Calatoria mea spre Doamna Ghica Plaza a inceput la Bucur Obor. Era o zi de luni, insorita, ora 14.00. Pana sa ma urc in autobuzul 143, care te lasa chiar in fata complexului rezidential, am asteptat circa 15 minute in statie. Fiind capatul autobuzului, am prins loc pe scaun, insa acesta s-a aglomerat imediat. Multi pensionari cu sacose, cel mai probabil veneau de la Piata Obor. Dupa alte 15 minute am ajuns la destinatie. Statia de autobuz este in fata magazinului Lidl ce se afla lipit de ansamblul rezidential.

  • Intra in articol pentru a vedea review-ul complet al complexului imobiliar Doamna Ghica Plaza

Daca despre drumul cu autobuzul nu pot spune ca a fost chiar placut, cand am coborat in statie, prima impresie a fost una decenta. Magazinul cu parcarea lui ordonata, blocurile de patru etaje de vizavi, cu arbori intre ele si arhitectura ansamblului iti dau o senzatie de cartier rezidential si de spatiu contemporan.

Arhitectura acestui cartier este contemporana, curata, fara decoratiuni inutile, iar culoarea metalica de pe fatada, in combinatie cu panourile galbene si portocalii, reprezinta o combinatie reusita: vesela, dar nu kitsch.

  • Turul complexului imobiliar

Materialele de constructie folosite la fatada s-au comportat destul de bine, urmele trecerii timpului fiind vazute doar pe panourile galbene care umbresc balcoanele, unde au aparut niste pete. Desi nu este foarte util pentru proprietari, balcoanele sunt deschise, ceea ce ofera un aspect placut cladirii.

O nota buna pentru micile insule de spatiu verde amenajate in fata ansamblului, ceea ce completeaza arhitectura ansamblului.

Acum, un mic tur prin cele 9 blocuri ale complexului ( 4 blocuri de 4 etaje; 4 blocuri de 16 etaje; 1 bloc de 24 etaje) pentru a vedea apartamentele, dar si privelistea de la ultimele etaje ale blocului de 24 de etaje.

Intrarea in cladiri este spatioasa si luminoasa, finisata cu piatra si tencuiala simpla sau decorativa, ceea ce da senzatie de curatenie, iar casutele postale iti spun ca este vorba de o cladire rezidentiala. Fiecare cladire, in functie de inaltime, este deservita de mai multe lifturi, ceea ce inseamna ca la orele de varf nu trebuie sa astepti 10 minute ca sa ajungi acasa.

Holurile de pe etaj sunt un pic prea inguste si cu putina lumina, ce se aprinde cu senzori, pentru economisire.

Apartamentele insa sunt spatioase si luminoase si fiecare are balcon. Mi-a placut foarte mult bucataria pe forma patrata, unde incape fara probleme pe langa mobila de bucatarie si o masa cu cateva scaune. Si suprafata dormitoarele este generoasa, astfel incat se pot amenaja fara probleme spatii de depozitare; la fel in living si pe hol la anumite apartamente.

Compartimentarea mi s-a parut bine gandita, iti incape tot ce ai nevoie intr-o camera. Din experienta altor complexturi stim ca exista apartamente spatioase, insa din cauza ca ai prea multe usi si ferestre exista foarte mult spatiu pe care nu il poti folosi. Ei bine, aici nu este cazul.

In ce priveste finisajele standard, acestea sunt destul de modeste, insa contra cost si la cererea cumparatorului se pot modifica.

Privelistea din turnul de 24 de etaje este foarte frumoasa: se vede salba de lacuri, Stadionul National si toata zona de case si bloculete pana la Soseaua Fundeni. La fel si in apartamentele aflate in partea din fata a complexului. Pe partea din spate insa, acum se vede Gara de Est si terenurile ramase libere dupa demolarea fostelor fabrici si uzine din zona.

