Cotatia petrolului isi limiteaza scaderea, marti dimineata, pe bursele asiatice dupa pierderile accentuate din ultimele zile in contextul refuzului OPEC de a reduce productia de aur negru.

Un baril de titei "light sweet crude" cu livrare in ianuarie a pierdut 66 de centi, pana la 68,34 dolari, in timp de petrolul Brent din Marea Nordului s-a ieftinit cu 61 de centi, pana la 71,93 dolari.

Analistii spun ca pe piata s-a instaurat usor calmul dupa ce cotatia a scazut la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani.

Cartelul producatorilor de petrol a decis recent, intr-o intalnire la Viena, sa nu reduca productia.Secretarul general al OPEC, Abdallah Salem el-Badri, a declarat ca nu se va incerca stabilizarea preturilor prin reducerea productiei.

Concret, cei 12 membri OPEC au decis sa mentina productia la 30 de milioane de barili pe zi asa cum au convenit in decembrie 2011.

Preturile petrolului brut au coborat din iunie cu 30 la suta din cauza cererii scazute la nivel global si a cresterii productiei SUA.