Lucrezi intr-o multinationala? Afla de ce e important sa detii actiuni in companie
Includerea actiunilor in pachetele de beneficii ale angajatilor este o practica des intalnita in Statele Unite si Europa vestica. In Romania, aceasta formula de recompensare a fost adusa de companiile multinationale, care sunt listate la bursa din tara de origine si preluata ulterior de societatile romanesti tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti. Un ultim exemplu in acest sens este oferit de catre Unirea Shopping Center (simbol bursier SCDM), companie care detine doua centre comerciale, in Bucuresti si Brasov, si care va distribui angajatilor actiuni in valoare de 3,2 mil. euro.
Pentru companie, scopul alocarii gratuite a actiunilor il constituie fidelizarea angajatilor cheie pe perioada acordarii bonusului, motivarea personalului pentru care este importanta participarea la profitul firmei si recunoasterea meritelor printr-o forma de parteneriat pe termen lung.
Pentru angajat este important sa aiba actiuni la compania in care activeaza pentru ca, livrand performanta, va putea incasa recompense si din activitatea bursiera. Preturile actiunilor cotate vor fi primele care vor reactiona la imbunatatirea rentabilitatii si a cadrului economic in care companiile evolueaza. Prin urmare, oamenii care determina direct aceste performante sunt perfect pozitionati pentru a beneficia suplimentar atat de rezultatul eforturilor, cat si de cunostintele pe care le detin.
Exemplul pietelor mature
Pe pietele mature, companiile sunt preocupate sa acorde salariatilor beneficii pe termen lung incluzandu-le in planurile de bonusare pe minimum trei ani. Bonusul consta in actiuni, obligatiuni sau optiuni pe actiuni/obligatiuni. De obicei, beneficiarii primesc o jumatate din actiuni sau din optiuni la semnarea contractului de munca, iar restul se acorda doar in momentul in care s-au atins tintele stabilite de comun acord intre angajat si companie.
Acordarea actiunilor se poate face in mod direct si in conditii mai favorabile, de exemplu, sub pretul pietei, sau in mod indirect, prin oferirea de optiuni de cumparare a actiunilor in anumite conditii de pret, moment al achizitiei etc. In acest scop, compania fie transforma o parte din profitul anual obtinut pentru a majora capitalul social, fie deruleaza un program de rascumparare actiuni din piata.
Cum sa iti optimizezi castigurile
In primul rand, cel mai mare avantaj pe care il au cei care lucreaza in cadrul unei companii la care detin actiuni este faptul ca au acces la informatii. Cunostintele dobandite in cadrul activitatii curente sunt mult prea utile pentru a nu fi folosite pana la capat. Mai mult, zi de zi, analiza KPI-urilor (indicatori de performanta) ofera noi indicii despre potentiale oportunitati de investitii in domeniul propriu, pe lantul de productie si in sectoare paralele.
Economia Romaniei este dominata de prezenta multinationalelor. Astfel ca angajatii responsabili de performanta multinationalelor in Romania trebuie sa isi canalizeze resursele investitionale catre bursele internationale. Poate parea dificil sa vinzi actiunile primite de la companie sau sa cumperi altele daca lucrezi intr-o multinationala listata la New York Stock Exchange sau Bursa din Paris. Solutia este simpla. Nu este necesar sa gasesti o casa de brokeraj dincolo de hotare. Poti face asta si apeland la un broker roman, care ofera acces la bursele din Zona euro, SUA sau Canada.
Afla cum poti beneficia de o parte din profitul companiei pentru care lucrezi!
- 0 (0 voturi)actiuni intr-o multinationala (Joi, 16 octombrie 2014, 22:17) 2420sto135 [utilizator]Cel care scrie acest articol stie ceva ,dar nu tot . Bunicul meu, care era maistru cazangiu la ASTRA ROMANA, societate americana care exploata petrol in zona Moreni -Prahova-Dambovita, a primit de la societate actiuni in perioada 1918 -1948. Dupa nationalizare, statul roman ,in numele salariatilor ( si actionari in acelasi timp)cetateni romani, a dat societatea americana in judecata la Curtea de Justitie de la Haga si statul roman a castigat, a primit o suma de bani (oare cine stie cat) si din acesti bani statul "a dat " si actionarilor romani.Bunicul meu a primit 10.000 de lei in anul 1958.Erau ceva bani in 1958.raspunde trimite

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”