Trebuie mentionat insa ca cel mai probabil privelistea nu va ramane asa. In spatele complexului, pe terenul ramas liber este in aprobare un ansamblu de cladiri care cuprinde mai multe blocuri de 30 de etaje (pe Soseaua Electronicii nr. 25/ Str. Ziduri intre Vii nr. 22).

Terenul pe care ar urma sa se ridice acest ansamblu are circa 8,8 ha si apartine firmelor Sintofarm SA si Atlas Solaris SRL. Potrivit proiectului afisat pe site-ul Primariei Capitalei, pe terenul de 8,8 ha ar urma sa se construiasca patru blocuri de 30 de etaje, doua de 25 etaje, patru de 20 de etaje, doua de 7 etaje si 10 de 5 etaje. Functiunea ansamblului va fi una mixta, respectiv locuinte, birouri si spatii comerciale. Ramane de vazut daca se va construi sau nu.

Din punct de vedere al sigurantei, o nota buna pentru existenta la fiecare etaj a unui hidrant si a detectoarelor de fum. De asemenea, iesirile in caz de incendiu sunt semnalizate. Poate nu pare important, dar sunt detalii care pot face diferenta intre viata si moarte.

Tot in ceea ce priveste facilitatile, ansamblul are doua nivele de parcare subterana si parcari de suprafata, in total peste 500 de locuri de parcare, insa ele se pot achizitiona separat, contra cost.

Parcarile de la suprafata au fost deja vandute, mai existand locuri doar in parcarea subterana.

Parterul ansamblului este destinat spatiilor comerciale si serviciilor; deja functioneaza acolo un magazin Mega Image, o clinica medicala, o curatatorie si un salon de infrumusetare.

De partea de administratie se ocupa o firma specializata. Potrivit informatiilor de pe site, intretinerea medie lunara pentru un apartament de 2 camere si 2 persoane este de 320 RON / luna. Pentru un apartament de 3 camere si 3 persoane care locuiesc in acest apartament, intretinerea medie este de 480 RON / luna.

In prezent, gradul de ocupare al ansamblului este de 60-70%: garsonierele au fost vandute, apartamentele cu doua camere - aproape epuizate, au mai ramas de vanzare doar apartamente cu trei si patru camere.

Pretul unitatilor locative este unul mediu, circa 80.000 de euro pentru un apartament cu doua camere si suprafata generoasa si pana la 120.000 de euro pentru unul cu trei camere, insa sunt si oferte speciale cu preturi mai mici, fara taxe notariale etc.

Intrucat proiectul nu s-a bucurat de succesul scontat, in decurs de patru ani, fiind vandute doar 200 de apartamente dintre cele 600 disponibile, potrivit informatiilor aparute in presa, investitorii initiali au vandut.

Dificultatile de vanzare a aparta­men­telor din Doamna Ghica Plaza au fost provocate de criza, dar si de faptul ca ansamblul are multe apartamente cu trei camere si suprafete construite de 110-115 metri patrati, astfel ca preturile finale pot depasi 100.000 de euro plus TVA.

Dupa cateva ore petrecute in acest ansamblu rezidential, am ramas cu o impresie placuta, raportul calitate / pret fiind unul decent. Mi-au placut privelistea, arhitectura cladirilor, apartamentele spatioase, bine compartimentate si luminoase.

Ce nu mi-a placut este cartierul in sine. Zona Baicului este o zona destul de saraca si un pic nesigura. Sincer, nu as vrea sa folosesc in fiecare zi transportul in comun din zona. O alternativa ar fi bicicleta, insa deocamdata nu exista infrastructura dedicata pentru asa ceva. O alta solutie este masina personala, care te scapa de aceste neplaceri, insa daca lucrezi in centru, parcarea este destul de scumpa, iar traficul pe Soseaua Colentina si Soseaua Pantelimon poate fi de cosmar la orele de varf. Sigur, aceste probleme exista in tot Bucurestiul si un investitor privat nu poate sa le rezolve, ci este treaba autoritatilor locale.

