Bursa de la New York a inchis in crestere sesiunea de joi, investitorii fiind incurajati de atitudinea Fed si de cifrele economiei americane: Dow Jones a castigat 0,90%,, iar Nasdaq 0,23%.

Dow Jones a crescut cu 155.73 puncte la 17.481,49 puncte, atingand cel mai mare nivel de la 31 decembrie 2015.

Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie, a urcat cu 11,01 puncte la 4.774,99 de puncte. Si S & P 500, cel mai tranzactionat, a castigat 13.37 puncte, sau 0,66%, si a inchis la 2.040,59 puncte.

"Jocul este deschis din nou si exista mai multe sanse de crestere a ratei dobanzilor", a declarat analistul Mace Blicksilver de la Marblehead Asset Management, citat de AFP.

Cotatia petrolului s-a apreciat joi, pentru a termina la cel mai inalt nivel al acestui an pe bursa din New York, sustinuta de o depreciere a dolarului care se adauga unui context de optimism in privinta unei reduceri concertate a ofertei intre marii producatori, scrie AFP.

Cursul barilului de referinta (WTI) pentru livrarile din aprilie, care castigase deja peste doi dolari cu o zi in urma, s-a apreciat cu 1,74 dolari pana la 40,20 dolari pe New York Mercantile Exchange (Nymex), un nivel neatins din decembrie 2015.

Dolarul s-a inscris pe o curba descendenta, in fata atitudinii de defensiva a bancii centrale americane legata de normalizarea politicii monetare, sustinand aurul negru, care este cotat in moneda americana si devine deci mai interesant pentru investitori.

Circa 15 mari producatori de petrol, membri sau nu ai Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au anuntat un summit pentru 17 aprilie, dupa acordul anuntat in februarie intre Arabia Saudita si Rusia pentru o inghetare a ofertei.

Acest acord, la care au mai aderat Qatar si Venezuela, doi membri ai OPEC, a relansat cotatia petrolului, care a evoluat in cadere libera de la inceputul anului, pana la nivele din 2003.