China a auntat luni ca este pregatita sa cumpere in continuare actiuni pentru a stabiliza piata de valori si pentru a evita "riscul sistemic", dupa ce indicii bursieri majori au scazut in decursul zilei cu peste 8 procente, cea mai mare scadere pe o perioada atat de scurta de timp inregistrata dupa 2007, transmite Reuters.

Totodata, autoritatea de reglementare a mai avertizat ca se va ocupa cu promptitudine de oricine se implica in operatiuni "malitioase" care implica actiuni.

Anuntul Beijingul este cea mai recenta tentativa de a evita o prabusire completa a pietelor.

Caderea de luni, pe fondul indoielilor cu privire la puterea celei de-a doua economie din lume, ca marime, a spulberat 3 saptamani de calm relativ rezultat al unui baraj de masuri guvernamentale care au stabilizat piata dupa o caderea puternica care a inceput la mijlocul lunii iunie.

"Lectia (invatata - n.red.) din ultima bula de capital din China este ca, odata ce sentimentul s-a acutizat, interventiile politice menite sa sustina preturile, nu au decat un efect de scurta durata", scriu analistii de la Capital Economics.

Bursele chinezesti au cazut luni cu peste 8%, cea mai mare scadere zilnica din ultimii opt ani, in conditiile in care revenirea cu ajutorul guvernului a pietelor a fost subminata de marcarea profiturilor, de ingrijorari privind starea economiei si de teama ca politicile fiscale laxe ale Beijingului se apropie de final.

CSI300, indicele ce include cele mai mari companii listate in Shanghai si Shenzhen a cazut 8,6, pana la 3.818 puncte, iar Shanghai Composite Index a pierdut 8,5%, pana la 3.725 puncte, informeaza Reuters.