Actualizat acum

(P) De ce investesc romanii in actiunile gigantilor mondiali? Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville, a discutat online, cu cititorii

de Smile Media    
Luni, 8 decembrie 2014, 10:50 Economie | Burse


Ovidiu Dumitrescu, Director General Adjunct Tradeville
Foto: Tradeville
Facebook, Coca-Cola, Apple sau McDonald's sunt o parte din numele companiilor ale caror actiuni pot fi tranzactionate la BVB de catre investitorii romani. Titlurile Continental, Deutsche Post, Lufthansa si Commerzbank pot fi cumparate incepand de luni. 25 de companii europene si americane sunt tranzactionate pe sistemul alternativ al Bursei de Valori Bucuresti, aduse de casa de brokeraj Tradeville.

Sunt aceste titluri mai atractive decat cele ale societatilor romanesti? Care sunt avantajele, evolutia si perspectivele acestor companii? Despre modalitatile de a investi in actiunile gigantilor mondiali ati putut discuta online cu Ovidiu Dumitrescu, Director General Adjunct Tradeville.

Scurta biografie:
Ovidiu Dumitrescu are o experienta semnificativa in piata financiara, lucrand in sectorul bancar timp de cinci ani inainte de a se alatura Tradeville in 2011, ca analist financiar. In prezent el ocupa functia de Director General Adjunct, coordonand si departamentul de analiza. Ovidiu este si membru al Comisiei Indicilor BVB din noiembrie 2013.
A finalizat Programul CFA si detine titulatura de Chartered Financial Analyst, fiind absolvent al Facultatii de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori, precum si al programului de Master in Management Financiar si Piete de Capital.

Nota Redactiei:
 • Puneti intrebari folosind formularul de comentarii de la finalul articolului
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana

Interviul integral

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
3416 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  de ce avem nevoie (Luni, 8 decembrie 2014, 11:03)

  andimi [utilizator]

  daca tot ne-ati oferit aceasta posibilitate: de ce avem nevoie pentru a face astfel de tranzactii? cit costa comisioanele sau unde le putem afla? Cam cu ce suma minima merita sa incepem ca (f.) mici investitori? cu stima!
  • 0 (0 voturi)    
   R (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:23)

   Ovidiu Dumitrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui andimi

   Tranzactiile pot fi executate de orice broker autorizat la BVB. Clientul trebuie sa isi deschida un cont, il alimenteaza cu bani si transmite ordinul de cumparare. In cazul Tradeville, contul se poate deschide si online prin completarea unor documente si apoi transmiterea lor prin curier sau prin posta. Pentru orice nevoie de asistenta, departamentul nostru de Help Desk va sta la dispozitie.

   Comisioanele difera de la broker la broker. Pentru Tradeville ele sunt la fel ca pe piata reglementata. In cazul Tradeville, comisioanele variaza intre 0,25% si 0,65% din valoarea tranzactionata, in functie de anvergura tranzactiei.

   Suma minima depinde de tipologia investitorului. Astfel, la Tradeville, in cadrul seminariilor pentru incepatori, participantii beneficiaza si de o analiza a profilului de risc.
 • 0 (0 voturi)    
  Tradeville este autorizata sa faca tranzactii (Luni, 8 decembrie 2014, 12:33)

  bancher [utilizator]

  de catre CNVM? Adica functioneaza legal in Romania, si poate intermedia tranzactii pe BVB?
  Intreb pt ca multe dintre asa zisele companii de brokeraj de la noi sunt de fapt autorizate in Cipru, si nu au autorizatie CNVM.
  • 0 (0 voturi)    
   R (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:28)

