Wall Street a cedat luni in fata multiplicarii semnalelor preocupante pentru economia mondiala si si-a continuat degringolada din luna ianuarie, dupa ce un indicator negativ american s-a adaugat la ingrijorarile legate de tarile emergente si de zona euro, scrie AFP.

Potrivit rezultatelor definitive la inchidere, indicele vedeta al Wall Street, Dow Jones, a pierdut 2,08% sau 326,05 puncte, pana la 15.372,80 puncte, dupa ce inregistrase in ianuarie cea mai slaba luna din mai 2012 si cel mai prost inceput de an din 2009.

Nasdaq, cu dominanta tehnologica, a cazut cu 2,61% sau 106,92 puncte pana la 3.996,96 puncte, trecand astfel sub pragul simbolic de 4.000 de puncte.

Indicele extins S&P 500 a cedat 2,28% sau 40,70 puncte, pana la 1.741,89 puncte.

Semn al nervozitatii pietii, indicele de volatilitate VIX, denumit "indicele fricii", a castigat 16,46% pana la 21,44, revenind peste pragul de 20 pentru prima oara din octombrie.

Reactionand la doi indicatori manufacturieri foarte dezamgitori, publicati luni in primele doua economii mondiale, Statele Unite si China, Wall Street a fost marcata inca din deschidere de o miscare de vanzari care s-a accelerat spre finalul sedintei.

"Piata a reusit pana acum sa se mentina peste pragurile psihologice", a comentat Peter Cardillo, de la Rockwell Global Capital. Dar bursa din New York a fost puternic marcata in ultima perioada de noua inasprire a politicii monetare americane, de turbulentele persistente din tarile emergente si de teama unei deflatii in zona euro, iar aceste praguri au fost depasite, fiind "inceputul corectiei pe care noi o asteptam", noteaza Peter Cardillo.

Accentuarea caderii indicilor a fost declansata luni de incetinirea sensibila a expansiunii activitatii industriei manufacturiere in ianuarie in SUA, afectata intre altele de valuri succesive de frig care s-au abatut asupra centrului si nord-estului tarii.

Performantele constructorilor auto nu au fost nici ele de natura sa asigura piata: General Motors a anuntat un recul al vanzarilor de 12% in cifre anualizate, Ford de 7% iar japonezii de la Toyota de 7,2%.

Investitorii continua de asemenea sa fie ingrijorati de cresterea Chinei, a doua economie mondiala, unde productia manufacturiera a cazut in ianuarie la cel mai scazut nivel din ultimele sase luni.

Un alt elemente alarmant: cu un recul de aproape 2% luni, Bursa din Tokyo a intrat intr-o faza de corectie pierzand peste 10% de la finele lui decembrie.