China a prelungit joi resctrictiile de vanzare pentru actionari, care urmau sa expire maine si dupa inca prabusire cu peste de 7% a burselor, care a antrenat din nou inchiderea lor anticipata, scrie AFP.

Bursa din ShanghaiFoto: Flickr / Aaron Goodman

Interdictia, aplicata din iulie pentru sase luni, facea parte din arsenalul de masuri adoptat pentru a contra spectaculoasa prabusire din vara lui 2015, cand de pe bursele chinezesti au fost stersi peste 3.200 miliarde de dolari.

Aceasta interdictie impiedica "marii actionari" - cei care detin peste 5% din actiunile unei companii cotate - sa isi vanda participatiunile, si care urma sa expire vineri, starnind astfel temeri legate de un nou val de vanzari masive.

Interdictia va fi de acum inlocuita cu o regula care impiedica acesti actionari sa vanda peste 1% din actiunile unei companii in trei luni, a anuntat Comisia de reglementare a pietelor financiare (CSRC).

Nu a fost anuntata o data privind expirarea acestei noi reguli, lasand sa se inteleaga ca va fi aplicata pe termen lung.

CSRC a declarat ca masura va permite stoparea unui val de vanzari, va sustine stabilitatea pietei si va "dezamorsa sentimentele de panica".

Indicele compozit al Bursei din Shanghai s-a prabusit cu 7,32% joi dimineata inainte de oprirea tranzactiilor pentru toata ziua, declansata de un nou mecanism automat care vizeaza reducerea volatilitatii pietelor.

"Accentuarea volatilitatii burselor chinezesti ramane aproape sigura in perioada primului semestru din 2016, dat fiind reculul cresterii PIB-ului si presiunea persistenta asupra ratei de schimb", aprecia joi Brian Jackson, de la IHS Economics.

"Pentru moment, reforma bursiera in China va ramane o afacere complicata", a subliniat acesta.