London Stock Exchange (LSE, Marea Britanie) si Deutsche Borse (Germania) au anuntat marti ca poarta discutii in vederea unei posibile "fuziuni intre egali", care ar crea numarul unui european, devansand Euronext, potrivit AFP.

Acest anunt surpriza a stimulat investitorii si actiunile LSE cresteau cu 12,54% la 26,03 lide pe Bursa din Londra, la ora 15,30 GMT, iar actiunile Deutsche Borse cresteau in acelasi timp cu 4,61% pana la 79,86 euro pe bursa din Frankfurt.

"Consiliile de administratie ale LSE si Deutsche Borse confirma discutii aprofundate legate de o fuziune intre egal a activitatilor lor", au explicat cele doua grupuri, in doua comunicate distincte, publicate in momentul in care "speculatii" existau deja pe piata.

Ar urma sa fie vorba de o fuziune realizata integral in actiuni prin crearea unei noi societati holding. Actionarii LSE ar detine 45,6% din noua entitate iar cei ai Deutsche Borse majoritatea de 54,4%.

LSE opereaza bursa din Londra si din Milano si gestioneaza societatea de investitii si indici americani Russell Investments, in timp ce Deutsche Borse detine bursa din Frankfurt, precum si camera luxemburgheza de compensatii Clearstream si platforma de produse derivate Eurex.

Cu sediul la Eschborn (vestul Germaniei), Deutsche Borse a esuat in tentativa de a fuziona cu NYSE Euronext, care opereaza bursele din New York, Paris, Amsterdam, Bruxelles si Lisabona.

Comisia Europeana si-a exercitat in 2012 dreptul de veto in fata acestui proiect, apreciind ca s-ar crea un monopol pe piata internationala a produselor financiare derivate europene.