Actualizat acum

(P) Fondurile de investitii sunt o alternativa la randamentele scazute ale depozitelor bancare. Dragos Darabut, director general Vanguard Asset Management, a discutat online cu cititorii

de Smile Media    
Marţi, 28 aprilie 2015, 12:34 Economie | Burse


Dragos Darabut, director general Vanguard Asset Management
Foto: Hotnews
Fondurile de investitii au ajuns la active nete record de peste 23 miliarde de lei la finalul primului trimestru, cu peste 10% mai mari fata de anul precedent, potrivit datelor raportate de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF). Ratele dobanzii la depozitele bancare au fost depasite de cele mai multe dintre randamente obtinute de fondurile de investitii. Acestea au redevenit o optiune pentru romani.

Cel mai cunoscut din Romania este Fondul Proprietatea creat de stat pentru despagubirea persoanelor ale caror bunuri au fost expropriate. Fondul este listat la Bursa de Valori Bucuresti, iar din 29 aprilie este mai accesibil strainilor prin listarea pe bursa londoneza. Devine mai profitabil Fondul Proprietatea dupa listarea de la Londra? Despre cum sa alegi fondul de investitii si care sunt pasii de urmat, ati discutat online cu Dragos Darabut, director general Vanguard Asset Management.

 • Care sunt tipurile de fonduri de investitii in care pot investi romanii?
 • Cu ce este diferit un fond tranzactionat la bursa de unul nelistat?
 • Din ce obtine profit un fond de investitii?

Nota:

 • Puneti intrebari folosind formularul de comentarii de la finalul articolului
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana

Despre Vanguard Asset Management

Cu o experienta de peste 15 ani in administrarea fondurilor de investitii, Vanguard Asset Management ofera investitorilor posibilitatea de a investi atat pe bursa locala de actiuni, cat si pe pietele financiare din intreaga lume prin intermediul a doua fonduri: ETF BET Tradeville si Global Investing Fund. Compania este singura din Romania care administreaza, incepand cu 29.08.2012, un fond deschis de investitii care se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti. ETF BET Tradeville replica structura si performanta principalului indice bursier, BET, destinat atat investitorilor individuali care vor sa isi diversifice economiile prin acumularea constanta de unitati de fond, cat si investitorilor institutionali, interni si internationali, care cauta expunere la costuri reduse. Global Investing Fund este un fond administrat activ in baza unor strategii "global macro". Managerii de fond construiesc expunere pe pietele globale de actiuni, valute si marfuri in functie de contextul macroeconomic. Fondul este apropiat de ceea ce americanii numesc "hedge fund" si foloseste o structura de cost care incurajeaza performanta.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


4141 vizualizari

 • Intrebare (Marţi, 28 aprilie 2015, 15:50)

  Marian I. [anonim]

  Buna ziua!

  De ce ar investi cineva banii intr-un Fond de Investitii si ce riscuri exista pentru a pierde banii. Adica e la fel de riscant precum in cazul investitiilor pe Bursa?
  • Raspuns (Miercuri, 29 aprilie 2015, 13:35)

   Dragos Darabut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marian I.

   Pentru a obtine pe perioade lungi de timp randamente superioare instrumentelor cu venit fix (depozite bancare, titluri de stat si obligatiuni).

   Fondurile de investitii comporta atat avantajele, cat și riscul nerealizarii obiectivelor, inclusiv al unor pierderi pentru investitori. Aceste riscuri sunt mai mici sau mai mari in functie de tipul de fond. Astfel, exista fonduri care investesc preponderent in titluri de stat sau in obligatiuni si alte instrumente cu venit fix care ofera un randament si un risc comparabil depozitelor bancare.

