Bursa de la New York a scazut miercuri dupa ce Banca centrala americana Federal Reserve (Fed) a decis sa continue, asa cum era de asteptat, reducerea limitata a sprijinului acordat economiei Statelor Unite si sa mentina neschimbate dobanda de interventie, investitorii fiind ingrijorati si cu privire la piețele emergente : Dow Jones a pierdut 1.16 %, iar Nasdaq 1.14 %.

Dow Jones, care reusise marti sa revina pe crestere dupa cinci sesiuni consecutive in rosu, a scazut miercuri cu 189.77 puncte la 15.738,79 puncte, trend descendent urmat si de Nasdaq care a pierdut 46,53 de puncte incheind totusi peste pragul psihologic de 4.051,43 puncte .

Si S & P 500 a cedat pe partea sa 1,02% ( -18.30 puncte) incheind la 1.774,20 de puncte .

"Orice speranta ca Fed va suspenda incetinirea sprijinului pentru economie din cauza datelor economice dezamagitoare a cazut, iar turbulentele de pe pietele emergente au dus la dezamagire in piata" a declarat Paul Edelstein, economist la IHS Global Insight, citat de AFP.

Banca centrala americana Federal Reserve (Fed) a decis sa continue, asa cum era de asteptat, reducerea limitata a sprijinului acordat economiei Statelor Unite si sa mentina neschimbate dobanda de interventie, in apropiere de zero, potrivit unui comunicat al Fed citat miercuri de France Presse.

Fed, care apreciaza ca s-a accelerat cresterea economiei americane, a redus cu 10 miliarde de dolari achizitiile de active, pentru a le aduce la 65 de miliarde lunar.

La capatul reuniunii, la Washington, a Comitetului de politica monetara (FOMC), prezidata pentru ultima oara de Ben Bernanke, Fed a precizat ca, incepand din februarie, va reduce la 30 miliarde dolari (in loc de 35) achizitiile de titluri andosate creantelor ipotecare (MBS) si la 35 miliarde (in loc de 40) a achizitiilor de titluri de Trezorerie.

Aceste injectii de lichiditate, efectuate de 16 luni, vizeaza sustinerea relansarii, influentand in jos nivelul dobanzilor si favorizand investitiile si locurile de munca.

Potrivit Fed, "cresterea activitatii economice s-a accelerat in cursul ultimelor trimestre", vorbind despre o "imbunatatire" a pietei muncii si o progresie "mai rapida" a cheltuielilor gospodariilor si ale investitiilor intreprinderilor.

Dobanzile de interventie, in apropiere de zero de la finele lui 2008, raman la acest nivel.

Decizia de a continua ceasta reducere limitata a politicii expansioniste era asteptata de analisti, desi este considerata partial responsabila de puternicele turbulente care afecteaza pietele emergente. (de R.M.)