Fragmente din interviul video
- In contextul actual in care auzim despre evenimente negative legate de bursa, increderea e pe primul loc in momentul in care un potential investitor alege sa investeasca. A fi un broker autorizat de ASF este extrem de important si, in ciuda acestor evenimente neplacute, cred in continuare ca Autoritatea de Supraveghere Financiara intr-adevar actioneaza in interesele clientilor investitori.
- Cred ca este foarte important ca un broker sa aiba o expertiza si o experienta in instrumente financiare de mult timp. De exemplu, Tradeville are o experienta de 18 ani pe burse. Asta inseamna ca am avut un business pe care l-am crescut timp de 18 ani si, mai mult, a supravietuit unei perioade de crize financiare care a triat destul de puternic brokerii.
- E foarte importat modelul de business al unui broker. Tradeville a ales sa nu faca tranzactii "pe house", adica sa nu tranzactionam banii firmei. Business-ul nostru sta exclusiv in obtinerea de venituri din comisioane de la clienti. Am ales sa nu fim intr-un conflict de interese cu clientii nostri, astfel ei pot avea incredere in noi pentru ca suntem direct interesati ca un client sa aiba succes.
- Avem exemple negative pe piata, de exemplu Harinvest, care aveau 5 persoane angajate conform ultimului bliant. Un broker serios investeste in oameni, investeste in calitatea serviciilor. In Tradeville suntem 51 de persoane si muncim sa dam clientului cele mai bune servicii.
- Un broker care are servicii de calitate trebuie sa ofere un acces facil oricarui investitor de rand sa investeasca pe bursa, atat pe bursa locala, cat si pe cea internationala. Trebuie sa ofere platforme de tranzactionare online, sigure, stabile, usor de folosit pe toate device-urile mobile. Conteaza sa obtii de la un broker know-how-ul. Brokerul trebuie sa discute cu clientul, sa-l sfatuiasca in ce sa investeasca si in ce nu, sa aiba o discutie pe baza profilului investitional.
- Inclusiv eu sunt contactat frecvent de catre asa-zisi brokeri. A fi broker inseamna in primul rand a avea un atestat si a fi autorizat de catre ASF. In plus, trebuie sa cunosti legislatie si sa stii care sunt efectele in momentul in care discuti cu un client. Acesti oameni nu au niciun fel de acreditare si ii nu isi asuma nicio responsabilitate in ceea ce spun si transmit clientului. De altfel, lucreaza pentru SRL-uri si nu pentru o firma autorizata.
- Fiind atat de agresivi, ajung la o paleta foarte mare de potentiali clienti pentru brokerii loiali si evident ca distrug imaginea pietei. O persoana care te agaseaza sigur nu iti vrea binele. Drept urmare, un broker autorizat si supravegheat de ASF nu te agaseaza.
Scurta biografie:
Cosmin Marinescu face parte din echipa Tradeville inca din anul 2006, acumuland 8 ani de experienta in instrumente financiare investitionale atat pe piata locala, cat si pe pietele internationale. Din 2007 este speaker principal la multiple seminarii educationale organizate de Tradeville. A sustinut peste 50 de seminarii la care au participat peste 1000 de persoane, in urma carora mai mult de jumatate sunt acum investitori pe piata de capital.
A absolvit Facultatea de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE si a finalizat programul master “International Project Management”, sustinut in Limba Engleza. In prezent urmeaza programul de EMBA la Maastricht School of Management Romania.
Ce garantii astepti sa primesti mai exact ? Brokerul de obicei este doar cel care intermediaza, deciziile le ia investitorul singur, nu le ia nimeni pentru el. Asta e o mentalitate proasta in Romania, toti vor sa investeasca si sa fie mereu doar pe plus, sa nu piarda niciodata, sa primeasca garantii etc.
Ei bine, pietele/bursele nu functioneaza asa. INTOTDEAUNA vor exista situatii in care sa si pierzi, mult chiar. Cineva care nu a pierdut niciodata la bursa e cel care nu a investit niciodata :)
Asadar, daca nu aveti disponibilitate sa invatati, sa va mentineti educat/bine informat, mai bine luati-va gandul de la burse si tineti banii la banca...desi nici acolo nu sunt 100% garantati, mai ales daca vorbim de sume mari. (va amintiti ce s-a intamplat in Cipru?)
Daca ne referim strict la brokeri, pentru Romania strict Tradeville e OK, daca e sa comparam cu oferta globala, normal ca sunt si altii cu oferte mai interesante.
Multa bafta si nu uitati motto-ul burselor:
"Cumpara ieftin si vinde scump" :D
M-ar interesa daca exista o suma minima pe care o pot pune la dispozitia unui broker pentru investii pe piata bursiera.
Care este comisionul brokerului sau a firmei Tradeville? Comisionul trebuie platit si in cazul in care banii investiti sunt pierduti?
Multumesc.
Mie mi se pare o completa pierdere de vreme sa investesti in bursa cata vreme nu ai controlul actiunilor si ele sunt blocate in contul brokerului. Stiu ca se poate face direct la Depozitarul Central gestiunea actiunilor, dar asta inseamna sa le blochezi pe termen lung din cauza costurilor de operare la Depozitarul Central (asta e de fapt si motivul conturilor globale, al custozilor globali etc)
Succes celor ce investesc, sunt mai curajosi decat mine. Eu nu vreau sa risc (ca cei de la Harinvest), iar statul nu pare sa protejeze investitorii onesti.
In ceea ce priveste precizarea ca “actiunile sunt blocate in contul brokerulu”, sa stiti ca un investitor este liber sa isi transfere oricand actiunile de la casa de brokeraj la Depozitarul Central si invers. In plus, daca investitorul opteaza pentru un broker care ii pune la dispozitie o platforma online, auditata conform normelor ASF, isi poate vizualiza oricand portofoliul de actiuni, spre deosebire de cazul la care faceti dvs. referire.
