Bursa din Viena a lansat marti un nou indice regional CECE MID CAP, ce cuprinde 30 dintre titlurile cele mai tranzactionate si cu pondere mare de capitalizare, cotate la bursele din Bucuresti, Praga, Varsovia, Budapesta, Belgrad, Sofia, Ljubljana si Zagreb. Noul indice cuprinde un numar maxim de sase membri din fiecare tara, cu scopul de a mentine structura indicelui cat mai diversificata posibil.

Ponderea totala a unei piete in structura indicelui este limitata la maxim 40%, iar ponderea totala a unui membru individual la 10%. Astfel, Polonia are cea mai mare pondere in structura CECE MID CAP, de 39,63%, urmata de Croatia (20,44%), Slovenia (11,61%), Serbia (9,33%), Bulgaria (5,40%), Ungaria (5,16%), Romania (4,58%) si Cehia (3,85%).

Companiile romanesti luate in calcul in cadrul acestui indice sunt Condmag, Oltchim, Antibiotice Iasi si Biofarm Bucuresti.

Potrivit unui comunicat al Wiener Borse, in mod normal, titlurile din structura noului indice ar trebui sa faca parte din indicele CECE Extended, dar nu sunt incluse din cauza gradului de capitalizare si a volumului de tranzactionari reduse. Titlurile CECE MID vor putea sa fie incluse in structura indicelui CECE Extended cand vor indeplini criteriile privind capitalizarea si volumul de tranzactionari.

CECE MID este un indice de pret ponderat cu capitalizarea free floatului. Indicele este calculat si afisat in timp real in euro si dolar american, si poate fi folosit ca activ suport pentru produse structurate, cat si pentru produse derivate standard precum contractele futures si options.

Valoarea indicelui s-a stabilit la 1.000 de puncte pentru data de 3 ianuarie 2005. O analiza a parametrilor de calcul are loc trimestrial, iar compozitia indicelui este revizuita si ajustata, daca este cazul, odata la sase luni.

Luand in considerare si indicele CECE MID, Bursa din Viena calculeaza si disemineaza acum 30 de indici. 22 dintre acesti indici monitorizeaza evolutiile nationale, regionale si sectoriale din tarile Europei Centrale, de Est si Sud-Est.