Decizia istorica de miercuri a Bancii centrale americane (Fed) privind cresterea dobanzii cheie aflata aproape de zero din 2008, asteptata pe scara larga, a impulsionat bursa de pe Wall Street si cea japoneza, cea mai importanta din Asia, fara a determina insa evolutii spectaculoase. Comitetul de politica monetara al Fed (FOMC) a anuntat, la finalul unei intalniri de doua zile, prima crestere in zece ani a ratelor dobanzii, un pas important spre normalizarea politicii sale monetare.

Cu toate acestea, pietele bursiere nu au intrat in panica: indicele Dow Jones al bursei de la New York a castigat 1,28%. Iar Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie, a urcat 1,52%, in timp ce indicele S & P 500, urmarit indeaproape de catre investitori, a castigat 1,45%.

Bursa din Tokyo a reactionat in aceeasi nota. Joi la pranz, indicii Nikkei si Topix au crescut mai mult de 2,2%, dupa ce deja a crescusera brusc cu o zi inainte anticipand decizia Fed. Bursele din Shanghai si Hong Kong sunt ambele orientate pe plus in primele ore de tranzactii de joi.

Pietele bursiere din America Latina au reactionat de asemenea pozitiv. Bursa din Sao Paulo a crescut miercuri cu 0,32%, cu 1,22% a urcat cea din Mexic, 1,38% - Santiago, dar bursa de la Buenos Aires a pierdut 2,20%, in timp ce noul guvern a anuntat sfarsitul masurilor de control a pietei valutare introduse in 2011.