   De asemenea, aveti la dispozitie si fonduri de actiuni sau diversificate care plaseaza banii preponderent in bursa si care pot obtine castiguri mai mari, dar implica si un risc mai mare. Pentru acestea din urma, sunt importante experienta managerului de fond si strategia sa de investitii. Decizia de a alege tipul de fond trebuie luata in functie de riscul pe care sunteti dispus sa il asumati. Recomandarea noastra este ca in primul rand sa va aflati nivelul personal de toleranta la risc si apoi sa va diversificati portofoliul in functie de mixul optim pentru cazul dumneavoastra particular. In acest sens puteti folosi o serie de chestionare cum este cel pe care Tradeville il pune la dispozitia clientilor prin intermediul paginii de educatie dedicate a website-ului sau.http://www.tradeville.eu/accountopening/chestionar/Risc/ChestionarRiscintro.aspx?utm_source=Hotnews&utm_medium=articol&utm_term=intalnire_gif&utm_campaign=PR
 • Fondul Proprietatea (Marţi, 28 aprilie 2015, 15:53)

  Marinusa [anonim]

  Listarea la Bursa din Londra a Fondului Proprietatea nu vine intr-un moment inoportun? Adica, in contextul scandalului legat de retrocedari, nu e posibil ca valorile actiunilor sa scada din start, fiind un dosar care inca mai are de oferit suprize? Ori fluctuatiile mari ale actiunilor ii pot face pe potentialii investitori sa nu mai investeasca.
  • Raspuns (Miercuri, 29 aprilie 2015, 13:40)

   Dragos Darabut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marinusa

   Fondul Proprietatea si administratorul sau Franklin Templeton au reusit sa se delimiteze in ultimii ani de scandalurile legate de retrocedari, iar evolutia actiunilor FP pe Bursa de Valori Bucuresti nu a avut de suferit de pe urma scandalurilor mai recente si mai mediatizate, astfel incat e putin probabil ca noi evolutii in dosarele retrocedarilor sa duca la fluctuatii mari ale actiunilor FP. In acelasi timp, prin listarea secundara la Londra, Fondul Proprietatea se adreseaza in primul rand unui public de investitori institutionali profesionisti, pentru care aspectele fundamentale ale fondului sunt principalii factori determinanti in decizia de a investi in actiunile FP.
 • Cauze variatie diferita (Marţi, 28 aprilie 2015, 16:07)

  8736 [utilizator]

  Buna ziua.
  Exista si alte fonduri de investitii care urmaresc replicarea componentei indicelui BET, cat mai exacta.
  Va rog sa imi spuneti care sunt cauzele pentru care pentru aceiasi perioada de timp, valoarea unitatii de fond la unele fonduri creste iar la altele scade, in conditiile in care toate fondurile respective urmaresc componenta aceluiasi indice BET. Multumesc.
  • Raspuns (Miercuri, 29 aprilie 2015, 13:44)

   Dragos Darabut [hotnews.ro] i-a raspuns lui 8736

   Exista si alte fonduri construite avand la baza indicele BET, insa diferenta intre acestea si ETF BET Tradeville rezulta din exigentele impuse fondurilor deschise tranzactionabile (Exhange Traded Funds). In cazul fondului nostru, vorbim de o administrare pasiva, in sensul ca tranzactiile sunt determinate numai de schimbarile in componenta indicelui, ceea ce inseamna un beneficiu al investitorului din punct de vedere al costurilor fondului.

   De asemenea, exista o diferenta si in ceea ce priveste parametrii de urmarit in mod obligatoriu. ETF BET Tradeville trebuie sa respecte anumite limitele investitionale, o eroare de replicare si una de compozitie, care in final se constituie in indicatori destinati sa mentina performanta fondului la un nivel cat mai apropiat de indicele urmarit.
 • Bursa vs. banca vs. fond de investitii (Marţi, 28 aprilie 2015, 19:59)

  Falco [anonim]

  Investitiile la bursa stim cu totii ca prezinta foarte multe riscuri si fara un broker bun banii sunt ca si pierduti (vorbesc din propria experienta). In cazul depozitelor bancare stim ca sunt sigure dar nu ofera prea multe satisfactii financiare, adica sunt sigure si cam atat. Acum am o mare necunoscuta in privinta Fondurilor de investitii. Pe mine va trebuie ca cineva sa imi prezinte niste argumente solide pentru a imi risca din nou banii. Asadar, care sunt avantajele, dar mai ales dezavantajele (a se citi riscurile) unui fond de investitii? /
  • Raspuns (Miercuri, 29 aprilie 2015, 14:03)

