Bursa din New York a inchis pe verde sedinta de marti, incurajata de rezultate pozitive ale intreprinderilor si de anuntul unor mari operatiuni in sectorul farmaceutic: Dow Jones a castigat 0,40% iar Nasdaq 0,97%, scrie AFP.

Potrivit rezultatelor definitive, Dow Jones Industrial Average a urcat cu 65,12 puncte la 16.514,37 puncte.

"Piata in ansamblu pare sa fi revenit la o stare mult mai pozitiva" dupa gura de oxigen inregistrata de o serie de sectoare in martie si la inceputul lui aprilie, noteaza David Levy de la Kenjol Capital Management.

Investitorii, incurajati de rezultatele intreprinderilor in majoritate peste asteptari, "revin pe piata si cumpara puternic actiunile cele mai afectate" de recentele vanzari masive, adauga el.

Netflix sau Tesla, printre cele mai afectate actiuni in martie, sunt ilustrarea perfecta: fiecare a cresut cu aproape 7%. In opinia lui William Lynch de la Hinsdale Associates, piata da dovada de un "optimism prudent".

Traderii au fost incurajati si de o serie de mari manevre din domeniul farmaceutic.

Canadienii de la Valeant a lansat o operatiune de preluare in valoare de 45 de miliarde de dolari a producatorului american al Botox, Allergan, americanii de la Eli Lilly vor cumpara divizia sanatate animale de la elvetienii Novartis pentru 5,4 miliarde de dolari iar acestia din urma vor prelua de la britanicii GlaxoSmithKline (GSK) divizia oncologie pentru 16 miliarde de dolari, cedand bransa vaccinuri pentru 7,05 miliarde dolari.

"Societatile au in prezent o abundenta de lichiditati la dispozitie. O pot folosi rascumparandu-si propriile actiuni, majorandu-si dividendele sau achizitionand alte societati", afirma William Lynch.