Anul 2014 a fost un an bun pentru bursele de actiuni. Indicii americani Dow Jones Industrial Average si S&P500 au inregistrat cresteri de 7.5%, respectiv 11%. DAX-ul, indicele reprezentativ pentru Germania, a incheiat anul cu o apreciere de 2.65%, iar Nikkei, indicele japonez, cu 8.07%. Bursa de Valori Bucuresti a performat anul trecut chiar mai bine decat bursele de actiuni internationale, rasplatind unii investitori cu randamente peste asteptari. La finalul anului, BET-ul a inregistrat un plus de 9.67%.

Dileme pe bursele de actiuni in 2015Foto: Tradeville

2014 a fost insa si un an presarat cu evenimente care au schimbat perceptia asupra evolutiei viitoare a pietelor de capital, sau care cel putin ne-au dus cu gandul la o incheiere a acestui trend ascendent. Cele mai notabile ar fi taierea dobanzii cheie de catre Banca Centrala Europeana, incheierea politicii de relaxare cantitativa („quantitative easing” – QE) in SUA de catre Rezerva Federala si suplimentarea propriului program de relaxare cantitativa in Japonia, de catre banca centrala. In plus, China a taiat dobanda cheie la sfarsitul anului, in speranta ca va accelera cresterea economica. Piata din Shanghai a castigat de atunci si pana la sfarsitul anului aproape 25%.

Nu in ultimul rand, petrolul a inregistrat cea mai mare prabusire a cotatiilor de dupa 2008. Luna ianuarie gaseste petrolul la un pret sub 50 USD pe baril, avand in vedere ca in vara trecuta acesta se tranzactiona la 107 USD pe baril.

2015 vine cu noi evenimente care pot avea impact important asupra burselor

Pe 22 ianuarie, Banca Centrala Europeana se intruneste pentru o noua sedinta. Investitorii au asteptari mari in privinta unei decizii de incepere a unui program de QE. Corelata cu nivelul inflatiei din zona euro si al cotatiilor petrolului, presiunea este mai mare pe umerii lui Mario Draghi, presedintele BCE, pentru a lua o decizie in acest sens. Dezamagirea investitorilor de catre BCE ar putea de data aceasta sa creeze un val de corectii negative pentru bursele europene.

La doar 3 zile distanta, pe 25 ianuarie, in Grecia se vor derula alegeri generale. In sondaje, favorit este partidul de extrema dreapta Syriza, care pana acum a strans popularitate datorita atitudinii sale anti-austeritate. Castigarea alegerilor de catre acest partid ar putea alimenta turbulentele in ceea ce priveste posibilitatea restructurarii datoriei publice a Greciei.

Cel mai probabil, anul acesta Rezerva Federala este asteptata sa faca primul pas in ridicarea ratei dobanzii pentru dolarul american. Aceasta ar fi prima marire de dobanda pe care FED-ul o face dupa 2006. Avand in vedere ca la ultima sedinta din decembrie Janet Yellen, presedintele FED-ului, a comunicat faptul ca este putin probabil ca majorarea dobanzii sa aiba loc in urmatoarele doua sedinte, acest lucru ar programa majorarea dobanzii dupa primul trimestru din 2015. Reactia bursei poate fi mixta, luand in calcul ca investitorii cunosc deja intentia FED-ului de luni bune. In cazul acesta, evolutia burselor poate depinde nu de majorarea efectiva a dobanzii, ci de ritmul in care FED-ul o va face.

Exista, astfel, sansa ca anul acesta unele burse de actiuni sa ramana la fel de atractive ca in 2014. Zona euro va fi dependenta de startul QE. Japonia deruleaza deja un astfel de program, dar fiindca inflatia este in scadere, este posibil ca acesta sa fie prelungit sau suplimentat in 2015.

China pare sa fie abia la inceputul unei campanii de stimulare economica. Desi China are, la randul ei, inflatie in scadere, spre deosebire de Japonia, nu are un program de relaxare cantitativa activ. De aici ar proveni si eventualele asteptari ale unor stimulente economice viitoare care ar ajuta bursa chineza.

Pentru mai multe informatii despre dinamica burselor externe de actiuni, specialistii Tradeville va stau la dispozitie.