   Dragos Darabut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Falco

   Investitia la bursa necesita pricepre, rabdare si mult efort. Administratorii de fonduri preiau aceste sarcini de la investitorii individuali. Majoritatea investitorilor nu are timp pentru a analiza si monitoriza potentialele investitii. Un alt argument este experienta. De regula, administratorii de fond sunt persoane care au experienta in tranzactionare, au trecut atat prin perioade de crestere a pietei, cat si prin perioade dificile cum ar fi criza din 2008. Totusi, daca imi permiteti, inainte de a alege a investi intr-un fond, consider ca trebuie sa faceti cel putin doua lucruri: sa cititi prospectul de emisiune al fondului, sa va asigurati ca acesta este reglementat de ASF si sa aveti o discutie cu persoanele care administreaza fondul.
   Pe perioade lungi de timp (10-20 ani), foarte putini administratori de fond reusesc sa obtina un randament superior celui masurat de indicele reprezentativ al pietei - cum este spre exemplu indicele BET in Romania. Deci, un risc al alocarii de bani in fondurile de investitii il reprezinta tocmai abilitatea administratorului de a compune randamente superioare pietei. Pentru a evita acest risc, puteti investi in fondurile administrate pasiv care replica un indice.
 • De ce? (Miercuri, 29 aprilie 2015, 1:02)

  Toma necredinciosul [anonim]

  De ce as investi intr-un fond creat de statul roman? Chiar daca este el listat la Londra? Rugamintea este sa argumentati cu cifre.

  Multumesc!
  • Raspuns (Miercuri, 29 aprilie 2015, 13:48)

   Dragos Darabut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Toma necredinciosul

   Desi a fost creat de statul roman, Fondul Proprietatea este detinut acum aproape in totalitate de investitori institutionali si privati, participatia Ministerului Finantelor in FP fiind acum undeva in jur de 2% din capitalul social al fondului. In urma listarii la Londra, Fondul Proprietatea va fi unul dintre cele mai mari fonduri listate pe bursa londoneza si cel mai mare fond listat pe segmentul bursei pe care se va lista, Specialist Fund Market.

   De asemenea, va avea printre cele mai mari discounturi de tranzactionare dintre fondurile listate la Londra. Discount-ul de tranzactionare este diferenta intre pretul din piata al actiunilor si valoarea unitara a activului net. In prezent, discount-ul FP este undeva in jurul valorii de 23%, in timp ce majoritatea fondurilor de pe bursa londoneza se tranzactioneaza la discounturi de 14% - 16%.

   De altfel, listarea secundara este doar una dintre modalitatile prin care administratorul FP, Franklin Templeton, incearca sa reduca acest discount de tranzactionare, fiind mandatat de catre actionarii FP sa il reduca la cel mult 15%.

   Un alt motiv ar fi structura portofoliului, care include pachete de actiuni in unele dintre cele mai importante companii detinute de stat din Romania, inclusiv companii listate (OMV Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica), precum si companii nelistate (Hidroelectrica).

   De asemenea, puteti avea o expunere mai redusa si/sau indirecta pe FP prin intermediul ETF BET Tradeville care replica structura indicelui bursier BET, in care actiunile FP detin cea mai mare pondere.
 • Actiuni la FP (Miercuri, 29 aprilie 2015, 1:05)

  Vasilica [anonim]

  Am mostenit un numar de 500 de actiuni la FP si as dori sa le valoritifc cat mai bine. Ce ma sfatuiti? Sa vand imediat dupa listarea de maine sau sa le mai pastrez?
  • Raspuns (Miercuri, 29 aprilie 2015, 13:52)

   Dragos Darabut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vasilica

   O recomandare de vanzare sau cumparare nu ne este permis sa facem, insa putem caracteriza contextul in care se tranzactioneaza acum actiunile, ceea ce ar putea fi de folos in luarea unei decizii.

