Bursa de pe Wall Street a inregistrat marti o franare subita, alarmata de adancirea deficitului comercial si de cursul petrolului in plina crestere: Dow Jones a pierdut 0,79% iar Nasdaq 1,55%.

Potrivit rezultatelor finale, indicele vedete Dow Jones Industrial Average a pierdut 142,20 puncte pana la 17.928,20 puncte, iar Nasdaq, dominat de tehnologie, a scazut cu 77,60 puncte pana la 4.939,33 puncte.

Indicele extins S&P 500, pe care se bazeaza numerosi investitori, a scazut cu 1,18% la 2,089.46 puncte.

"Avand in vedere datele dezamagitoare pe ultimele doua luni, exista preocupari din ce in ce mai mari fata de situatia economica", a declarat pentru AFP Michael James, de la Wedbush.

Deficitara cronic, balanta comerciala a SUA a fost in martie de 51,4 miliarde de dolari in date ajustate pentru variatii sezoniere, o crestere de 43,1% prin comparatie cu luna februarie.

Aceasta crestere brutala a deficitului, condusa de o crestere istorica a importurilor (+7,7%), in timp ce exporturile au stagnat (+0,9%), i-a luat prin surprindere pe analisti, care mizasera pe un dolar puternic.

Mai mult decat atat, ar urma sa duca la o revizuire in scadere a Produsului Intern Brut pe primul semestru care, la finalul saptamanii trecute a fost estimat la un nivel deja dezamagitor de +0,2%.

Un factor suplimentar de ingrijorare pentru piete, potrivit analistului, este faptul ca pretul petrolului a depasit marti pragul de 60 d edolari pe baril. "Este o lovitura puternica pentru industria bunurilor de consum si pentru companiile aeriene", a subliniat Michael James.

"Incepem sa ne temem de riscul inflatiei", din cauza cresterii costurilor energiei, a comentat, la randul sau, Jack Ablin de la BMO.