Tot mai multi romani vad bursa ca o alternativa la depozitele bancare ale caror dobanzi scad de la an la an, iar investitiile bursiere sunt un instrument util in administrarea finantelor personale. Care este rolul unui broker si care sunt informatiile pe care trebuie sa ti le puna la dispozitie? Care sunt serviciile si expertiza care transforma brokerul intr-un partener de incredere? Despre cum functioneaza bursa, calitatea serviciilor de brokeraj si criteriile de alegere a unui broker a discutat online cu Cosmin Marinescu, director de vanzari Tradeville.

Cosmin MarinescuFoto: Tradeville

Fragmente din interviul video

  • In contextul actual in care auzim despre evenimente negative legate de bursa, increderea e pe primul loc in momentul in care un potential investitor alege sa investeasca. A fi un broker autorizat de ASF este extrem de important si, in ciuda acestor evenimente neplacute, cred in continuare ca Autoritatea de Supraveghere Financiara intr-adevar actioneaza in interesele clientilor investitori.
  • Cred ca este foarte important ca un broker sa aiba o expertiza si o experienta in instrumente financiare de mult timp. De exemplu, Tradeville are o experienta de 18 ani pe burse. Asta inseamna ca am avut un business pe care l-am crescut timp de 18 ani si, mai mult, a supravietuit unei perioade de crize financiare care a triat destul de puternic brokerii.
  • E foarte importat modelul de business al unui broker. Tradeville a ales sa nu faca tranzactii "pe house", adica sa nu tranzactionam banii firmei. Business-ul nostru sta exclusiv in obtinerea de venituri din comisioane de la clienti. Am ales sa nu fim intr-un conflict de interese cu clientii nostri, astfel ei pot avea incredere in noi pentru ca suntem direct interesati ca un client sa aiba succes.
  • Avem exemple negative pe piata, de exemplu Harinvest, care aveau 5 persoane angajate conform ultimului bliant. Un broker serios investeste in oameni, investeste in calitatea serviciilor. In Tradeville suntem 51 de persoane si muncim sa dam clientului cele mai bune servicii.
  • Un broker care are servicii de calitate trebuie sa ofere un acces facil oricarui investitor de rand sa investeasca pe bursa, atat pe bursa locala, cat si pe cea internationala. Trebuie sa ofere platforme de tranzactionare online, sigure, stabile, usor de folosit pe toate device-urile mobile. Conteaza sa obtii de la un broker know-how-ul. Brokerul trebuie sa discute cu clientul, sa-l sfatuiasca in ce sa investeasca si in ce nu, sa aiba o discutie pe baza profilului investitional.
  • Inclusiv eu sunt contactat frecvent de catre asa-zisi brokeri. A fi broker inseamna in primul rand a avea un atestat si a fi autorizat de catre ASF. In plus, trebuie sa cunosti legislatie si sa stii care sunt efectele in momentul in care discuti cu un client. Acesti oameni nu au niciun fel de acreditare si ii nu isi asuma nicio responsabilitate in ceea ce spun si transmit clientului. De altfel, lucreaza pentru SRL-uri si nu pentru o firma autorizata.
  • Fiind atat de agresivi, ajung la o paleta foarte mare de potentiali clienti pentru brokerii loiali si evident ca distrug imaginea pietei. O persoana care te agaseaza sigur nu iti vrea binele. Drept urmare, un broker autorizat si supravegheat de ASF nu te agaseaza.

Scurta biografie:

Cosmin Marinescu face parte din echipa Tradeville inca din anul 2006, acumuland 8 ani de experienta in instrumente financiare investitionale atat pe piata locala, cat si pe pietele internationale. Din 2007 este speaker principal la multiple seminarii educationale organizate de Tradeville. A sustinut peste 50 de seminarii la care au participat peste 1000 de persoane, in urma carora mai mult de jumatate sunt acum investitori pe piata de capital.

A absolvit Facultatea de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE si a finalizat programul master “International Project Management”, sustinut in Limba Engleza. In prezent urmeaza programul de EMBA la Maastricht School of Management Romania.