   Listarea secundara face parte din planul administratorului FP, Franklin Templeton, de a reduce discount-ul la care se tranzactioneaza actiunile FP, pana la cel mult 15%, fata de nivelul actual al discount-ului, de aproximativ 23%. Acest obiectiv, impus de catre actionarii Fondului, este legat de un alt criteriu de performanta impus de actionari, si anume de a creste valoarea unitara a activului net al FP. Astfel, pentru a indeplini ambele obiective, administratorul FP trebuie sa stimuleze cresterea pretului actiunilor, inclusiv prin atragerea de noi investitori in FP, unul dintre efectele asteptate ale listarii secundare pe bursa londoneza.
 • de ce la Londra (Miercuri, 29 aprilie 2015, 1:13)

  Roman fara bani de dat [anonim]

  Inteleg din articol ca maine se listeaza la Londra acest maretz Fond proprietatea si ca invitatul lucreaza in domeniu. Intrebarile mele sunt:
  1. De ce se listeaza la Londra si ce beneficii aduce pentru un investitor de rand aceasta listare?
  2. Care sunt mecanismele din spatele castigurilor prin aceste fonduri de investitii?
  • Raspuns (Miercuri, 29 aprilie 2015, 14:17)

   Dragos Darabut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Roman fara bani de dat

   1. Conform administratorului FP, Franklin Templeton, principalul motiv al listarii secundare este atragerea de noi investitori in fond si in companiile din portofoliul sau. Prin aceasta listare, administratorul fondului spera sa reduca in continuare discount-ul dintre pretul la care se tranzactioneaza actiunile FP si activul net al fondului, fiind mandatat de catre actionari sa reduca acest discount de la valoarea curenta de aproximativ 23% la maxim 15%. Din acest punct de vedere, listarea secundara ar putea duce la o crestere potentiala a pretului actiunilor FP, cu beneficii pentru actionarii existenti care astfel ar beneficia de un randament mai bun in cazul unui exit din actionariatul fondului. In acelasi timp, fiind unul dintre cele mai mari fonduri de tipul sau din lume, Fondul Proprietatea ar trebuie sa beneficieze de o vizibilitate crescuta ca urmare a listarii secundare, iar acest lucru ar putea avea efecte benefice si asupra pietei de capital locale, care ar putea atrage la randul ei noi investitori, care ar putea asigura o crestere a lichiditatii si a volumelor de tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti.

   2. Fondurile de investitii se formeaza prin colectarea de bani de la investitori. Ulterior, administratorii plaseaza acesti bani in functie de strategia stabilita prin prospectul de emisiune, document in care sunt prevazute instrumentele in care isi propune sa investeasca si limitele acestor investitii. Succesul unui fond depinde de abilitatea administratorului de a compune randamente superioare pietei pe perioade lungi de timp. Abilitatea inseamna capacitatea de a analiza potentiale investitii, de a lua decizii si de a sustine convingeri in momentele in care piata se intoarce temporar impotriva lui.
 • decizie (Miercuri, 29 aprilie 2015, 8:34)

  JoePanait [anonim]

  La ce trebuie sa fiu atent cand aleg un fond de investitii?
  • Raspuns (Miercuri, 29 aprilie 2015, 14:11)

   Dragos Darabut [hotnews.ro] i-a raspuns lui JoePanait

   Orice investitie pe care o realizati, chiar si in cazul in care alegeti un fond, trebuie sa se plieze obiectivelor dvs dar si profilului de risc pe care il aveti. De asemenea, este important ca atunci cand investiti intr-un fond sa cititi cu atentie prospectul de emisiune si regulile fondului, sau cel putin documentul privind informatiile cheie, pentru a vedea care este profilul de risc al fondului, instrumentele in care isi propune sa investeasca, comisioanele de subscriere sau rascumparare etc.

