Bursa de la New Yor a inchis in rosu si in sesiunea joi, inregistrand a cincea zi consecutiva de scadere, investitorii fiind dezamagiti de rezultatele trimestriale ale bancilor din SUA si ingrijorati de preturilor la petrol: Dow Jones a pierdut 0,61%, iar Nasdaq 1,48%.

Dow Jones a scazut cu 106.38 puncte la 17.320,71 puncte, iar Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie, cu 68.50 puncte la 4.570,82 puncte.

Si S & P 500 a pierdut 0,92% sau 18.60 puncte si a incheiat la 1.992,67 puncte.

"Ne-am trezit cu o mare surpriza din partea Elvetiei, dar valul de entuziasm care s-a generat in Europa nu s-a raspandit departe", a declarat Art Hogan de la Wunderlich Securities, potrivit AFP.

Dar scaderea a continuatpentru pretul barilului de titei WTI tranzactionat la Londra (-1.02 dolar) si New York (-2.23 dolari), iar entuziasmul investitorilor s-a rispit.

Joi, cursul francului elvetian a sarit in aer dupa ce Banca Elvetiei a decis sa renunte la plafonul minim de schimb valutar, considerand ca existenta sa nu mai este justificata. La cursul publicat de BNR francul elvetian a sarit de la 3,74 lei (marti) la 4,32 lei (miercuri). Euro a sarit si el de 4,5 lei iar dolarul american a fost cotat la 3,85 lei (fata de 3,82 cat era cotatia de miercuri). Practic, asistam la un nou razboi valutar declansat de bancile centrale. "Probabil ca SNB se astepata la demararea in curand a programului BCE de cumparare de titluri de stat, program care in esenta va duce la inundarea pietei cu euro ceea ce va face ca acesta moneda sa continue sa se deprecieze fata de dolar.

In acest conditii, SNB ar fi trebuit sa cumpere agresiv EUR pentru a putea mentine minimul cursului de schimb EUR/CHF de 1.20, cumparari care a ajuns la concluzia ca nu sunt sustenabile. In plus, EUR achizitionati, prin devalorizare ar fi adus pierderi substantaile SNB. In conditiile in care acum cateva zile un viceguvernator al SNB asigura pietele ca minimul de 1.20 ve reprezenta in contunare piatra de temelie a politicii monetare a SNB, decizia a de renuntarea la limita a produs o surpiza imensa cu un impact emotional pe masura. Dupa un efect de pendul care a dus cursul de schimb EUR/CHF de la 1.20 la sub 0.9, cursul s-a stabilizat deocamdata la valori usor peste 1", explica pentru HotNews.ro Radu Craciun, economistul sef al celei mai mari banci locale- BCR.