Factorii de decizie politica si autoritatile de reglementare din China au incercat luni, inainte de reluarea tranzactionarii dupa un weekend prelungit de 4 zile, sa linisteasca investitorii de pe pietele tarii, promitand reforme profunde ale pietei financiare si subliniind ca economia prezinta semne de stabilizare, transmite Reuters.

Bursa din ShanghaiFoto: Flickr / Aaron Goodman

Incercand sa realizeze un echilibru pe pietele de capital extrem de volatile din China, care au scazut cu 40% de la mijlocul lunii iunie, autoritatile de reglementare de la Beijing au anuntat ca vor lua mai multe masuri pentru a asigura stabilitatea pietelor, in timp ce oficialii guvernamentali sustin ca greul a trecut.

"Guvernul nu intervine in mod normal, dar atunci cand exista fluctuatii grave, anormale, pe piete, guvernul nu poate sta pe margine si trebuie sa ia masuri decisive si in timp util", a declarat duminica seara comisia de reglementare.

Aceasta a adaugat ca va lua in considerare lansarea unui sistem de tip intrerupator de circuit pentru indicii bursieri ai tarii, pentru a stopa tranzactionare in cazul in care exista oscilatii de pret deosebit de mari.

Dupa un salt initial, comentariile au avut un impact destul de scazut asupra actiunilor, care au fost de tranzactionare pentru prima data de miercuri.

Indicele CSI300 a crescut cu 0,3%, in timp ce Shanghai Composite Index a crescut cu 0,9% pana la pauza de pranz.

Saptamana trecuta, comunitatea investitorilor din China a reactionat negativ la informatiile publicate de presa chineza potrivit carora presedinta Man Group Plc, Li Yifei, ar fi fost retinuta intr-o ancheta privind volatilitatea pietei de valori.

Cu toate acestea, Li a declarat luni pentru Reuters luni ca informatiile au fost incorecte, spunand ca si-a petrecut saptamana anterioara in intalniri de afaceri dupa care a plecat intr-o excursie de 5-6 pentru a medita.