Turbulentele au trecut prin toate pietele lumii joi, in conditiile in care investitorii au cautat refugiu in yeni, aur si obligatiuni bine-cotate, renuntand la dolar din cauza speculatiilor ca Rezerva Federala a terminat cu majorarile de dobanda, transmite Reuters.

Agitatie mare pe bursele lumii, investitorii sunt loviti de o serie de vesti proasteFoto: Tradeville

Nici macar faptul ca la Tokyo piata a fost inchisa din cauza unei zile de vacanta nu a putut opri dolarul in a atinge minimul ultimelor 15 luni fata de yen, iar aurul a spart o rezistenta tehnica majora si e la cel mai mare nivel din mai 2015 pana acum, totul in conditiile in care aversiunea fata de risc a dominat bursele mondiale.

Europa a inceput rau sedinta de joi, cu FTSE 100 britanic pe minus 2,3%, DAX-ul german s-a corectat cu 2,4% iar CAC 40 din Franta a scazut cu 2,8%.

Cotatiile futures pentru titlurile americane indica o scadere de un procent cand se va deschide si Wall Street-ul.

Coroana suedeza si obligatiunile tarii s-au impiedicat rau dupa ce banca centrala a anuntat o taiere surpriza - adanc in teritoriu negativ - a dobanzii cheie.

Cererea insatiabila pentru bondurile SUA au dus randamentele pe termen lung la minimele ultimilor trei ani si au aplatizat curba randamentelor acestora intr-un mod care in trecut a precedat aparitia recesiunii.

Rentabilitatea bund-urile germane, obligatiuni reprezentative pentru Europa, a cazut ca un bolovan, iar randamentele bondurilor britanice au ajuns la minime istorice.

Obligatiunile riscante emise de Spania, Italia si Portugalia au alergat in directia opusa.

Ministrii de finante au programata o intalnire joi, in conditiile in care apar iar temerile privind capacitatea Portugaliei si Greciei de a se tine de termenii acordurilor de salvare.

“Toate acestea arata ca starea 'fara risc’ s-a intors inapoi foarte repede si ca ce este mai rau nu s-a intamplat inca”, a spus strategul pentru Europa al Rabobank, Emile Cardon.

“Ceea ce este diferit fata de datile trecute este ca vestile proaste vin acum de peste tot: China, Portugalia, SUA sectorul materiilor prime si cel bancar. E ca si cum cateva crize mai mici s-ar putea combina intr-o singura mare criza”, a explicat Cardon.

Aversiunea la risc a lovit cea mai mare parte a actiunilor asiatice, cu Hong Kong-ul - un canal preferat al investitorilor ce vizeaza China - cazand cu 4,2% dupa ce investitorii au revenit din vacanta de anul nou.

Bursele continentale din China sunt inchise toata saptamana.

Wall Street-ul a inchis indecis miercuri, dupa ce sefa Fed, Janet Yellen a parut optimista in privinta economiei Statelor Unite, dar a admis ca exista riscuri din cauza agitatiei de pe burse si a incetinirii economice din China.

Analistii au interpretat asta spunand ca o marire de dobanda in martie este improbabila, dar ca politica monetara ar putea fi restransa mai incolo in acest an.

“Adevaratul test ar putea veni mai tarziu, daca pietele continua sa se deterioreze si se vor uita la bancile centrale pentru a le salva. Sunt armele celor care fac politicile incarcate cu gloante oarbe?”, se intreaba Justin Fabo, economist senior al ANZ.