Moneda euro a alunecat pana la un minim al ultimelor sapte luni in conditiile in care posibilitatea unor noi masuri de relaxare monetara in Europa a ajutat dolarul, iar bursele asiatice au fost afectate de o vacanta din Japonia.

DolariFoto: Flickr / Ervins Strauhmanis

Factorul de intarire al dolarului, combinat cu ingrijoararile privind cererea chineza a lovit iar cotatiile materiilor prime, trimitind pretul cuprului la cel mai mic nivel din ultimii sase ani.

Analistii financiari se asteapta ca actiunile europene sa deschida sedintele de luni intr-un mod nehotarat, cu previziuni de scadere cu 0,4% a indicelui britanic FTSE 100.

Se preconizeaza ca indicatorul german DAX si cel francez CAC 40 vor urca la deschidere cu 0,05%, respectiv 0,04%.

Seful Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a oferit saptamana trecuta cel mai puternic indiciu ca institutia sa va anunta noi masuri de stimulare pe in urmatoarea intalnire, ce va avea loc pe 3 decembrie.

Iar contrastul cu Rezerva Federala a Statelor Unite nu putea fi mai mare, in conditiile in care aceasta pare hotarata sa-si majoreze dobanzile luna viitoare pentru prima oara in ultimul deceniu, intarind astfel dolarul american.

Impactul este evident in pietele de obligatiuni unde randamentele bondurilor germane pentru doi ani au atins un minim istoric de minus 38 puncte de baza, in timp ce randamentele celor americane sunt la cel mai mare nivel de la mijlocul anului 2010.

Aceste randamente negative din sectorul european au tras in jos si moneda unica ce a ajuns la o cotatie de 1,0613 dolari, coborand sub recentul minim de 1,0615 USD.

De asemenea, euro a coborat la un nivel de 130,52 yeni, cel mai mic din aprilie si pana acum, inainte sa revina la 130,74 yeni.

Raportat la un cos de valute, dolarul s-a intarit cu 0,3 procente, pana la 99,881, crescand, de asemenea pana la 123,19 yeni.

Bursele au fost linistite, indexul MSCI ce acopere zona Asia- Pacific, in afara de Japonia, urcand cu 0,2%. Indicele principal sud-coreean a castigat 0,7% in timp ce actiunile australiene si-au adaugat 0,4%.

Indicele S&P 500 a consemnat cea mai buna saptamana din ultimul an, in timp ce indicele principalelor actiuni europene s-a bucurat de cea mai puternica saptamana din ultima luna.

“In mod interesant, pietele trateaza probabilitatea divergentei de politici monetare destul de bine”, a declarat Reuters Jo Masters, economist senior in Banca Australiei si Noii Zeelande.

“Dar cu cele doua banci centrale majore pe cale sa se angajeze pe drumuri divergente, va putea continua aceasta navigare linistita si in lunile urmatoare”, a spus Jo Masters.

“Tensiunile din aceste politici inseamna ca probabil volatilitatea va ramane ridicata”, a adaugat economistul.

Intarirea dolarului a tinut si preturile materiilor prime sub tensiune.

Aurul a stat in jurul nivelului de 1.070 dolari pe uncie, dupa ce atinsese cel mai mic pret din ultimii sase ani.

Cuprul a alunecat la un nou minim al ultimillor sase ani si jumatate, in conditiile in care jucatorii din piata pariaza ca preturile metalelor vor continua sa scada din cauza reducerii cererii din partea fabricilor din China.

Au continuat sa scada si preturile titeiului, cotatia petrolului US Crude coborand cu 1,05 dolari, pana la 40,85$ pe baril, iar sortimentul Brent ieftinindu-se cu 69 de centi, pana la 43,97 dolari.