Dobanda la depozit te nemultumeste? Vezi ce alternative iti ofera actiunile!
Actiunile sunt parti din capitalul unei companii, titluri pe care antreprenorii le primesc in momentul in care o societate este creata, proportional cu aportul fiecaruia. Acest lucru este valabil atat pentru micile firme de IT infiintate de cativa prieteni programatori, cat si pentru marile companii de stat din sectorul energetic. In schimbul capitalului investit initial, actionarii au dreptul de a decide miscarile strategice importante ale societatii si de a primi o parte din eventualul profit, sub forma de dividende.
Cum investesti intr-o companie?
In cazul firmelor mici, investitia este greoaie. La fel si exitul. Aceasta intrucat cu greu gasesti pe cineva dispus sa iti cedeze, respectiv sa iti cumpere, o parte din capital. In plus, operatiunea poate fi consumatoare de timp si din motivul ca vrei sa negociezi un pret bun. In schimb, lucrurile devin mult mai usoare daca societatea este listata la bursa. In acest caz, poti cumpara actiuni oricand, la un pret determinat in mod transparent de cererea si oferta de pe piata. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa deschizi un cont de tranzactionare la un intermediar autorizat, mai exact o casa de brokeraj, accesul la bursa facandu-se in mod indirect, potrivit legislatiei din Romania.
Astfel, pentru actiunile listate, devine facil de urmarit si administrat valoarea investitiei. Pretul actiunilor este afisat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti si pe platformele de tranzactionare ale brokerului. Asadar, castigul sau pierderea le poti calcula in timp real. De asemenea, normele de transparenta ale pietei de capital obliga companiile sa-si publice periodic rezultatele financiare, sa anunte din timp dividendele pe care le vor plati si, in general, sa raporteze evenimente importante, cum ar fi contractele mari, schimbarile de management sau litigiile. In acest fel ai mult mai multe informatii la dispozitie pentru a decide in care companii sa-ti plasezi banii, plus asistenta si consultanta din partea brokerului tau, iar marimea societatilor listate reduce partial riscul de faliment fata de firmele mici, nelistate.
Cum administrezi investitia?
Odata cumparate, actiunile pot fi pastrate intr-un portofoliu pe orice orizont de timp, fara niciun cost suplimentar fata de comisionul platit in momentul incheierii tranzactiei. Poti anticipa o crestere pe termen scurt, de cateva saptamani, facand asadar o tranzactie speculativa, sau poti alege actiunile unei companii cu perspective bune pe termen foarte lung, de cativa ani, intre timp incasand si potentialele dividende.
Chiar si in cazul mai putin fericit in care actiunile alese scad, pe seama contextului general de piata sau a raportarii unor rezultate financiare slabe, faptul ca sunt listate iti ofera avantajul ca le poti vinde oricand, marcandu-ti un profit mai vechi sau cel putin limitandu-ti pierderea. Insa, pentru gestionarea riscului, poti apela la un broker cu ajutorul caruia iti construiesti un portofoliu. Dar inainte de toate, acest broker trebuie sa iti stabileasca profilul de investitor. Un test privind nivelul de risc pe care poti sa ti-l asumi poti face si pe site-ul Tradeville. Incepe aici!

Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Intradevar, se speculeaza promt bataia de joc a bancilor in ceea ce priveste nivelul dobanzilor aplicate depozitelor scadente la termen.
Educatia financiara pentru mase lipseste .Inca.
2. Nu fi lacom: nu te arunca să cumperi acțiuni care cresc într-o veselie. E foarte probabil să înceapă să scadă la fel de „vesel”! Altminteri ar însemna ca prețul lor să tindă la infinit, ceea ce nu e prea realist, din moment ce vorbim totuși de o piață, nu de metafizică, totuși...
3. Ai răbdare: cumpără când prețul a scăzut, așa ai șanse mai mari să nu prinzi o scădere ci o creștere a prețului (evident, lucru valabil dacă societatea e sănătoasă; dacă te apuci să-ți bagi banii într-o societate care valorează mai mult „moartă” decât „vie”... nu te plânge când rămâi lefter!)
4. Ai răbdare și în ceea ce privește așteptările de câștig: investițiile nu se fac de ieri pe azi, ci în general pe un termen cel puțin mediu. Dacă îți intră câștigul mai repede, vorba aia: să fie primit! Dar gândește-te că și de la bancă te alegi cu ceva abia după câteva luni - așa că pe bursă de ce te-ai grăbi ca fata mare?
5. Informează-te permanent ca să poți reacționa în timp util, nu dormi în papuci ca atunci când ții banii într-un depozit iar banca „lucrează pentru tine”...
6. Gândește, ca să poți decide pe baza informațiilor care inevitabil sunt incomplete: vezi care e tendința, care sunt perspectivele, iar dacă treaba ți se pare că treaba devine dubioasă pentru societate sau sector, ia-ți banii și fugi, că dacă stai și visezi cai verzi... riști să rămâi cu potcoave de cai morți în portofoliu!
Așa că nu te mulțumi să-ți crești șeptelul de găini, ia din timp și niște rațe, ai răbdare și atenție la... gripa aviară (că vine periodic, fără excepție!).
Pai nu asta e rolul bursei? Sa se faca manarii, tranzactii dubioase si spalare de bani?
Voi credeati ca rolul este de a finanta afaceri la cost redus si a investi bine banii in Romania ?
Zecile de incidente de pana acum (RRC, BRK - Deva, diversele smenuri cu dicretionari, manariile lui Pogonaru de la PPL, concertatii in functie de relatiile de la CNVM samd
Am o greatza de bursa dupa SUPTscrierea la gaz si dupa eternele manarii de la subscriere
si dupa mentalitatea noastra romaneasca ca daca unu din turma a facut si el o smecherie si a intrat pe usa din spate, automat considera ca asa a trebuit si asa a fost corect !!?
Increngatura politica este ca o caracatita si daca vrei sa realizezi ceva in Romania trebuie sa intri in acest joc (baroni locali, baroni ai soselelor, ai imobiliarelor etc.). Politica fara bani nu merge asa ca unde este politica este si ceva afacere in spate, un om sau mai multi. Unul cumpara pe celalalt. SIFS sunt apogeul acestui mecanism de subzistenta la acest nivel politic.
Investiția pe bursă te ajută tocmai să eviți iobăgia la baroni și alte specimene - evident cu condiția să eviți SSIF-urile tip bodegă, harinvesturile și alte comedii dintr-astea!
Iar cine se ia după turmă ajunge inevitabil la abator! Ca feneiștii, caritasiștii și alți mononeuronali puși pe căpătuială rapidă...