Oferta de vanzare pe bursa a 51% din actiunile statului la Electrica, unul dintre cei mai importanti jucatori ai sectorului distributiei, furnizarii energiei electrice si serviciilor energetice din Romania, incepe in doua saptamani, pe 10 iunie, potrivit ultimelor informatii oficiale. Pe de alta parte, conform ultimelor date publicate de BNR exista circa 29 de miliarde de euro in depozite la bancile din tara.

ElectricaFoto: Tradeville

Care este avantajul de a investi o parte din banii tinuti in depozite bancare in prima listare a anului?

La pretul potrivit, ofertele publice initiale (IPO) ale companiilor de stat au reprezentat oportunitati foarte bune pentru cei care cauta sa isi diversifice plasamentele, renuntand la siguranta, uneori iluzorie, a depozitelor bancare in schimbul posibilitatii de a-si spori castigurile. Un investitor care ar fi cumparat actiuni in cadrul celor patru privatizari ale companiilor din energie - Translectrica, Transgaz, Nuclearelectrica si Romgaz - ar fi avut o medie a castigurilor de 32,75%, potrivit calculelor Tradeville.

Daca se analizeaza aceste patru mari oferte publice ale unor companii de stat imaginea este una atractiva. De la listare si pana astazi, investitorii Transgaz s-au bucurat de un randament brut cumulat de peste 67%, iar aceia care au cumparat actiuni in IPO Transelectrica au avut castiguri brute de peste 47%. Cine a subscris la discountul maxim din oferta Romgaz a obtinut un profit brut de circa 20%, la care daca adaugam si dividendul distribuit, obtinem un total de 27% in sase luni. In schimb, daca ar fi tinut banii in depozite bancare ar fi realizat cel mult un castig de 2% (la o dobanda anuala de maximum 4%).

Pentru cei ce au subscris in IPO-ul Nuclearelectrica situatia nu este, in prezent, tocmai favorabila, deoarece inregistreaza o pierdere cu putin peste 10%. Desi evolutia negativa post listare a actiunilor Nuclearelectrica ar putea speria, trebuie mentinuta o privire de asansamblu asupra portofoliului si luate in considerare atat riscurile, cat si orizontul investitional. Pe termen scurt, pot aparea situatii care sa genereze pierderi, insa daca exista un plan de investire pe cativa ani respectat cu rigurozitate, timpul ar putea fi un mare aliat. Atata timp cat se investeste intr-un portofoliu diversificat compus din companii solide, cu un management profesionist si cu un obiect de activitate bine asezat, chiar si o criza de genul celei din 2008 - 2009 nu va afecta obiectivele de economisire pe termen lung. Statisticile realizate pe perioade foarte lungi arata ca investitiile in actiuni au sanse foarte mari sa produca randamente net superioare celor in obligatiuni de stat sau depozite garantate, incluzand si riscul suplimentar asumat.

Cum si de unde se pot cumpara actiuni?

Pot cumpara actiuni in cadrul ofertei persoane care au un cont de investitii la bursa, dar si cele care nu au mai investit niciodata la bursa pana acum. Acestia din urma trebuie sa isi aleaga un broker autorizat la care sa-si deschida un cont de tranzactionare. Operatiunea este simpla si se poate face si online.

Pentru ca primii 10,000 de investitori vor avea subscrierea garantata, potrivit declaratiilor oficialilor, este indicata alegerea brokerului si adunarea tuturor informatiilor inainte de 10 iunie. Brokerul poate ajuta cu o evaluare justa a companiei (fair value) sau un pret tinta pentru actiuni, asistenta in deschidere de cont, precum si raspunsuri la intrebarile legate de aceasta listare.

De ce este Electrica atractiva?

Electrica este unul dintre cei mai importanti jucatori din sectorul distributiei, furnizarii energiei electrice si serviciilor energetice din Romania. Pozitia de top este sustinuta atat de rezultatele economice, cat si de o experienta in domeniu ce se intinde pe mai mult de 120 ani. Compania asigura servicii de calitate unui spectru larg de clienti: consumatori casnici, industriali si agenti economici. Desfasurand activitati la nivel national, S.C. Electrica S.A. deserveste aproximativ 3,5 milioane de clienti.

Inaintea listarii Tradeville va publica o analiza a companiei. Pentru a primi raportul de evaluare, acceseaza acest link.