Valoarea banilor tinuti la saltea scade in ritm cu inflatia, plasamentele in depozite bancare se macina prin comisioane si dobanzi real negative, investitiile la bursa nu sunt garantate. Pentru toate aceste instrumente de investire-economisire există o multitudine de avantaje, dar şi dezavantaje. Tradeville va spune cum sa va protejati finantele daca optati pentru bursa.

Coruptii gasesc mereu cheita banilorFoto: Tradeville

Oamenii uita ca la baza crizei financiare nu au stat doar managementul dezastruos al riscului din institutiile financiare, ci si starea deplorabila a finantelor gospodariilor obisnuite. Acestea pe de-o parte erau foarte indatorate, iar pe de alta parte nu isi dedicau suficient timp si resurse procesului de economisire. Cei care vor sa învete din greselile altora au oricand posibilitatea de a face o schimbare in bine, dar totul trebuie gandit minutios inainte. Cei care se gandesc sa aleaga bursa de valori trebuie sa porneasca de la bun inceput cu ideea de a se proteja de eventuale pierderi. Or, sa-ti imparti portofoliul in mai multe categorii de investii este mai profitabil decat sa pariezi toti banii pe o singura idee, iar aceasta strategie devine alegerea inteleapta atunci cand una din investiile tale se doveste a fi neperformanta.

In mod evident, daca iti imparti portofoliul in mai multe categorii de investitii reusesti sa iti protejezi mai bine activele, iar daca una dintre ele se doveste a fi o alegere gresita, un portofoliu bine diversificat va fi afectat intr-o masura mai mica pentru ca restul nu va reactiona cu aceeasi amploare sau in aceeasi directie.

Desi nu este o garantie pentru a evita pierderi, strategia aceasta este una dintre cele mai folosite in piata bursiera atunci cand vine vorba despre atingerea obiectivelor financiare pe termen lung, in contextul reducerii volatilitatii totale a portofoliului.

O varianta simpla de diversificare ar fi abordarea unei strategii pasive, respectand structura pietei. In acest mod, se urmareste o calibrare a portofoliului asemanatoare cu cea folosita pentru calcularea celui mai cunoscut indice bursier, cum este S&P500 in SUA, DAX-ul in Germania sau BET pentru piata din Romania. Cele mai la indemana variante de investitie in indici bursieri sunt ETF-urile, fonduri de investitii deschise si tranzactionabile.

In Romania exista un astfel de fond, care replica evolutia indicelui BET, mai exact ETF BET Tradeville. Acesta cuprinde cele mai importante 10 societati locale cotate la Bursa de Valori Bucuresti. Astfel, prin cumpararea unei unitati aferente ETF BET se poate obtine o diversificare pe intreaga paleta oferita de bursa locala.

Dar care este solutia pentru o investitie intr-o alta regiune geografica sau intr-un domeniu cum ar fi cel tehnologic, imobiliar sau cel de biotehnologie? In acest moment, optiunile sunt destul de limitate, daca urmarim doar piata de capital locala. Un broker profesionist ar trebui sa puna la dispozitie instrumentele necesare, precum cele tranzactionate la New York Stock Exchange, Nasdaq, Toronto sau la cele mai importante burse din Europa.

In cazul unei abordari active de tranzactionare, un portofoliu bine diversificat, format din 5-10 companii tinde sa reactioneze pe termen lung mult mai bine la volatilitatea pietei daca alegem actiuni al caror coeficient de corelatie este redus.

Ca exemplu, sa zicem ca suntem atrasi de sectorul bancar si am ales sa investim in actiunile BRD Groupe Societe Generale. Totusi, trebuie luat in calcul ca orice stire de tipul unui litigiu, o modificare de management sau rezultate sub asteptari ar putea sa afecteze doar cotatii BRD. Asa ca ar fi de preferat sa adaugam in portofoliu si alta companie din domeniu, cum ar fi Banca Transilvania. Pot fi luate in calcul si la alte banci regionale sau internationale, cum ar fi Erste Group Bank, Deutsche Bank, JPMorgan Chase sau Bank of America, toate tranzactionabile la Bursa de Valori Bucuresti.

Chiar daca a fost obtinut un minim de diversificare, expunerea ramane concentrata in proportie de 100% pe sectorul bancar, strategie care pastreaza riscuri specifice insemnate, avand in vedere ca titlurile din acelasi domeniu tind sa reactionezesimilar. Astfel, pot fi considerate si alte domenii, cum ar fi cel energetic, farmaceutic sau tehnologic.

Trebuie avut in vedere ca riscul nu poate fi eliminat in totalitate. Acesta poate fi redus fata de cel al fiecarei actiuni in parte prin procesul de diversificare. Obiectivul final este gasirea unui echilibru in raportul risc - randament, care face posibila astfel obtinerea rezultatelor dorite pe termen lung.

Dar inainte de a face pasul catre bursa, iti recomandam sa calculezi care este nivel de risc maxim acceptat.pentru tine. Incepe aici testul!