Date generale

Numele ansamblului rezidential: Doamna Ghica Plaza

Adresa: Paharnicul Turturea nr. 18 bis (fosta intrare Dumitru Slugeru), zona Baicului, Doamna Ghica

Din cate blocuri este compus si regimul de inaltime al acestora: 9 blocuri (4 blocuri de 4 etaje; 4 blocuri de 16 etaje; 1 bloc de 24 etaje).

Apartamente:

  • Garsoniere -  75 mp suprafata totala, 55 mp suprafata utila, 1 camera, 1 baie - pret circa 55.000 euro - vandute
  • Apartamente cu 2 camere - circa 110 mp suprafata totala; circa 80 mp suprafata utila, cu balcon, 75.000 euro fara TVA 5% - ultimele ramase
  • Apartamente cu 3 camere: suprafata totala : min-max – cca 123 mp – cca 170 mp; suprafata utila : min-max – cca 88 mp – cca 126 mp; 2 bai; balcoane; Pret: min-max – 79.500 euro – 117.000 euro fara TVA 5% 
  • Apartamente cu 4 camere: suprafata totala cca 135 mp, suprafata utile cca 100 mp, pret 100.000 euro TVA inclus

Finisaje apartamente: gresie, faianta baie si bucatarie, obiecte sanitare, parchet laminat; Ferestre cu geam termopan - aluminiu; usa metalica, videointerfon; fiecare apartament/garsoniera are balcon.

Facilitati ansamblu: salon de infrumusetare; supermarket; curatatorie haine; paza permanenta; clinica medicala; acces controlat atat in blocuri cat si in parcare; sisteme de prevenire si combatere a incendiilor; 15 lifturi; generator electric; loc de joaca pentru copii securizat; servicii de asistenta tehnica 24 din 24.

Locuri de parcare: Complexul este prevazut cu 2 niveluri subterane cu o capacitate de peste 500 de parcari; Locurile de parcare de la suprafata s-au vandut. Mai sunt disponibile in parcarea subterana.

Date pozitionare:

De la Bucur Obor se ajunge chiar in fata complexului cu autobuzul 143 (circa 15 minute de mers). De la Metrou Iancului se poate lua un troleibuz pana la Gara de Est, iar apoi pe jos sau cu autobuzul 143. Cu masina personala se poate ajunge la Piata Universitatii in circa 15-20 minute in conditii de trafic mediu. La orele de varf, timpul petrecut in trafic pe distanta dintre complexul imobiliar si Piata Universitatii poate ajunge la 30 de minute.

Scoli, gradinite, crese sunt in zona: Scoala nr. 145 (5 minute de mers pe jos) si Scoala nr. 64 (10 minute de mers pe jos); Scoala nr. 25 (10 minute de mers pe jos). In Doamna Ghica sunt mai multe gradinite : Gradinita nr. 11, Gradinita nr. 276, Gradinita Sakura, Gradinita Coccinelli, Gradinita nr. 233, iar spre Soseaua Pantelimon : Gradinita nr. 280, Gradinita nr. 188. In zona este Colegiul National Iulia Hasdeu, dar si Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.

Piete: Piata Obor (7-8 minute cu masina); Piata Delfinului( 10 minute cu masina)

Parcuri: Parcul Lunca Florilor (cateva minute de mers pe jos); Parcul Plumbuita (15 min de mers pe jos); Parcul National (20 de minute de mers pe jos); Stadionul National (20 minute de mers pe jos).

Centre comerciale: magazin Lidl chiar langa complex, magazin Kaufland la circa 7 minute cu masina; Mega Mall la circa 10 minute cu masina;

Trafic: Ca sa ajungi in centrul orasului exista doua rute importante. Prima ruta este pe str. Doamna Ghica, unde la orele de varf apar ambuteiaje in intersectia principala, apoi pe Soseaua Colentina, Mosilor si bd. Carol, bulevarde aglomerate la orele de varf. Alternativa este Soseaua Pantelimon, bd. Ferdinand si apoi bd. Carol pana la Universitate. Cele doua bd. sunt aglomerate de obicei, la fel si intersectia de la Iancului.

,