Resursa de timp dedicata identificarii acelei oportunitati care va genera profit imens intr-un interval scurt de timp si inaintea oricui este o resursa irosita. Studiind evolutia tarilor cu o experienta mai bogata decat a noastra iti putem spune ce a facut diferenta dintre un investitor care obtine profituri si unul care nu reuseste acest lucru. Cei care au obtinut profit sunt preocupati in aceeasi masura si de administrarea riscului.

Actiunile Adidas ar putea creste cu 21%Foto: Tradeville

Investitia intr-o actiune se poate dovedi buna sau proasta. Nu vei avea nicio certitudine ca investitia ta se va dovedi rentabila la momentul efectuarii ei. Odata acceptat acest fapt, trebuie sa-ti dedici timp inainte de efectuarea investitiei pentru a stabili un plan de actiune pentru momentul in care lucrurile nu evolueaza pozitiv. Pentru ca vorbim de bursa, acest plan inseamna stabilirea unor repere de pret care odata atinse iti vor semnala ca trebuie sa actionezi pentru limitarea pierderilor.Peste un anumit nivel al pierderii nu trebuie trecut niciodata.

Dupa o scadere de pret de 10% este necesara o crestere de 11% pentru a ajunge la pretul initial. O scadere de 20% poate fi anulata de o crestere de 25%, iar una 33% necesita o crestere de 50% pentru a se atinge valoarea initiala. In mod ideal, orice investitie asumata ar trebui sa aiba atasat un risc de maxim 10%. Cu cat acest risc este mai ridicat de 10%, cu atat acest lucru ar trebui sa conteze mai mult ca argument negativ in rationamentul logic de asumare sau nu a investitiei.

In directa relatie cu riscul asumat se afla si profitul asteptat. Astfel, profitul asteptat trebuie sa fie intotdeauna minim dublu fata de riscul asumat. O investitie cu risc de 10% si un profit asteptat de 10% este o investitie proasta care nu trebuie asumata. Nu are rost sa acceptinici macar un risc de 2%, daca profitul asteptat nu este de cel putin 4%.

Pentru o intelegere mai buna a administrarii riscului, sa luam exemplu actiunea producatorului de echipamente sportive, Adidas. Adidas se tranzactioneaza in momentul de fata la un pret de aprox. 76 EUR/actiune. Minimul anului 2014 a fost inregistrat luna aceasta (aprilie - 73.75 EUR), in timp ce maximul a fost inregistrat chiar in debutul anului (93.05 EUR).In acest context este remarcabil faptul ca minimul anului 2014 a fost extrem de aproape de un nivel de minim local inregistrat in 2013.

Decizia de cumparare poate fi bazata pe doua argumente. In primul rand, dupa o scadere in ianuarie si februarie, pretul Adidas este acum intr-o evolutie laterala din care poate iesi repede in cazul unor vesti pozitive. In al doilea rand, suntem la mai putin de doua luni distanta de inceputul Campionatului Mondial de Fotbal 2014. Adidas este un sponsor important al competitiei si al catorva echipe participante. Acest capital de imagine se poate transmite destul de rapid in cifre de afaceri sporite in urmatoarele trimestre. In cazul in care Adidas reuseste sa transfere castigurile de imagine in castiguri de vanzari in aceasta vara, atunci pretul poate atinga maximul anual de 92 EUR/actiune.

Raportul risc-randament asociat investitiei in Adidas in acest moment arata astfel: risc asumat de 5.88% (76.5 EUR pretul de cumparare fata de 72 EUR nivelul ordinului stop-loss) versus un randament asteptat de 20.26% (76.5 EUR pretul de cumparare fata de 92 EUR nivelul ordinului take-profit).

Gama de posibile investitii este extrem de larga, titlurile Adidas ne-au fost utile pentru ca tu sa intelegi mai bine mecanismul de selectie al unei actiuni. Alege din paleta de instrumente financiare numai acele investitii cu raport profit asteptat - risc asumat dublu, si atunci chiar daca jumatate din investitiile derulate se dovedesc a fi rentabile tot vei inregistra profit. Daca numai o treime din investitii vor fi rentabile, cel putin nu vei inregistra pierderi per total.

Vezi aici alte oportunitati de investitii in companii europene.