Dupa cinci sesiuni incheiate in rosu, bursa din New York a inchis agitata sesiune de vineri in crestere neta, revigorata de o revenire neasteptata a preturilor la petrol si dupa publicare indicatorilor economici care reflecta o crestere puternica a economiei americane. Indicele Dow Jones a castigat 1,10% iar indicele Nasdaq a inregistrat o crestere de 1,39%.

Conform rezultatelor de la inchidere, Dow Jones Industrial Average a crescut cu 190,86 puncte pana la 17.511,57 puncte, iar Nasdaq, dominat de tehnologie, a crescut cu 63,56 puncte pana la 4.634,38 puncte.

Indicele extins S&P 500, urmarit indeaproape de investitorii profesionisti, a crescut cu 26,75 puncte (1,34%) pana la 2.019,42 puncte.

Dupa o evolutie foarte agitata in prima jumatate a sesiunii, indicii new-yorkezi s-au consolidat semnificatv in cea de a doua jumatate sesiunii de vineri. In schimb, indicele VIX, numit si "indicele fricii", si-a pierdut progresiv din avant pe parcursul zilei, scrie AFP.

"Exista in continuare multa incertitudine" insa dupa cinci sedinte consecutive de declin, "scaderea pietii a mers poate putin prea departe", explica Michael James, de la Wedbush Securities.

Bursa new-yorkeza a fost ajutata cu precaderea de revenirea in forta a pietii petrolului, considera analistul, anuntul venind in mijlocul sesiunii.

Un raport incurajator al Agentiei Internationale a Energiei, care prevede o crestere a pretului titeiului la mijlocul lui 2015, a contribuit la o apreciere cu mai mult de doi dolari de ambele parti ale Atlanticului.

O alta veste buna pentru investitori a fost ca moralul gospodariilor americane a crescut in ianuarie pentru a sasea luna consecutiv, situandu-se la cel mai inalt nivel dupa 2004, conform estimarilor preliminare facute publice de Universitatea din Michigan.