   In plus, va recomandam sa purtati si o discutie cu administratorul pentru clarificarea tuturor intrebarilor.
 • perioada minima (Miercuri, 29 aprilie 2015, 9:07)

  Cristina [anonim]

  Care este perioada minima pentru investitia intr-un fond?
  • Raspuns (Miercuri, 29 aprilie 2015, 14:31)

   Dragos Darabut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristina

   Exista fonduri care au durata limitata de viata, insa cele mai multe sunt create pe o perioada nedeterminata. In ceea ce priveste durata minima recomandata, aceasta difera de la un fond la altul si este mentionata in documentele fondului. Ceea ce va recomand este sa fiti atent si la comisioanele de rascumparare atunci cand exista. In cazul fondurilor administrate de Vanguard Asset Management, durata minima recomandata a investitiei este de trei ani.
 • randament (Miercuri, 29 aprilie 2015, 9:08)

  Alin [anonim]

  Care sunt randamentele fondurilor dv pe ultimele 12 luni si de la lansare?
  • Raspuns (Miercuri, 29 aprilie 2015, 14:35)

   Dragos Darabut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alin

   ETF BET Tradeville a obtinut un randament pe ultimele 12 luni de 12,25%, iar cresterea de la lansare este de 54%. In cazul GIF vorbim de un randament de 16,67% pe ultimele 12 luni, iar cel de la lansare este de 11,83%. Calculele sunt efectuate la 31 martie 2015.
 • siguranta (Miercuri, 29 aprilie 2015, 10:30)

  CondorPraghez [anonim]

  Dle Darabut,
  Nu este mai sigur sa imi pastrez economiile in depozite bancare si obligatiuni decat sa le pastrez in actiuni si fonduri de investitii?
  • Raspuns (Miercuri, 29 aprilie 2015, 14:40)

   Dragos Darabut [hotnews.ro] i-a raspuns lui CondorPraghez

   Pe perioade lungi de timp, actiunile aduc investitorilor randamente superioare depozitelor bancare si obligatiunilor. Depinde insa foarte mult ce cumperi si cand cumperi. Spre exemplu, in 2007 randamentul la dividend al indicelui BET era de aproximativ 4-5%, pe cand un titlu de stat iti garanta un randament de 10% sub conditia de a imprumuta statul pe 10 ani. Deci, nu avea prea mult sens sa cumperi actiuni la acel moment. Acum insa contextul este diferit: un titlul de stat iti aduce aproximativ 3%, iar indicele BET iti ofera un randament de aproximativ 6% la dividend. Depozitele bancare si fondurile de obligatiuni sunt foarte utile pentru a pastra fondurile necesare pe termen scurt. Acestea intr-adevar sunt mai sigure, dar si castigurile sunt mai mici. Depinde foarte mult de apetitul la risc al investitorului.
 • SIF-uri FP (Miercuri, 29 aprilie 2015, 10:39)

  Mihai [anonim]

  Care este diferenta intre FP si SIF-uri?
  De ce FP nu are prag de detinere si SIF-urile au?
  • Raspuns (Miercuri, 29 aprilie 2015, 14:41)

   Dragos Darabut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Desi sunt catalogate ca facand parte din aceeasi categorie, cea a fondurilor alternative conform unei directive europene aprobate recent de Parlamentul Romaniei, FP si SIF-urile au reglementari diferite, fiind infiintate prin legi diferite. Din acest motiv, exista o serie de diferente intre FP si SIF-uri, una dintre aceste diferenta fiind lipsa unui prag de detinere la FP.
 • ETF (Miercuri, 29 aprilie 2015, 10:40)

  ionut [anonim]

  Ce se intampla in cazul in care Vanguard renunta la ETF BET Tradeville? Cum isi vor recupera investitorii investitia?
  • Raspuns (Miercuri, 29 aprilie 2015, 14:43)

