Bursele de valori din Shanghai si Shenzhen au anuntat vineri ca impun restrictii asupra a circa 20 de conturi de brokeraj, in timp ce autoritatile de reglementare a lansat o ancheta asupra programelor informatice acuzate ca au alimentat volatilitatea pietei, transmite AFP. Acestea reprezinta cele mai recente eforturi ale Beijingului de a stopa caderea. Bursele din China au scazut vineri si au anuntat cele mai mari pierderi lunare inregistrate in ultimii 6 ani.

Indexul Composit Shanghai a pierdut 1,1%, inchizand la 3,664.0 puncte, potrivit Reuters. Indicele CSI300 a crescut cu 0,03%, pana la 3,816.7.

Comisia chineza de reglementare a pietelor financiare (CSCR) a anuntat ca va ancheta practicile de brokeraj ale firmelor si persoanelor particulare despre care se crede ca ar fi putut amplifica "fluctuatiile puternice" ale burselor, potrivit unui comunicat.

In atentia sa au intrat si programele informatice care vand automat anumite titluri, in functie de conditii predeterminate, a preciat agentia de stiri Xinhua.

In aceslasi timp, operatorii burselor din Shanghai si Shenzhen au impus limite asupra a 24 de conturi de brokeraj, suspectate ca au influentat pretul si au perturbat alti investitori, a adaugat comisia.

Autoritatile de reglementare chineza au prezentat deja o investigatie ampla asupra vanzarilor care a descoperit acte rauvoitoare, si anume actiuni de de vanzare in avans a unui titlu pe care vanzatorul nu il detine inca, pariind pe declinul sau ulterior.

Dupa o scadere de aproape 8,5% inregistrata luni pe bursa de Shanghai - o recidiva dramatica dupa degringolada de 30% inregistrata in decurs de 3 saptamani incepand cu mijlocul lunii iunie - comisia a promis, de asemenea, sa investigheze miscarile de vanzari "concentrate" si suspecte.

Aceste anunturi reprezinta un contrapunct la gama larga de masuri implementate de catre Beijing luna trecuta pentru a incerca sa opreasca prabusirea dramatica si inexorabila a pietelor.

Guvernul a interzis actionarilor care detin mai mult de 5% intr-o societate cotata la bursa sa-si vanda participarea, a cerut principalelor case de brokeraj majore sa faca achizitii mari si s-a angajat sa ofere lichiditati din abundenta pentru schimburi.

Insa, in opinia analistilor, toate acesteanu vor fi suficiente pentru a reasigura investitorii, aflati in continuare in dificultate, si este de asteptat ca volatilitatea pietei sa ramana in continuare foarte puternica pe termen scurt. Acestia se asteapata ca bursa din Shanghai sa scada si mai mult pe perioada verii.