Achizitii mari de actiuni Volkswagen au generat o puternica apreciere a cotatiei constructorului auto pe Bursa din Frankfurt, starnind speculatii legate de un cumparator "misterios", in plin scandal al motoarelor diesel trucate, scrie AFP.

Marcile grupului VolkswagenFoto: Volkswagen

Actiunea ordinara a Volkswagen avansa cu 7,19% la 124,55 euro in jurul orei 14,50 GMT, dupa ce se apreciase cu pana la 12% mai devreme in cursul zilei.

Actiunea preferentiala, care este cotata pe indicele Dax, castiga 2,75% pana la 106,35 euro la aceeasi ora.

Titlurile Volkswagen au pierdut 50% in cele doua saptamani care au urmat dezvaluirilor privind utilizarea unui soft pentru a pacali testele de emisii, stergand peste 25 de miliarde de euro din capitalizarea bursiera a societatii.

Mai multe banci, precum Berenberg, spre exemplu, au emis o recomandare de cumparare a actiunilor, care au inceput sa se aprecieze din nou (+16% in raport cu inchiderea de vinerea trecuta).

Dar miscarile de vineri pe actiunile ordinare sugereaza achizitii mari care depasesc potential cadrul simplelor speculatii pe o revenire a cotatiei unei actiuni. "Nu poate fi ceva comun", a spus pentru AFP o sursa din piata.

Cotidianul german Bild vorbeste despre o "misterioasa revenire" si suspecteaza ca in spatele actiunii se afla altceva, evocand un zvon legat de achizitii de actiuni de catre clanurile Porsche si Piech, actionari majoritari la Volkswagen.

Ipoteza unei intariri a pozitiei unor actionari pare sustinuta de faptul ca actiunile ordinare profita cel mai mult. Acestea ofera dreptul de vot. Actiunea preferentiala ofera dreptul la un dividend mai mare insa mai putina putere de interventie.

Familiile Porsche si Piech, mostenitoarele inventatorului Broscutei, detin prin holdingul Porsche SE 52,2% din capitalul mastodontului auto. Imediat dupa izbucnirea scandalului mondial, Porsche SE si-a majorat imediat controlul asupra Volkswagen rascumparand 1,5% de la Suzuki.