Wall Street nu a urmat marti exemplul pietelor financiare europene si a terminat in scadere, in ciuda masurilor de relansare anuntate de autoritatile chineze, scrie AFP.

Indicele vedeta Dow Jones Industrial Average, in crestere pana cu 20 de minute inainte de inchidere, a cedat in cele din urma 1,29% o zi dupa cea mai proasta sedinta din ultimii patru ani. Nasdaq, cu dominanta tehnologica, a cedat 0,44% iar indicele extins S&P 500 1,35%.

Aceasta evolutie este in contradictie cu optimismul afisat in Europa dupa decizia bancii centrale a Chinei de a reduce cu un sfert de punct procentual, la 4,60%, rata dobanzii la un an, precum si rezervele minime obligatorii ale bancilor.

Aceasta ultima masura echivaleaza cu o injectie masiva de lichiditati intr-o economie a carei sanatate este cruciala pentru constructorii germani si americani de automobile precum si pentru producatorii australieni de minereu de fier sau pentru cei francezi de lapte praf.

Premierul chinez, Li Keqiang, a afirmat ca nu exista niciun motiv pentru o noua devalorizare a yuanului, dupa ce ultimele masuri similare au cutremurat pietele internationale.

Pietele bursiere europene au reactionat bine la aceste anunturi chiar daca Shanghai a inchis in scadere cu 7,63%, marti, iar Tokyo a terminat ziua cu o cadere de aproape 4%.

Euro a sters si el o parte din avansul inregistrat cu o zi in urma, la 1,1512 dolari, marti, in jurul orie 20,30 GMT, fata de 1,1606 dolari luni seara.

Analistii iau in serios incetinirea economica din China, dar relativizeaza impactul asupra relansarii in SUA si in Europa.

"O incetinire marcanta a Chinei nu este nici neutra dar nici potential catastrofica", deoarece nu ar amputa, prin schimburile comerciale, decat 0,4 puncte procentuale din cresterea PIB-ului american si european, spune Gilles Moec, economist sef la Bank of America-Merrill Lynch.

Acum, marea intrebare este daca masurile adoptate de Beijing vor restabili increderea.

"Piata simte ca Beijingul va face totul pentru a incerca sa isi sustina economia dar ca riscul nu a disparut, evident", iar incetinirea economica a Chinei este "o problema de tip structural care nu poate fi corectata prn masuri care nu sunt exceptionale prin amploarea lor", explica Rene Defossez, de la Natixis.