Premierul olandez i-a telefonat miercuri presedintelui rus Vladimir Putin pentru a-i cere sa accepte infiintarea unui tribunal special al ONU care sa judece vinovatii pentru distrugerea avionului Boeing care asigura zborul MH17, doborat in iulie 2014 in estul Ucrainei, scrie AFP.

Mark Rutte a "lansat un apel presant presedintelui rus pentru a face posibila, gratie unui tribunal al ONU, judecarea responsabililor dramei MH17", a anuntat guvernul olandez, pe site-ul sau.

Formarea unui astfel de tribunal international ceruta nu doar de Olanda, ci si de Malaezia, Australia, Ucraina si Belgia. Aceste tari sunt sustinute de Londra, Washington si Paris, care acuza rebelii ucraineni pro-rusi ca au distrus avionul.

Un vot este prevazut miercuri la New York in jurul orei 15,00 (19,00 GMT), dar Rusia se opune ferm acestui proiect si occidentalii se asteapta la un veto.

In cursul acestei conversatii "deschise" cu Putin, Mark Rutte a abordat in special "indoielile exprimate de Rusia".

"Exact pentru a impiedica politizarea procedurilor este de dorit o decizie prealabila de definire a sarcinilor", a adaugat guvernul olandez.

Intr-un comunicat, Kremlinul a asigura ca discutia a vizat "numeroasele intrebari care continua sa fie legate de subiectul anchetei", in special probele adunate.

"Rusia continua sa creada ca infiintarea unui astfel de tribunal nu este cea mai buna cale de urmat", a declarat Vladimir Putin, citat intr-un comunicat.

Moscova a prezentat la New York un contra-proiect de rezolutie, care nu mentioneaza infiintarea unui tribunal ci doar accelerarea anchetei, realizata de un gurp de cinci tari (Olanda, Australia, Belgia, Malaezia, Ucraina).

Proiectul a primit sustinerea Venezuelei si a Chinei, dar negocierile care au incercat sa apropie cele doua texte au esuat.