   Ovidiu Dumitrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui bancher

   Da, Tradeville este autorizata de Autoritatea de Supraveghere Financiara sa intermedieze tranzactii atat cu instrumente financiare listate la BVB la bursele din Europa, SUA si Canada, cat si instrumente derivate de tip CFD. Din pacate, business-ul neautorizat, prin mesaje inselatoare si agresive de asociere cu bursa romaneasca si cu regimul autorizat, si care promit castiguri sigure si generoase unui public necalificat, compromite imaginea business-ului intermediarilor corecti, indepartand potentialii investitori de piata de capital.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebari (Luni, 8 decembrie 2014, 13:23)

  zzztop [utilizator]

  1. Sa spunem ca am cumparat 10 actinui Facebook. Unde este inscrisa propietatea asupra lor?

  2. Daca le pastrez cativa ani cum primesc dividende?
  • 0 (0 voturi)    
   R (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:30)

   Ovidiu Dumitrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui zzztop

   Actiunile sunt inregistrate la Depozitarul Central. In situatia in care compania distribuie dividende, investitorul urmeaza sa le primeasca tot prin intermediul Depozitarului Central care le aloca intermediarului, iar acesta din urma le va evidentia in portofoliul clientului.
 • 0 (0 voturi)    
  evolutie (Luni, 8 decembrie 2014, 16:20)

  anghel [anonim]

  Buna ziua,

  Va rog sa imi spuneti care a fost evolutia actiunilor acestor 4 companii pe care le anuntati.

  Dintre companiile straine din portofoliul vostru care a avut cele mai bune rezultate in ultimul an? Dar cele mai slabe?
  • 0 (0 voturi)    
   R (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:40)

   Ovidiu Dumitrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui anghel

   In ultimul an, actiunile Lufthansa au scazut cu 4,8%, cele ale Commerzbank au crescut cu 13%, cele ale Deutsche Post cu 6,3%, iar cele ale Continental au crescut 14,5%, asta daca luam in calcul ultimul pret de inchidere. 

   Consideram ca Lufthansa poate fi unul dintre beneficiarii importanti ai prabusirii pretului petrolului. Commerzbank ar trebui sa aiba avantaje importante de pe urma relaxarii monetare fara precedent pe care o promite BCE. Deutsche Post, prin DHL, este bine pozitionata sa beneficieze de pe urma extinderii comertului online si a scaderii pretului combustibililor. Reducerea pretului produselor petroliere pune Continental in pozitia de a profita atat de pe urma ieftinirii materiei prime, cat si de pe urma cresterii traficului rutier. 

   Apple a avut randament de peste 45%, iar OMV a adus pierderi de circa 34%. Din perspectiva rezultatelor financiare cea mai buna marja neta a avut-o Visa (raport intre profit net si venituri de 42%), iar cea mai mica Commerzbank (0,45%).

    Recomandarile noastre sunt: 
   1. ca investitorii sa urmareasca atent evolutia companiilor in care investesc si/sau sa apeleze la asistenta unui profesionist; 
   2. sa isi construiasca un portofoliu cat mai diversificat. De exemplu un studiu recent efectuat de Tradeville, arata ca, un investitor ar fi obtinut un randament de 9% daca ar fi investit in proportii egale in toate companiile internationale de pe sistemul ATS al BVB. 
 • 0 (0 voturi)    
  investitorii romani (Luni, 8 decembrie 2014, 16:37)

  alex_kmp [anonim]

  Statistic vorbind, dintre romanii care au tranzactionat in acest an prin tradeville, cati au investit in companii straine?
  • 0 (0 voturi)    
   R (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:51)

   Ovidiu Dumitrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex_kmp

   10% dintre clientii Tradeville au tranzactionat pe ATS-ul BVB, iar serviciul de tranzactionare directa de actiuni pe bursele externe de actiuni este utilizat de 5% dintre clientii nostri.
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebare (Luni, 8 decembrie 2014, 18:55)

  SlayerSS [anonim]

  Stiu ca topicul este despre companiile straine, dar intrebarea mea are mare legatura cu compania la care lucrati. Asadar, de ce companii mari romanesti, cum ar fi RCS-RDS, Bitdefender samd, nu s-au listat la bursa inca?
  • 0 (0 voturi)    
   R (Marţi, 9 decembrie 2014, 12:59)

   Ovidiu Dumitrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui SlayerSS

   Noi speram ca in urma succesului listarilor Romgaz, Nuclearelectrica si Electrica sa vedem in 2015 si listari private la BVB.