   Dragos Darabut [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionut

   In acest moment nu se pune problema ca Vanguard sa renunte la administrarea ETF BET Tradeville, in special in contextul performantei solide a ETF, dar si avand in vedere ca actualul contract de administrare dintre Vanguard si ETF este pe o perioada nedeterminata. Pentru a raspunde intrebarii dvs., renuntarea la administrarea unui fond nu implica in mod necesar lichidarea acestuia, ci el poate fi dat spre administrare unei alte societati. In schimb, lichidarea poate avea loc doar in conditiile impuse de regulamentele ASF si dupa obtinerea unei autorizari din partea autoritatii. Ca si in cazul societatilor comerciale, lichidarea fondului implica contractarea unui lichidator al carui rol este de a transforma in bani toate activele fondului, de a stabili un VUAN final si de a restitui fiecarui investitor suma cuvenita, care poate diferi de cea investita.
 • Siguranță (Miercuri, 29 aprilie 2015, 11:22)

  E. P. [anonim]

  Care dintre fondurile de investiții prezintă cele mai scăzute riscuri (sunt mai sigure )
  Vă mulțumesc
  • Raspuns (Miercuri, 29 aprilie 2015, 14:45)

   Dragos Darabut [hotnews.ro] i-a raspuns lui E. P.

   Conform clasificarii EFAMA, fondurile care implica cele mai scazute riscuri sunt cele monetare si de obligatiuni si alte instrumente cu venit fix care investesc preponderent in titluri de stat, aceasta fiind cea mai sigura clasa de active.
 • 1 (Miercuri, 29 aprilie 2015, 11:45)

  Alex [anonim]

  Cu ce se deosebeste fondul GIF de celelalte fonduri din Romania?
  Care este strategia fondului?
  De ce as alege acest fond in detrimentul altora?
  • Raspuns (Miercuri, 29 aprilie 2015, 14:46)

   Dragos Darabut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex

   Global Investing Fund (GIF) este singurul fond din Romania administrat folosind strategii de tip global macro. Scopul nostru sa identificam dislocari majore pe pietele financiare globale de actiuni, perechi valutare si marfuri. Spre exemplu, doua cazuri recente care ne-au ajutat sa compunem un randament de 16.67%, la euro, in ultimele 12 luni, au fost aprecierea dolarului american si explozia pietei de actiuni din China. Fondul este denominat in euro si foloseste o structura de compensare care incurajeaza performanta.
 • investitii (Miercuri, 29 aprilie 2015, 12:34)

  Andrei [anonim]

  Cum pot cumpara actiuni la ETF? Trebuie sa vin la sediu sa subscriu? Nu o pot face si prin posta?
  • Raspuns (Miercuri, 29 aprilie 2015, 14:48)

   Dragos Darabut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Investitorii persoane fizice pot achizitiona unitati de fond ETF BET Tradeville prin intermediul unui broker deoarece fondul este listat la Bursa de Valori Bucuresti. Pentru aceasta este necesar sa va deschideti un cont de tranzactionare la un intermediar autorizat. Subscrierea despre care intrebati dvs. este specifica fondurilor deschise de investitii, insa in cazul ETF pe piata primara pot subscrie doar investitorii institutionali. Tranzactionarea pe piata secundara ar trebui sa reprezente un avantaj pentru dvs. avand in vedere faptul ca va puteti lichidiza mult mai repede investitia, spre deosebire de un fond clasic.
 • Istoricul fondurilor (Miercuri, 29 aprilie 2015, 13:17)

  Catalin [anonim]

  Aveti un site unde putem vedea istoricul si performantele fondurilor de investitii pe care le oferiti dvs ?
  • Raspuns (Miercuri, 29 aprilie 2015, 14:50)

   Dragos Darabut [hotnews.ro] i-a raspuns lui Catalin

   Pentru ETF BET Tradeville puteti vedea istoricul VUAN si randamentul accesand linkul acesta: https://sai-vanguard.ro/etf-bet-tradeville
   Iar pentru GIF, aveti la dispozitie acesta sectiune din site-ul Vanguard: https://sai-vanguard.ro/global-investing-fund


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by