Fondul Proprietatea (FP) intentioneaza sa se listeze secundar pe bursa de la Londra pana la inceputului lunii mai, a declarat managerul fondului Greg Konieczny, care estimeaza ca operatiunea va duce la extinderea considerabila a bazei de investitori, relateaza cotidianul Wall Street Journal, preluat de Mediafax.

Listarea secundara a fondului administrat de Franklin Templeton Investment Management a fost anuntata inca din aprilie anul trecut, insa nu a putut fi pusa in practica intrucat FP, care intentioneaza sa se listeze la Londra prin intermediul titlurilor de interes, are nevoie de aprobarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

ASF va dezbate miercuri, 8 aprilie, norma privind listarea unei companii tranzactionate la bursa in Romania pe o piata dintr-un alt stat UE prin intermediul titlurilor de interes, potrivit unui anunt al autoritatii de reglementare.

Cu o capitalizare de peste 10,4 miliarde de lei (2,36 miliarde euro), Fondul Proprietatea este unul dintre cei mai mari emitenti de la bursa din Bucuresti. Aproape jumatate din actiunile aflate in portofoliu sunt plasate in companii tranzactionate la bursa.

Evolutia actiunilor fondului pe bursa de la Bucuresti a fost spectaculoasa, in conditiile in care de la listare, din ianuarie 2011, si pana la finalul anului trecut, au crescut de peste doua ori in valoare, noteaza Wall Street Journal.

Cu toate acestea, cotatiile s-au incapatanat sa ramana sub nivelul la care sunt evaluate activele fondului. Desi discountul la care sunt tranzactionate actiunile s-a redus la 27% de la circa 40% la finele anului 2010, pretul de piata este inca mult sub valoarea activului net al Fondului.

Prin listarea de la Londra, administratorul Fondului Proprietatea spera sa atraga mai multi investitori si sa urce pretul de tranzactionare.

De altfel, largirea bazei de investitori reprezinta o preocupare principala si pentru operatorul bursei de la Bucuresti.

Directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, a declarat saptamana trecuta in cadrul unei intalniri cu investitorii la New York ca obiectivele bursei sunt atragerea de noi investitori institutionali si trecerea de la un statut de piata de frontiera la cel de piata emergenta.

"Pentru Romania, obtinerea statutului de piata emergenta va duce la cresterea semnificativa a intrarilor de capital si a investitiilor pe piata locala", a spus Sobolewski pentru Wall Street Journal.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

Cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea este firma de brokeraj Manchester Securities Corp, controlata de fondul american de hedging Elliott Associates, cu o participatie de 15,86%.