   Decizia de listare este o decizie strategica a unei companii. Ca atare, tinde sa dureze mai mult decat alte forme de finantare, dar produce si unele avantaje pe care compania nu le obtine utilizand alte surse de capital.

   Care sunt motivele particulare pentru fiecare dintre companiile mentionate? E o intrebare care ar trebui adresata managementului acelor companii. Banuiesc ca fiecare si-a facut deja o analiza si vom afla cat de curand in ce masura listarile recente vor fi de natura sa determine si IPO-uri private.
 • 0 (0 voturi)    
  Companiile americane (Luni, 8 decembrie 2014, 18:58)

  Ala micu' [anonim]

  Stiu ca in SUA exista o legislatie care prevede o obligativitate a companiilor care depasesc un anumit prag al valorii activelor (vreo 10 milioane de dolari) sa se listeze la bursa. Acele companii, odata cu listarea la bursa, sunt obligate sa prezinte rapoarte financiare detaliate.

  In acest context, nu ar fi bine ca si in Romania sa existe un astfel de sistem, in care companiile sa fie obligate sa se listeze la bursa daca depasesc o anumita cifra de afaceri?
  • 0 (0 voturi)    
   R (Marţi, 9 decembrie 2014, 13:03)

   Ovidiu Dumitrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ala micu'

   Nu credem sa existe vreo astfel de obligatie si sunt exemple ale unor companii gigant, cum ar fi Cargill sau Dell, care nu sunt listate. In Romania a mai existat un program prin care companiile au fost obligate sa se listeze si rezultatele nu au fost neaparat cele mai fericite (vezi numeroasele exemple din piata Rasdaq).
 • 0 (0 voturi)    
  Interesant (Luni, 8 decembrie 2014, 19:06)

  Caesar [anonim]

  Brandurile pe care le poate tranzactiona un roman la compania dvs. sunt intr-adevar foarte mari. Dar asta nu este o garantie a succesului. Adica daca un brand este foarte mare, nu inseamna neaparat ca va performa bine pe bursa. Cand vorbim de companii din domeniul tehnologiei, stim foarte bine ca exista mari riscuri.

  Ce garantii au romanii care cumpara actiuni la companiile care sunt listate pe Wall Street? Din cate stiu, in cazul listarii unor companii de stat romanesti (Transelectrica, Romgaz), investitorii aveau o oarece protectie minima garantata de statul roman.

  Multumesc pentru raspuns!
  • 0 (0 voturi)    
   R (Marţi, 9 decembrie 2014, 13:06)

   Ovidiu Dumitrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Caesar

   Ideea existentei unor garantii a castigurilor in cazul investitiilor in orice tip de actiune este eronata. Investitorul trebuie sa decida daca riscurile asociate randamentelor potentiale sunt acceptabile pentru el sau nu. Este adevarat ca in domeniul tehnologiei riscurile sunt peste medie, dar si randamentele potentiale sunt, in unele cazuri, uluitoare. Exista in schimb, Fondul de Compensare a Investitorilor care are rolul de a garanta portofoliile acestora in limita a 20 de mii euro.
 • 0 (0 voturi)    
  Felicitari TRADEVILLE (Marţi, 9 decembrie 2014, 8:46)

  Sorin IONESCU [anonim]

  Sunt client TRADEVILLE de mai bine de 3 ani!Felicitari pentru echipa pe care o aveti!!!Nu sunteti doar un simplu SSIF bursier ci si o scoala de gandire si educatie financiara!!!O singura intrebare!Un reper de timp cat mai exact cand considerati ca BVB va trece de la statutul de "piatza de frontiera" la "piatza emergenta'!?
  • 0 (0 voturi)    
   R (Marţi, 9 decembrie 2014, 13:09)

   Ovidiu Dumitrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sorin IONESCU

   Va multumim pentru aprecieri. Mesaje ca acestea sunt pentru noi o bucurie, deoarece orientarea catre client este o valoare de baza a Tradeville.

