Cotatia "aurului negru" este in crestere miercuri pe bursele asiatice, invetitorii marcandu-si profitul pe o piata care a intrat din nou in declin preocupata de oferta in exces, scrie AFP.

In primele tranzactii matinale, in baril de titei "light sweet crude" cu livrare in aprilie a castigat 58 de centi, pana la 36,92 dolari. Petrolul Brent, referinta europeana a petrolului, a castigat 40 centi pana la cotatia de 39,14 dolari.

Petrolul Brent a trecut saptamana trecuta de pragul psihologic de 40 de dolari pentru prima data in acest an. Dar marti, a fost in scadere, pentru a doua zi consecutiv, investitorii fiind preocupati de oferta mult mai mica decat cererea de titei, spun analistii citati de AFP.

Iranul a anuntat duminica ca nu va participa la o reuniune a marilor producatori de petrol pentru a discuta despre o inghetare a productiei in timp ce ar vrea ca productia sa de titei sa ajunga la patru milioane de barili pe zi.

Oportunitatea acestei reuniuni a fost evocata de Rusia si Arabia Saudita dupa ce pretul petrolului a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 13 ani, pe fondul supraofertei si a unei cereri scazute.