Bursa din Shanghai isi continua prabusirea. In mai putin de o luna, 2.800 de miliarde de dolari s-au evaporat de pe pietele chinezesti
Indicele compozit a scazut cu 5,77% vineri, inchizand la 3.686,92 puncte, la un volum de schimburi de 648,1 miliarde yuani (94 miliarde euro).
Intr-o saptamana, Bursa din Shanghai s-a prabusit cu 12% si cu aproape 29% de la maximul ultimilor 7 ani atins in 12 iunie.
Aceste evenimente nu s-au mai intalnit din 1992, potrivit agentiei Bloomberg. In mai putin de o luna, 2.800 de miliarde de dolari s-au evaporat de pe pietele chinezesti.
Nici Bursa din Shenzhen nu rezista mai bine: a pierdut 5,30% vineri, pana la 2.098,48 puncte, respectiv o scadere de 16% intr-o saptamana si 33% de la jumatatea lui iunie.
Cu toate acestea, nu criza greaca se afla la originea acestor seisme pe bursele chinezesti - relativ izolate - ci izbucnirea unei bule locale.
Inainte de aceasta prabusire, piata din Shanghai crescuse cu 150% in 12 luni si acum se deconteaza excesele, si nimic nu pare linisteasca investitorii in deruta, care continua sa vanda, convinsi ca piata se va prabusi si mai mult.
Intr-o tara in care aproape toata lumea, de la coafeze la soferi de taxi, de la tineri angajati si pana la pensionari, pare sa fie cuprinsa de febra bursiera, majoritatea actorilor este lipsita de cunostinte solide si tinde sa actioneze gregar, un fenomen care agraveaza caderea.
China are "mult prea multi investitori persoane fizice, foarte instabili si lipsiti de cunostintele profesionale privind functionarea pietei", spune Chen Jiahe, de la Cinda Securities. Drept urmare, "orice decizie a autoritatilor are nevoie de timp pentru a fi digerata si a produce efecte, si doar cand neincrederea generala se va inversa vom vedea piata stabilizata".
Comisia chineza de reglementare a pietelor financiare (CSRC) nu inceteaza sa incerce sa stopeze hemoragia, fara prea mare succes insa.
Ea a anuntat joi infiintarea unei comisii de ancheta pentru a analiza si a lupta impotriva oricarei "manipulari" a cotatiilor, pe fondul zvonurilor care circula din plin pe retelele sociale.
Nici masurile soc de relaxare monetara anuntate in regim de urgenta de banca centrala (PBOC) week-end-ul trecut nu au reusit sa revigoreze pietele.
Banca a redus inca o data rata dobanzii de interventie si a redus rata rezervelor minime obligatorii pentru o serie de banci, in incercarea de a le stimula sa acorde credite.
Vineri, autoritatile au anuntat ca vor restrange numarul si amploarea noilor intrari pe bursa.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Baltic dry index a scazut in aceasta primavara la cota cea mai mica din ultimii ani iar acum zace la 7-800.
Fara materii prime, nu ai productie, fara productie nu ai produse finite. Fara produse finite, nu mai ai consum.
Q.e.d
"Investitorii" la bursa chinezi sunt 90% oameni simpli fara prea mare educatie.
Si astia, daca intra panica-n ei, reactioneaza fix ca-n Shanghai.
De abia acum putem spune: Q.E.D. ;)
Hi hi hi hi hi...
P.S. Are dreptate si nenea de mai jos cu jocurile piramidale. Fiecare natie invata in felul sau...
Stiu ca sunt aproape la cutie cu americanii pe acest subiect de dominatie geo-strategica.
Ca cam asta s-a intamplat la Shanghai...
Scucuzele mele!
Dar acum investitorii au oprit conducta cu bani. Au si ei probleme acasa, nu mai sunt dispusi sa investeasca in China: rezultatul? au inceput sa vanda actiuni, preturile au scazut, au inceput sa vanda toti, si s-a ajuns la spargerea bulei.
A fost ca la criza imobiliara din Romania din 2008. S-a spart balonul, nimeni nu a mai cumparat in scop de specula, preturile au scazut la jumatate.