Se apropie Sarbatorile de iarna si odata cu ele creste si optimismul. Fapt vizibil saptamana aceasta, cu exceptia zilei de luni. Trei zile consecutive de crestere in ciuda vestilor care nu au fost suficient de bune astfel incat sa explice procentele castigate.

Bursele din State au reusit sa tina castigurile obtinute ieri. Dupa procentele de crestere de miercuri, in piata a fost asteptata o zi de consolidare iar, in linii mari, miscarile nu au mai avut amplitudinea din ultimele saptamani. Joi, 29 noiembrie, actiunea in piata a fost una de consolidare, fara miscari bruste pe final de sesiune, dupa cum ne obisnuisem. Probabil ca managerii de portofolii se bucura de cresterile din aceste zile, dand o nota diferita bilantului de sfarsit de luna decat daca noiembrie s-ar fi terminat la cel mai jos nivel.

Acest aspect poate determina ca actiunea de vineri sa fie, tot la fel ca si joi, mai lenta si cu un eventual plus, sau, in orice caz, nu cu un minus foarte mare. Insa ‘never say never’ mai ales pe pietele de capital…

Atentia investitorilor a fost indeptata joi catre:

Economie: produsul intern brut din trimestrul 3, care a sosit conform asteptarilor de 4,9%; vanzarile de case noi din luna octombrie, care au sosit la 728 de mii, sub estimarile economistilor de 750 de mii;

Companii: Sears Holding, retailer, a raportat pentru trimestrul 3 un castig pe actiune de doar 1 cent, cu 99% sub castigul de acum un an. Destul de grav! Drept urmare compania a fost executata cu ordine ’sell’, inchizand sedinta in scadere cu 10,53% pana la 104,09 dolari/actiune. E*Trade Financial a anuntat ca va primi de la Citadel Investment Group suma de 2,5 miliarde de euro. Desi la inceputul sedintei a crescut mai bine de 10% a terminat in cele din urma -8,71% la 4,82 dolari/actiune.

La final de sesiune, Dow Jones Industrial Average s-a situat in crestere cu 0,17% la 13,311 puncte, S&P 500 cu 0,05% la 1,469 si Nasdaq 100 cu 0,34% la 2,102 puncte.

Pentru vineri avem programat Personal Consumption Expenditures, indicele preferat de Fed pentru masurarea inflatiei si mai multe comentarii din partea unor membri ai Federal Reserve.