Moneda unica europeana a crescut semnificativ vineri dimineata fata de dolarul american afectat de date economice dezamagitoare din Statele Unite, moneda euro fiind vazuta ca un refugiu de catre investitori care se confrunta cu teama incetinirii cresterii economiei globale, in special a Chinei, scrie AFP.

In jurul orei 06.00 GMT, moneda unica europeana era cotata la 1,1285 dolari - cel mai ridicat nivel de la sfarsitul lunii iunie - fata de 1,1141 dolari joi seara.

Moneda euro este stabila in fata yenului, un euro valoreaza 138,68 yeni fata de 138,69 yeni joi. Dolarul a scazut fata de moneda japoneza la 122.,89 yeni, fata de 123,38 yeni ieri. "Asistam la o miscare vasta de aversiune fata de risc, si de aceasta profita moneda euro, avand in vedere statutul sau de moneda de rezerva", pe care investitorii se bazeaza acum in detrimentul unor investitii mai nesigure, spune analistul Eric Viloria, de la Wells Fargo.

Fragilitatea economiei chineze continua sa provoace ingrijorare pe piete. Joi, principalele piete bursiere mondiale au scazut in urma unei noi caderi a bursei de la Shanghai, care a inchis pe minus 3,5%.