Bursa din New York a terminat in crestere marti, sustinuta de speculatiile asupra intentiilor bancilor centrale americana si chineza: Dow Jones a castigat 0,59% iar Nasdaq 0,75%, scrie AFP.

Potrivit rezultatelor definitive, Dow Jones a castigat 100,83 puncte, pana la 17.131,97 puncte, iar Nasdaq 33,86 puncte pana la 4.552,76 puncte.

Indicele extins S&P 500 a crescut cu 0,75%, sau 14,85 puncte, la 1.998,98 puncte.

Dupa o sedinta care a inceput pe rosu, indicii au profitat de pe urma "informatiilor de presa legate de intarirea de catre banca centrala chineza a masurilor de sustinere a economiei", a explicat Jack Ablin de la BMO Private Bank.

Ochii sunt indreptati insa mai ales spre Banca centrala americana (Fed).

Institutia a inceput marti o sedinta de doua zile in cadrul Comitetului de Politica Monetara. Un comunicat va fi difuzat miercuri la ora 18,00 GMT, cu cateva momente inaintea unei conferinte a presedintei Fed, Janet Yellen.

Intalnirea ar urma sa se incheie, fara surpriza, printr-o noua reducere a ajutorului exceptional furnizat de Fed economiei prin intermediul unor achizitii masive de active pe pietele financiare.

Dar investitorii sunt interesati in special sa stie daca institutia va da semnale legate de o majorare a ratelor dobanzilor de interventie, in apropiere de zero din 2008, pentru a stimula creditarea.

Potrivit mai multor analisti, banca ar putea sa renunte in comunicat la expresia "perioada de timp considerabila" in timpul careia, dupa finalul achizitiei de active, intentioneaza sa mentina dobanzile foarte reduse.