   Este greu de spus cand va avea loc acel eveniment avand in vedere structura procesului de evaluare efectuat de catre companiile de rating externe. Noi consideram ca cel mai probabil orizontul 2016-2017.
 • +1 (1 vot)    
  Versus Saxo Bank sau IB (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:18)

  Andrei Cotabita [anonim]

  Consider cu seriozitate deschiderea unui cont de tranzactionare, in principal pentru actiuni dar si pentru indici bursieri/marfuri.

  Momentan oscilez intre cei doi brokeri dar bineinteles, nu exclud nici pe altii, de curand am aflat de Tradeville si as vrea sa stiu cam ce avantaje as avea, ca cetatean roman, pentru a tranzactiona cu Tradeville si nu cu o companie din afara precum Saxo Bank sau Interactive Brokers?

  Va ocupati de partea de impozite/taxe? Sunt retinute automat? Taxe fixe, de mentenanta, sunt cu Tradeville?
  • 0 (0 voturi)    
   R (Miercuri, 10 decembrie 2014, 17:32)

   Ovidiu Dumitrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei Cotabita

   Ne bucuram ca va documentati despre societatile de brokeraj cu un istoric solid si ca ne luati in considerare. Va prezentam pe scurt cateva dintre avantaje si va invitam sa ne si scrieti, daca mai aveti intrebari suplimentare:

   - Puteti beneficia de asistenta unui broker, care sa va inteleaga profilul investitional si care sa va ofere sfaturi si informatii.

   - Multitudinea de rapoarte ale colegii nostri de la Departamentul de Analiza

   - Live Chat in platforma – raspundem in max 2 minute intrebarilor dvs.

   - Transferul rapid si in conditii de siguranta al banilor intre conturi (inclusiv in regim 24/7).

   Nu exista taxe de mentenanta, de deschidere cont sau orice alte taxe pe transferul de bani.

   In privinta obligatiilor fiscale aferente tranzactiilor, in platforma gasiti declaratia aferenta gata completata cu profitul/pierderea marcate in decursul unui an de zile, precum si fisa corespunzatoare de portofoliu, fiind nevoie doar sa o depuneti sau sa o trimiteti prin posta catre ANAF.

   Va lasam datele de contact ale colegei noastre, Cristina Burada, Senior Investment Product Specialist – cristina.burada@tradeville.eu
 • +1 (1 vot)    
  Day Trading (Marţi, 9 decembrie 2014, 16:32)

  BM [anonim]

  Tradevile furnizeaza vreun serviciu de analiza a unui stock ? Este cumva ajutat un investitor inainte sa ia o decizie ?
  Multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   R (Miercuri, 10 decembrie 2014, 17:33)

   Ovidiu Dumitrescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui BM

   Tradeville are mai multe metode de a isi asista clientii in privinta alegerilor investitionale.

   Clientii pot beneficia de serviciile unui broker autorizat pentru a putea primi opinii profesionale referitor la alegerile pe care orice investitor le are de facut.

   Punem la dispozitia titularilor de cont serviciul „Oportunitatea Momentului”, un tip de analiza prin care analistii nostri furnizeaza periodic recomandari de investitii pe termene de la cateva saptamani la peste 12 luni, pe care ulterior le urmaresc si le actualizeaza atunci cand este necesar, pana in momentul in care oportunitatea nu mai este de actualitate si este retrasa.

   In plus, oferim clientilor optiunea de a primi alerte "La Prima Ora", precum si acces la raporte de companie elaborate de departamentul nostru de Analiza.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by