Intrebare: In aceste conditii, cum a fost posibil cazul Sima sau mai recentul Harinvest?
Totodata, investitorul trebuie sa isi asume responsabilitatea de a isi selecta riguros brokerul pentru a evita astfel de situatii.
Citeam undeva la inceputul anului ca ASF dilueaza cu 15-25% castigurile operatorilor. Evident nota de plata finala o achita investitorii. Este corecta aceasta estimare?
In conditiile in care in mod clar brokerii doresc sa incurajeze investitiile pe bursa (articolul de fata este un exemplu), o buna miscare mi s-ar parea sa "luptati" pentru micsorarea comisioanelor. Pot face brokerii ceva in sensul acesta?
Multumesc!
Noi intotdeauna am fost de parere ca orice reducere a comisioanelor, nu doar la nivelul ASF, dar si la nivelul burselor si depozitarilor, este de natura sa stimuleze investitiile.
Ca sa raspund punctual la intrebarea dvs. ceea ce putem face noi, brokerii, este sa solicitam atat public, cat si in scris reducerea acestor comisioane.
1. Pentru seriozitate, incredere si siguranta. Avem o experienta de peste 18 ani pe piata de capital locala si peste 7 ani pe pietele internationale. Aproximativ 2685 de clienti investesc activ prin noi astfel ca una din sursele cele mai importante de business pentru noi o reprezinta recomandarile clientilor nostri. Asta se intampla doar daca ne ridicam la asteptarile lor in ceea ce priveste seriozitatea, increderea si siguranta.
2. Pentru platformele de tranzactionare pe care le oferim. Suntem singurul broker care a investit si investeste permanent in tehnologie de tranzactionare pe mobil. In prezent avem platforme online de tip Web-based, desktop-based, iPhone, iPad, Android.
3. Pentru ca o echipa de 51 de oameni lucreaza pentru a ne ridica si depasi asteptarile clientilor nostri. Suntem cu siguranta cea mai mare echipa ce formeaza un broker local. Va invit sa ne cunoasteti personal echipa care va va influenta experienta de tranzactionare in cazul in care ne veti deveni client.
4. Puteti participa la programul nostru educational (seminarii si webinarii), prin care dezvoltam investitori incepatori in investitori experimentati.
Una peste alta aceste costuri nu dezavantajeaza investitiile bursiere ci, mai degraba, pe cele bancare atunci cand nivelurile dobanzilor sunt reduse sau cand inflatia avanseaza.
Trebuie precizat, insa, ca o investitie la bursa este mai riscanta decat o investitie la banca daca vorbim de sume sub 100,000 EUR. In schimbul riscului suplimentar, insa, investitorii la bursa au sansa unor castiguri mult mai mari, inclusiv dupa plata tuturor costurilor asimilate (comision si impozite). Un investitor la bursa se asteapta la un randament anual constant intre 10% si 30%, in functie de riscul asumat. Un depozit la banca iti ofera numai 3-4%.
Ca atare, totul depinde de profilul de risc al investitorului. Acesta difera de la persoana la persoana si, pentru a il determina pe al dumneavoastra puteti folosi, de exemplu, chestionarul on-line pe care Tradeville il pune la dispozitie celor interesati.
Aceste firme fantoma dauneaza extrem de mult credibilitatii bursei, cu atat mai mult cu cat ce fac ei nu se incadreza in nicio forma de etica in afaceri, ca sa nu fiu mult mai direct si sa ii insult.
Va recomand cu caldura sa ma contactati pe email, cand doriti dumneavoastra, sa stam de vorba pe baza acestui subiect. Adresa mea de email este: cosmin.marinescu(at)tradeville.eu
Va garantez ca totul se va intampla in ritmul dumneavoastra si toti din Tradeville se vor comporta asa cum va doriti.
Va invit totodata la evenimentele noastre educationale pe care le organizam in perioada urmatoare, pentru a ne cunoaste personal echipa. Accesati, va rog, linkul de mai jos pentru programul complet al evenimentelor.
2. Cum si dupa cat timp iti dai seama ca brokerul cu care colaborezi nu ti se potriveste / nu e un bun profesionist?
Multumesc
2. Puteti compara brokerul cu un doctor de exemplu. Este relativ usor sa va dati seama daca un medic este bun: trebuie ca reteta pe care v-o prescrie sa duca la imbunatatirea starii de sanatate. Astfel, as putea spune ca brokerul este medicul contului dvs, iar sanatatea acelui cont va poate spune in timp cat de bun este brokerul. Ca si in relatia cu medicul, importanta este comunicarea astfel incat sa gasiti impreuna cea mai buna solutie pentru dvs.
Un broker cu servicii de calitate:
1. ofera investitorilor platforme performante de tranzactionare online
2. ofera suport investitorilor atat operational cat si investitional
3. ofera servicii aditionale care inlesnesc activitatea de investitie a clientilor precum: transfer rapid de bani (in si din contul de tranzactionare), programe educationale, completarea automata a fisei fiscale
Va puteti da seama daca un broker are servicii de calitate incercand mai multi in acelasi timp. Apoi diferenta va fi evidenta. In general cu cat un broker este mai vechi si a rezistat pe piata cu succes in perioada de criza, cu atat mai mari sunt sansele ca serviciile oferite de acesta sa fie de calitate. Am mai raspuns la o intrebare anterioara despre importanta selectiei unui broker si cateva criterii. Va invit sa ne incercati si pe noi si sa ne judecati cu exigenta.