Preturile americane ale petrolului se pregatesc pentru ce-a de-a opta saptamana consecutiva de scaderi, cea mai lunga perioada de corectii din 1986 si pana acum, dupa ce datele privind scaderea activitatii manufacturiere au ingrijorat investitorii in privinta sanatatii economice a celui mai mare consumator de energie din lume.

Tanker petrolierFoto: www.richard-seaman.com

Activitatea din fabricile chinezesti a consemnat cea mai abrupta reducere din ultimii sase ani si jumatate in august in conditiile in care cererea interna si la export a slabit ridicand semne de intrebare privind consumul de titei al tarii.

Cotatiile petrolului sunt la minimelor ultimilor sase ani si jumatate, cele pentru "US Crude” fiind aproape de cea mai lunga serie de scaderi saptamanale din ultimii 29 de ani.

“Piata este blocata in acest neobosit trend descrescator”, a declarat Reuters Robin Bieber, director al firmei de brokeraj londoneze PMV Oil Associates.

La sfarsitul anului 1985 au scazut de la nivelul de 30 de dolari pe baril pana la 10$/baril in cinci luni in conditiile in care OPEC crescuse productia pentru a-si mentine cota de piata deoarece tari non-OPEC isi majorasera si ele extractiile.

“US Crude” cu livrare in octombrie a scazut cu 25 de centi pana la 41,07$/baril.