Primele valuri de scaderi de pe bursele chinezesti si incercarile – cu masuri guvernamentale fara precedent - de a le opri au creat senzatia ca puterea de la Beijing se va confrunta cu disensiuni in cadrul Partidului Comunist si chiar cu nemultumiri populare.

Bursa din ShanghaiFoto: Flickr / Aaron Goodman

Totul, in conditiile in care in China – spre deosebire de alte mari puteri economice unde marii investitori domina piata – cei circa 90 de milioane de investitori de retail sunt actorii principali de pe burse.

In realitate, caderile bursiere ar putea avea un efect contrar pentru ca guvernul lui Xi este prea strans legat, in mintea cetatenilor, cu garantia ca actiunile sunt un pariu sigur si profitabil, scrie Bloomberg.

De aceea, regimul de Beijing tinde sa devina acum si mai interventionist pe burse, dar si la nivelul intregii economii.

Una din masurile deja luate in acest sens sunt injectarea in China Securities Finance Corp. a 483 de miliarde de dolari pentru sustinerea cotatiilor bursiere.

Totusi, desi astfel de masuri restabilesc calmul si stabilitatea pe termen scurt, ele nu sunt in beneficiul Chinei pe termen lung.

Nu e nicio indoiala ca unii investitori chinezi – mai ales cei care n-au mai fost martori pana acum la un astfel de val de vanzari – se simt tradati de promisiunile de prosperitate ale Beijingului.

Microblogurile financiare chinezesti, unde investitorii de rand discuta – si care pana de curand erau pline cu ponturi bursiere – sunt acum intesate cu critici la adresa guvernului.

Dar, in acelasi timp, majoritatea criticilor de pe microbloguri nu sunt in favoarea unei liberalizari economice sau politice mai rapide. In schimb, ei cer guvernului sa faca mai mult pentru a „salva” bursele, chiar daca asta inseamna mai multa putere pentru executiv.

Nu in ultimul rand, ritmul scaderilor a convins si Beijingul ca trebuie sa intervina mai mult in piete, nu mai putin.

Guvernul a lansat mai multe planuri de reformare a burselor, dar toate au cazut in umbra eforturilor de a opri declinul cotatiilor bursiere.

Pe langa faptul ca a injectat sume enorme pentru a stimula cumpararea de actiuni, guvernul pare a fi si in spatele anuntului tintei pe care si-a stabilit-o asociatia chineza a brokerilor – ca indicele Shanghai Stock Exchange Composite sa ajunga la 4.500 de puncte.

Acesta si-a atins maximul de circa 5.000 de puncte la mijlocul lunii iunie, a cazut pe la 3.500 la inceputul lui iulie, si a recuperat pana in zona nivelului de 4.000 de puncte.

Pentru a stabiliza cotatiile, Beijingul a suspendat intrarile unor noi companii pe burse, a pus bancile de stat sa dea firmelor de brokeraj peste 200 de miliarde de dolari pentru a ale ajuta sa cumpere actiuni si a folosit toate canalele de comunicare pentru a asigura cetatenii ca piata se va stabiliza.

In plus, potrivit unui document secret, consultat de publicatia China Digital Times, guvernul a transmis canalelor media detinute de stat sa reduca informarile despre bursa.

Analistii specializati in pietele chineze spun ca aceste interventii sunt doar primele din multele eforturi ce vor fi facute pentru a controla pietele si mai mult.

„O piata de capital ce functioneaza liber si independent nu este consistenta cu controlul pe care cauta sa-l obtina Partidul Comunist”, spune Junheng Li, analist al JL Warren Capital.

Multi economisti chinezi apreciaza ca, daca aceste interventii nu vor da rezultate, regimul va dedica si mai multe fonduri, mai ales ale bancilor si organizatiilor de stat, pentru astfel de achizitii ce sunt - in esenta - rascumparari de actiuni.

Acest lucru ar oferi Beijingului si mai mult control atat asupra pietelor de actiuni cat si asupra companiilor listate, pentru ca guvernul va decide ce companii vor beneficia de investitii.

In plus, administratia Xi ar putea impune conditii drastice brokerilor care practica in mod repetat „short selling-ul”, o actiune ce incalca normele de piata.

Short-selling este metoda prin care vinzi o actiune pe care nu o detii, dar pe care promiti totusi sa o livrezi ulterior cumparatorului. Cei care folosesc tehnica mizeaza pe ieftinirea actiunilor.

Cand a anuntat planurile de reducere a acestei practici, la inceputul lunii iulie, guvernul a subliniat ca va actiona impotriva „rauvoitorului short shelling”, dar nu a specificat prea clar ce tipuri de „shorting” vor fi apreciate ca „rauvoitoare”, ceea ce lasa mult spatiu de interpretare pentru inchiderea de case de brokeraj.

Unii analisti au semnalat ca scaderile de pe burse nu au cauzat inca o reducere semnificativa a economiei si ca modul cum gestioneaza Beijingul pietele de actiuni va avea un impact minim asupra managementului macroeconomic al Chinei.

Totusi, trebuie luat in considerare modul cum s-a raspuns la criza bursiera, pentru ca probabil acesta va da tonul si pentru masurile ce vor fi luate in viitor in restul economiei.