Actualizat acum

(P) Cat castiga investitorii din actiunile companiilor controlate de stat

de     Smile Media
Joi, 10 aprilie 2014, 10:20 Economie | Burse


A inceput cursa pentru dividende
Foto: Tradeville
O investitie in actiunile companiilor controlate de stat aduce proprietarilor dividende al caror randament atinge maximum 13%, de trei ori peste dobanda oferita de banci pentru banii  plasati in depozite la termen. Cele mai generoase cu investitorii au fost companiile controlate de stat, carora legea le pretinde sa distribuie minim 50% din profit ca dividend. Societati precum Transelectrica (TEL), operatorul sistemului energetic national, sau Nuclearelectrica (SNN), listata recent, au inregistrat profituri record in 2013, din care intentioneaza sa plateasca peste 80% catre actionari. La cele mai recente preturi ale actunilor, aceste dividende s-ar ridica la circa 13%,  cu randamente foarte atractive in comparatie cu dobanzile bancare din ce in ce mai mici.

Cele doua societati energetice sunt urmate indeaproape de Transgaz (TGN), care detine monopolul transportului de gaze si care ofera un randament de 9% la dividend. In cazul Romgaz (SNG), cel mai mare producator autohton de gaze, dividendul anuntat va fi mai mare decat profitul net obtinut in 2013, probabil in baza rezervelor uriase de numerar. Randamentul dividendelor Romgaz este 7,5% din cotatiile actuale.

Investitii pe bursa versus depozite bancare

Pentru a beneficia de aceste dividende, adica partea din profitul unei companii pe care managementul decide sa o distribuie catre actionari, un investitor  trebuie sa cumpere actiuni la companiile de stat listate. O perioada prielnica achizitiei pentru astfel de actiuni este pana la mijlocul lunii mai, timp in care interesul crescut la cumparare ar putea aduce castiguri si din aprecierea valorii actiunii.

In momentul de fata, indiferent ce fel de titluri vei alege, dividendele primite pot oferi randamente net superioare celor pe care le-ai obtine de la depozitele bancare. Randamentul se  calculeaza prin raportarea la pretul actiunii.In medie, un depozit in lei cu scadenta de un an primeste o dobanda de 3,7%, insa la Bursa de Valori Bucuresti exista actiuni care ofera dividende cu randamente duble sau chiar triple, oferite de companii stabile si profitabile, cu istoric indelungat de recompensare a investitorilor.

Cand iei decizia sa investesti in actiunile unei companii, predictibilitatea asupra evolutiei sale viitoare este destul de scazuta. Chiar daca vei alege compania pe baza atractivitatii sectorului  de activitate si a rezultatelor financiare, in speranta ca actiunile vor creste,  acestea pot avea un traseu descendent din cauza unor evenimente neprevazute, cum ar fi turbulentele geopolitice. Cu alte cuvinte,   exista posibilitatea sa inregistrezi, cel putin pe termen scurt, pierderi la nivelul portofoliului tau. Totusi, daca societatea in care ai investit plateste in mod traditional dividende,  poti conta macar pe un flux de numerar periodic si stabil, care sa compenseze volatilitatea de pe piata.

In concluzie, dividendele sunt importante, pentru ca se adauga la castigul obtinut dintr-o investitie sau pot echilibra, macar partial, o eventuala pierdere. Pe termen lung, este posibil sa recuperezi intreaga investitie intr-o actiune din dividendele pe care aceasta le ofera. Unul din sfaturile lui Warren Buffett, renumitul investitor american, se refera la achizitia acelor titluri de la care, daca ar fi retrase de la tranzactionare a doua zi si nu le-ai mai putea vinde, ai fi multumit sa primesti dividende consistente ani de-a randul.

Afla cum poti beneficia de dividendele oferite de companii listate aici.2305 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Investitii cu profit mai mare decat bancile (Vineri, 11 aprilie 2014, 12:46)

  ellia rusan [utilizator]

  Foarte bun articolul. recent am citit ceva similar din state unde chiar demonstratu cu grafice randamentele investitiilor descrise mai sus.
 • +3 (3 voturi)    
  investitii vs riscuri (Sâmbătă, 12 aprilie 2014, 13:55)

  Razvan_M [utilizator]

  As recomanda redactorilor acestor articole sa explice la disclaimer care sunt riscurile la care sunt supusi investitorii in actiuni. Iar aceste riscuri nu sunt legate doar de scaderi de pret temporare.
  De exemplu, o actiune transelectrica valora acum vreo 7 ani 30 de lei. In 2008 ajunsese la 10 lei. Dupa aceea a variat in intervalul 11-20 de lei, iar acum valoreaza sub 20 lei. Dividendele in tot acest interval au fost sub inflatie si mult sub dobanzile bancare, exceptand anul acesta. Deci cine a investit in 2007 are si o pierdere de principal si a pierdut si fata de dobanda.
  Ca istoric, profitabilitatea Transelectrica a fost destul de imprevizibila, compania fiind capusata prin contracte proaste semnate de politicienii pusi sa o conduca.
  La Transgaz avem o companie unde in ultimul an au fost aproape lunar schimbari in consiliul de administratie si unde deciziile s-au luat de catre persoane din afara companiei, cu putere politica. Romgaz are teoretic un monopol extraordinar, dar si aici deciziile se iau de catre persoane din afara companiei si pot avea impact major asupra profitului si pretului actiunilor....
 • +2 (2 voturi)    
  Cred că nu ați fost deloc atent: (Sâmbătă, 12 aprilie 2014, 21:23)

  TimantiusRaptor [utilizator]

  înaintea titlului apare un [P] de la... publicitate!
  Un anumit SSIF e în căutare de mușterii - iar pe ăștia nu-i agăți arătând ȘI riscurile... așa că te limitezi la mărețele beneficii (de anul acesta, că dacă sapi în istorice... e posibil ca bizonului să i se facă părul măciucă și să dea bir cu fugiții!).
  Mai țineți minte când bursa începuse s-o ia la vale cum se dădeau brokerii peste cap să explice că asemenea oportunități n-o să mai apară curând? Asta când fundul prăpastiei era încă foarte, dar foarte departe... Așa și acum: suntem plini de beneficii! Doar un minim de cultură financiară și de creier (scuze c-am spus-o, dar ăsta-i purul adevăr!) mai lipsesc ca să avem investitori de calitate - și brokeri tot așa.
  P.S.: sunt un investitor pe bursă. Și mă pot lăuda că încă n-am pierdut nici măcar una bucată e bănuț (dintr-ăla galben-verzuliu) pe bursă. Și din postura asta îmi permit să vorbesc.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version