Un grup de hackeri rusi au patruns in serverele companiei Dow Jones - detinatoarea Wall Street Journal si a altor publicatii - si au furat informatii de tranzactionare inainte ca acestea sa devina publice, au declarat Bloomberg patru persoane informate despre incident.

Wall StreetFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

FBI, Serviciul Secret si comisia pentru valori mobiliare conduc o investigatie asupra acestei infiltrari, arata sursele citate. Investigatia a demarat acum cel putin un an.

Dow Jones, intr-un comunicat de presa, a transmis ca “de cand Bloomberg a publicat articolul, am lucrat din greu pentru a stabili daca acuzatiile din acesta sunt corecte. Pana acum nu am gasit dovezi privind o asemenea investigatie”.

Spargerea informatica este descrisa de persoanele familiare cu cazul ca mult mai serioasa decat intruziunea de grad redus dezvaluita in urma cu o saptamana de Dow Jones, parte a News Corporation, detinuta de magnatul Rupert Murdoch.

Saptamana trecuta, compania a anuntat ca lucreaza impreuna cu o firma de securitate informatica si cu reprezentatni ai legii dupa ce a aflat ca hackeri au cautat sa obtina date de contact si informatii de plata pentru 3.500 de clienti.

Este inca neclar daca intruziunile au vreo legatura, scrie Bloomberg. Doua persoane apropiate situatiei au declarat publicatiei online de business ca hackerii au cautat inclusiv informatii privind articolele ce urmau sa fie publicate.

Un purtator de cuvant al FBI a confirmat ca Biroul investigheaza o intruziune la Dow Jones, dar nu a dorit sa dea amanunte. Alti purtatori de cuvant ai procuraturii, Departamentului pentru Justitie, ai Serviciului Secret si ai comisiei pentru valori mobiliare (SEC) au refuzat sa comenteze pe marginea subiectului.

Potrivit surselor Bloomberg, Casa Alba a fost informata despre investigatie iar FBI si SEC au petrecut luni de zile incercand sa determine exact cum hackerii ar fi putut profita de informatiile sustrase, fiind consultati experti financiari si din piata de capital.

Informatiile transmise sub embargou (nu pot fi facute publice inainte de un moment stabilit de emitator nota red.) de catre companii si oficiali guvernamentali pot fi valoroase pentru brokerii ce vor sa castige un avantaj in fata celorlati participanti de pe burse. Acesta este si cazul articolelor privind fuziuni si achizitii ce sunt pregatite de jurnalisti.

Dow Jones este editorul publicatiilor Wall Street Journal si Barron’s si furnizeaza informatii prin mai multe canale, inclusiv prin Dow Jones Newswires. Bloomber LP, compania mama a Bloomberg News, este competitoare cu News Corp pe piata stirilor si serviciilor financiare.