ar putea misca!
  Asa se face cand BVB este condusa de indivizi incompetenti care sunt numiti politic care singurul interes il au sa mulga cant mai mult dintr-un sistem pe care nu il inteleg si nu au nici un interes sa il dezvolte!
  Niste comunisti batrani pusi in functii inalte.
  Romania te iubim!
  • +1 (1 vot)    
   ASF (Joi, 23 ianuarie 2014, 14:25)

   geo12 [utilizator] i-a raspuns lui un oarecare

   sper ca ai vrut sa spui ASF, nu BVB... pt ca BVB-ul e o societate privata...si tu poti fi actionar la societatea BVB daca vrei.
 • -5 (9 voturi)    
  e foarte importanta bursa? (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 13:58)

  mihaitzateo [utilizator]

  Eu nu inteleg cum reducerea taxelor la bursa ar ajuta la cresterea nivelul de trai al romanului obisnuit,de nu are vreo treaba cu bursa.
  O economie sanatoasa nu se sprijina pe bursa,asta e clar.
  Poate ar fi mai bine sa interzica derivativele,la bursa din Romania.Asta asa pentru inceput.
  • +1 (5 voturi)    
   Uita-te ce vinde statul roman pe bursa (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 14:42)

   alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui mihaitzateo

   Uita-te ce vinde statul roman pe bursa

   cf. acordului cu FMI

   si daca US urla ca "de ce platesc comision la bursa",

   intelegi si cine le cumpara pe nimic.
  • 0 (0 voturi)    
   bursa este foarte importanta pt o economie (Joi, 30 ianuarie 2014, 11:49)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui mihaitzateo

   De exemplu Polonia are o piata financiara de peste 10 ori mai mare decat cea din Romania. Asta inseamna mai multi bani intrati in tara sub forma de investitii, bursa este principalul mod de a atrage investitii. Cei mai multi bani se afla in mainile companiilor financiare de investitii. Acestia nu vor deschide ei vreo fabrica de ceva, vreodata, ci vor investi in cele existente. Este un mod mai usor de a atrage investitii straine decat sa convingi pe cineva sa deschida o companie noua pe o piata noua. In plus, este o oportunitate de dezvoltare si pentru angajatii companiilor respective, care de cele mai multe ori sunt localnici care se dezvolta profesional prin contactul permanent cu investirorii din vest. Revenind la Polonia, exista o multime de polonezi care lucreaza in firmele de investitii din Anglia, Germania, multi cu functii de conducere, dar am intalnit, mai rar, romani. O bursa puternica inseamna o economie puternica. O reactie negativa asupra bursei si pietelor financiare este la fel ca cea a conservatorilor ce se uitau piezis la primii industriasi in epoca pre-industrializare. Pierderea lor, pt ca au ramas cantonati in agricultura si au pierdut intaitatea economica in fata burgheziei.
 • 0 (8 voturi)    
  Nu vreti sa platiti nici macar comisionul ala ? (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 14:41)

  alex4321 [utilizator]

  Mai US,

  Nu vreti ma, sa platiti nici macar comisionul ala

  amarat pentru actiunile pe care le luati gratis

  de la
  Nuclearelectrica,

  Hidroelectrica,

  Transelectrica,

  Romgaz,

  Transgaz

  Elcen

  Termocentrale etc..etc..(dovada: vezi acordul cu FMI pentru lunga lista de vanzari pe nimic)
  ?

  Chiar n-aveti macar putina decenta, dupa ce ca tot le luati la un pret de 10 ori mai mici decat valoarea lor

  (dovada: a se vedea cat costa o centrala nucleara si cu cat s-au vandut actiunile Nuclear Electrica)
  • +1 (5 voturi)    
   Nu-s gratis (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 16:18)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

   Si comisioanele is MARI. Nu e nimeni prost sa arunce aiurea cu banii. Tnx...dar mai bine ma duc in Hawai doua saptamani.
   ps: Chiar ma duc, decat sa-mi pape postacii lui Tonta banii.
   • +1 (5 voturi)    
    Dar sa plateasca de 10 ori mai putin e bine? (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 16:44)

    alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    Dar sa plateasca de 10 ori mai putin e bine?

