Actiunile chinezesti au cazut la minimele ultimelor patru luni miercuri dimineata, investitorii au aruncat in piata atat actiuni la companii mari cat si titluri de la firme mai mici, sfidand incercarile guvernamentale de a stabiliza piata, desi aproape jumatate din companiile listate au fost oprite de la tranzactionare pentru a le proteja de scaderi, scrie Reuters.

Bursa din ShanghaiFoto: Flickr / Aaron Goodman

Panica de pe pietele de pe continent a trecut granita, ducand la o scadere de 4% pe bursa din Hong Kong. Companiile chinezesti listate in strainatate au consemnat si ele scaderi importante..

Indicele Shanghai Composite a deschis cu minus 7%, dar a recuperat din scaderi pana la mijocul zilei cand era “pe rosu” cu doar 3,9%. Indicele celor mai mari companii din China, CSI300 a coborat cu 4,8%.

Marea parte a actiunilor importante au scazut, chiar si in conditiile unor noi masuri guvernamentale de sprijin si a unor semnale ca investitori sprijiniti de autoritati cumpara titluri ale “greilor” bursieri si ale gigantilor petrolieri, inclusiv PetroChina si Sinopec, pentru a imbunatati sentimentul din piata.

Unii analisti au spus ca vanzarile de actiuni importante s-au datorat suspendarii de la tranzactionare a unui numar enorm de actiuni obisnuite.

Miercuri, peste 500 companii listate au anuntat suspendarea de la tranzactionare, ridicand numarul total al acestora la circa 1300, aproape jumatate din numarul actiunilor de categoria A din China.

Cotidianul britanic The Telegraph atrage atentia ca adevaratul motiv de ingrijorare financiara nu este Grecia, ci China, unde evenimentele seamana izbitor cu crahul bursei americane din 1929.

Piata bursiera din China s-a prabusit cu 30% fata de varful de la mijlocul lunii iunie, reversand un o febra a cumpararilor ce a durat un an si anuland aproape 3 trilioane de dolari din capitalizarea pietei.