    Vezi cazul Nuclearelectrica

    Sau de 100 de ori mai putin vezi cazul OMV

    Sau 6% din 100% Aur

    Sau 3.5% din 100% gaze de sist

    Mai vrei? Cauta tot ce s-a vandut de 23 de ani...
    • +1 (5 voturi)    
     Nu e vina americanului ca tu ai guvernanti hoti (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 17:05)

     Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

     Valoarea actiunilor e dictata de economie. Nu te astepta sa ai actiuni puternice intr-o economie feudala.
     Daca vreau actiuni in energie, ma multumesc cu cele canadiene.
     Si vezi ca faci propaganda nociva cu procentele alea, pt ca nu reprezinta adevarul intreg.
     Invata cum functioneaza o economie mai intai, mai bine zis rolul job-urilor si cum un job creeaza alt job, lantul de evenimente care ia nastere in urma unei investitii.
     • 0 (4 voturi)    
      Dar de Complicitate la Hotie ai auzit? (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 18:17)

      alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

      Dar de Complicitate la Hotie ai auzit?

      De-asta e Gigi in Puscarie !

      OMV cat ar trebui sa ia daca Gigi a luat 2 ani cu executare?

      Dar Gold cu 6% ?
     • +1 (3 voturi)    
      Vindeti casa cu 6% ca asa dicteaza (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 18:24)

      alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

      Vindeti casa cu 6% ca asa dicteaza

      "economia" si terenul fara gaze de sist (daca-l

      ai) cu 3.5% si dup-aia te cred


      Ma da mai aveti texte de 2 bani in voi?
      • +2 (4 voturi)    
       Alea-s redevente de le ia statul (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 19:15)

       Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

       Pe terenul meu EU negociez my cut.
       Vai de mine si de mine TU nu poti face asta ca esti postac, n-ai teren, n-ai casa, doar o tastatura intr-un beci.
       Ai putea avea daca ti-ai baza discursurile pe ceva real, dar tu faci propaganda deshantzata, esti doar un simplu postac
       • 0 (4 voturi)    
        Cat iei pe zi sa postezi? (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 19:58)

        alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

        VAI DE TINE , CORECT

        ==========================
        da-ti casa pe gratis si-ti dau eu
        "redeventa 6%" din chirie
        ======================

        Cat iei pe zi sa postezi aberatiile astea

        cu "Ce bine e sa ne lasam furati" ?
 • 0 (2 voturi)    
  Myth busters (Joi, 23 ianuarie 2014, 8:34)

  catalin72 [utilizator]

  Ha,credeau americanii ca mitul lor ,vechi de 200 de ani,ii rezista competentului guv Ponta ??
 • +1 (3 voturi)    
  sa fie interzise speculatiile la bursa (Joi, 23 ianuarie 2014, 12:55)

  mihaitzateo [utilizator]

  Tot se straduie unii sa arate ce "efect pozitiv" are bursa,asupra economiei.
  Da nu are.
  La bursa,se fac speculatii,adica iau actiunile la un pret mic si apoi,le vand repede,la un prea cu un pic mai mare.
  Speculatiile astea nu au vreo treaba cu o economie sanatoasa,stabila.
  Economia SUA era sa fie dusa de rapa tocmai de speculatiile de la bursa,eu nu inteleg ce lipsiti de curaj pot sa fie oamenii politici din SUA,sa nu interzica derivativele mai intai la bursa din New York si apoi speculatiile.
  Ai bani,vrei sa ii investesti?
  Bravo!
  Ai voie sa cumperi actiuni.
  Da nu ai voie sa vinzi actiunile de le-ai cumparat timp de 5-6 luni.
  Uite asa.
  Sa fie interzise speculatiile la bursa.
  Comisioanele mari la bursa impiedica specualatiile la bursa.
  Deci e bine sa ai comisioane mai mari,sa impiedici speculatiile bursiere.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by